turknet logo

Teknoloji

İşletim Sistemi Nedir?

Kasım, 2022
Paylaş
  • 27852
  • İşletim Sistemi Nedir?

    İşletim sistemleri, bilgisayardaki işlemlerin doğru ve kesintisiz çalışmasını sağlamak konusunda kritik öneme sahiptir. Birçok çeşidi olan işletim sistemlerinin aralarında farklara bakılarak ihtiyaçlarımıza göre hangisini kullanmak istediğimize karar verebiliriz.

    İşletim Sistemi Nedir?

    İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan tüm donanım birimlerini ve uygulama yazılımlarını yönetip kontrol ederek bilgisayarı daha kolay kullanmamızı sağlayan sistem yazılımları bütünüdür. İşletim sistemleri artık sadece bilgisayarlara, tabletlere ve akıllı telefonlara değil, beyaz eşyalara, otomobillere ve hatta kol saatlerine bile kurulabilmektedir.

    İşletim sistemi bilgisayar kurulduktan sonra yüklenir ve herhangi bir zamanda silinebilir, yeniden yüklenebilir veya başka bir işletim sistemiyle değiştirilebilir. İşletim sistemi, bilgisayardaki donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için ortak hizmetler sağlayan bir yazılımdır. Bilgisayardaki tüm donanım ve yazılımları yönetir ve kontrol eder, böylece kullanımı kolaylaştırır.

    İşletim sistemleri bilgisayar kurulduktan sonra yüklenir ve istediğiniz zaman silip yeniden yükleyebilirsiniz.

    İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

    Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, üreticinin bir ücret karşılığında sattığı lisanslı işletim sistemleridir. En popüler işletim sistemleri Windows, MacOS ve UNIX’tir. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri ise bir bilgisayara ücretsiz olarak kurulabilen ve üzerinde geliştirme işlemlerinin yapılabildiği işletim sistemleridir. Linux en popüler açık kaynak işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri arasında Ubuntu, Debian, OpenSuse, Pardus, Chromium ve CentOS yer almaktadır.

    1980’lerin ortasında Microsoft, Windows işletim sistemini geliştirmiştir. Windows yıllar içinde çeşitli sürümlerde yayınlanmıştır; Windows 10 (2015’te tanıtılmıştır), Windows 8 (2012), Windows 7 (2009) ve Windows Vista en yenileridir (2007). Windows, yeni bilgisayarların çoğuna önceden yüklenmiş olarak geldiği için dünyada en yaygın kullanılan işletim sistemidir.

    Apple, macOS (eski adıyla OS X) adı altında bir dizi işletim sistemi üretmektedir.  Linux işletim sistemi ailesi, dünya çapında dağıtım ve değişikliğe izin veren açık kaynaklı bir yazılım örneğidir. Sadece sahibi olan şirket tarafından değiştirilebilen Windows gibi özel yazılımların aksine, herkes tarafından değiştirilebilir. Linux’un ücretsiz olması ve aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda Linux dağıtımı veya sürümü olması, avantajlarından biridir.

    İşletim Sistemi Ne İşe Yarar?

    Bilgisayarlardaki tüm donanım ve uygulama yazılımları da işletim sistemi tarafından yönetilir. Bu donanım ve yazılımlar da işletim sistemi tarafından kontrol edilir. Bilgisayarların yanı sıra tabletler, cep telefonları ve akıllı saatlerin hepsi işletim sistemleriyle çalışabilirler. 

    İyi bir işletim sistemi seçtikten sonra cihazlarınızı daha aktif ve sağlıklı şekilde kullanabilirsiniz. İşletim sistemlerinin hızına uyum sağlaması ve maksimum verim alınabilmesi için yüksek hızlı internet kullanımı da oldukça önemlidir. TurkNet olarak tüm abonelerimize kendi altyapılarının destekliği en yüksek hızdaki interneti sağlıyoruz. Altyapı sorgulama işlemi yaparak saniyeler içinde bulunduğunuz konumdaki en yüksek internet hızını öğrenerek kotasız, taahhütsüz ve sınırsız internet hizmetimizle tanışabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar