turknet logo

İnternet Hızı

İnternet Hızları Niye Stabil Kalmaz?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 1324
  • İnternet Hızları Niye Stabil Kalmaz?

    4 Mbps veya 8 Mbps internet olduğunda kendimizi şanslı hissettiğimiz günlerden gigabit hızlar hala niye gelmedi dediğimiz günlere geldik. Gelişmiş ülkelerde internet hizmetinin temel ihtiyaçlar arasında sayılıp, bir insan hakkı olduğu tartışılıyor. Hatta neredeyse bu ülkelerin çoğunda fiber internet bir standart haline geldi. Ülkemizde durum biraz daha farklı olsa da son yıllarda büyük bir gelişim gösteriliyor. İnternet hızları ve kullanımları günden güne artıyor.

    Hızlar artarken de kullanıcıların bu hızlar konusunda şikayetleri de yok değil. Biz bu yazımızda sizden veya altyapıdan kaynaklı bir teknik sorun olmadığı halde hızların niye dalgalandığından bahsedeğiz. İnternet performansınızı basit bir iki yola artırmak için buradan detayları paylaştığımız yazımıza ulaşabilirsiniz.

    İnternet Hızını Neler Etkiler?

    İnternet hızını etkileyen çok fazla faktör vardır. Bunların bazıları çok basit sebepler olabiliyorken bazıları da oldukça karışık olabiliyor. Yukarıda da dediğimiz gibi teknik sorunları pas geçiyoruz. İlk olarak zaten bu sorunlarla ilgilenilmeli. Ardından yine beklenen performansı alamıyor olabilirsiniz.

    Santrale uzaklık aslında altyapınıza bağlı olarak sizi çok fazla veya daha az etkileyebilir. Etkileyeceği kesin ama hangi seviyede olacağı mevcut altyapınızın ADSL, VDSL veya fiber olmasına göre değişir. En basit şekli ile internetteki verilerin 5 metrelik kablodan size ulaşması ile 100 metrelik bir kablodan ulaşması hızınızı etkiler. Fiber altyapılarda bu kayıplar daha az yaşanırken diğer altyapılarda daha çok yaşanır. Bu yüzden hızınız stabil olmayabilir.

    İnternet hızı aslında kullanım yoğunluğu ile çok ilgilidir. Bu sadece sizin ev içerisindeki kullanımınız değil bölgenizdeki kullanım ile de ilgilidir. Birçok kullanıcı gün içerisinde belli saatlerde internet hızının daha çok dalgalandığını hissetmiştir. Akşam eve geldiniz ve bir film izlemek istiyorsunuz. Ancak herkesin en yoğun kullandığı akşam saatlarinde hızlarınız dalgalı olarak size ulaşabilir. Bölgedeki bant genişliğinin artırlaması ile bu sorunun yaşanması minimuma indirilebilir.

    İnterneti artık herkes wifi üzerinden kablosuz kullanıyor. Bu da aslında bir üstteki maddede olduğu gibi bir yoğunluk oluşturuyor. Sizin de pastadan aldığınız dilim küçülüyor. Bir otoyol gibi düşünecek olursak boş şerite geçmek gerek. Bunun için modeminizin wifi kanallarından en az yoğun olanına geçmeniz gerek. Birçok kullanıcı bu değişikliği yapmadığı için fabrika çıkışı ayarı kullanıyor. Yani herkes aynı şeritten gitmeye çalışıyor. Diğer bir yöntem de eğer modeminiz destekliyorsa 2,4 GHz’den 5 Ghz’e geçiş yapabilirsiniz.

    Cihazlar internet hızını etkiler. Hatta mevcut hızınızı bazı sahip olduğunuz cihazlar desteklemiyor bile olabilir. Örnek olarak TurkNet GigaFiber’in 1000 Mbps’ye kadar hızını en performanslı bir şekilde kullanmak için cihazlarınızın da modern cihazlar olması gerekiyor. Bilgisayarlarda gigabit destekli portların olması gerek. Tabii sadece donanımsal olarak değil yazılımsal olarak da eski kalmış cihazları güncellemeniz gerekir.

    İnternet hızınızı daha stabil hale getirmek için eğer varsa fiber internet altyapısına geçebilir, kullandığınız cihazları güncelleyebilirsiniz. Bu sayede minimum veri kaybı ile internet deneyimi yaşamış olursunuz. Destek almak istediğiniz bir konu olursa da Net Uzman ekibiniz ile her zaman iletişime geçebilirsiniz.

    Dünya kalitesinde bir internet deneyimi yaşamak için TurkNet GigaFiber’e hemen geçebilirsiniz. Minimum veri kaybı, 1000 Mbps’ye kadar hız ve özgürce kullanabileceğiniz bu hizmetinin, altyapı sorgulama işlemi sonucu olmadığını tespit ederseniz GigaFiber istiyorum sayfamızdan talep oluşturarak bölgenize gelmemizi de sağlayabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar