turknet logo

İnternet Terimleri

İntranet (İç Ağ) ve Extranet (Dış Ağ) Nedir?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 4745
  • İntranet (İç Ağ) ve Extranet (Dış Ağ) Nedir?

    İntranet ve extranet genel anlamda iş hayatında iletişim için kullanılan iki farklı sistemdir. İki ağ da iletişim ve iletişimi kolaylaştırmak için kullanılır. İç ağ yani intranet şirket için daha özel ve dolayısıyla daha sınırlı bir iletişimin varlığını sağlareken dış ağ yani extranet daha geniş kitleli ve genel iletişimin varlığının daha kolay bir şekilde devamının sağlanması için tercih edilir.

    İntranet (İç Ağ) Nedir?

    İntranet yani iç ağ şirket içi iş süreçlerini düzenlemek ve şirkette çalışanlar arası iş birliğini kolaylaştırmak için kullanılan bir özel ağdır. İç ağ sayesinde şirket çalışanları bilgi paylaşımını daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilir. Bu ağ sadece şirket içindeki bireylerin erişimine açık olup şirket içi her türlü bilginin korunması amacıyla dışarıya tamamen kapalıdır. İntranet, web tarayıcısı tabanlı bir yerden ulaşılabilir ve dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir zamanda en önemli kişisel veya şirketle ilgili bilgilere kolaylıkla ulaşabilmesi sağlamaktadır. 

    Yerel ağın dışarıdan iletişime kapalı olması kolayca sağlanabilir. Bunun için Firewall denilen bir yazılım kullanılır. Kolayca güvenliği sağlanan şirket ağından her kademedeki çalışanlar rahatlıkla mesajlaşabilir ve bilgi aktarımı yapabilir. İntranet üzerinden sadece sadece kurum içinde paylaşılabilecek bilgiler paylaşılır. Ayrıca ek olarak erişim hızı yerel ağ olduğu için internet hızı oldukça yüksek olacaktır. Bu da bilgilerin kolayca paylaşılmasının yanı sıra bilgi paylaşım hızını da geliştirecek bir unsurdur.  

    Extranet (Dış Ağ) Nedir?

    Extranet ve İntranet benzer olmakla birlikte farklı iki ağ türüdür. İntranetin aksine Extranet ağına sadece şirket çalışanları değil; müşteriler, iş ortakları ve şirket dışından ağa erişim izni verilmiş diğer kişiler de girebilmektedir. Extranet genel anlamda şirketin gerekli kişilerle irtibat kurulmasını ve önemli işlerin çok daha hızlı ve kolayca halledilmesini sağlar. Bu işlerin arasında; şirketin belge yönetim işleri, dosya ve fotoğraf yönetimi işleri, çevrimiçi katalog, bilgi edinme talebi, etkinlik takvimi, fiyatlandırma ve müşterilerden geri bildirim alınması gibi birçok önemli iş bulunur. Bunun yanı sıra Extranetleri güncel tutmak için gerekli kaynaklar bulunmaktadır. Bu sebeple şirket çalışanlarının içerik yönetimi yazılımı hakkında iyi eğitimli olmaları gerekmektedir. Ek olarak bu ağda bulunan kişilerin şirketle ilgili önemli bilgilerin paylaşıldığı bir ağ olmasından dolayı titizlikle seçilmiş kişilerin olması da oldukça önem arz etmektedir.

    Aralarındaki Farklar Nelerdir?

    İç ağ ve dış ağ olarak da bilinen Extranet ve İntranet her ne kadar benzer gözükselerde önemli farkları bulunmaktadır. Bu farklılıklar şu şekilde listelendirilebilir; 

    Extranet ve İntranet şirketlerin kullanmayı çokça tercih ettikleri yüksek güvenlikli iletişim ağlarıdır. İç ağ, şirket içi haberleşme için oldukça önem taşırken dış ağ, şirketin her türlü haberleşme işi için çok önemlidir.  

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar