turknet logo

İnternet Terimleri

Kablosuz Ağlara Yapılabilen Siber Saldırılar Nelerdir?

Şubat, 2023
Paylaş
  • 2069
  • Kablosuz Ağlara Yapılabilen Siber Saldırılar Nelerdir?

    Wi-Fi olarak da bilinen kablosuz ağlar, günümüzde internet bağlantısı ve dosya paylaşımında en yaygın olarak kullanılan bağlantı türü haline geldi. Kullanım kolaylığı sayesinde kablolu bağlantıları geride bırakmasına rağmen, kablosuz ağlar siber saldırılara daha sık maruz kalabiliyor. Bu nedenle internet yoluyla hassas bilgilerin çalınmaması için kablosuz ağlarda meydana gelebilen güvenlik açıklarına dikkat etmek gerekir. 

    Bu yazımızda kablosuz ağlara yapılabilecek siber saldırı çeşitlerinden bahsettik.

    Sık Karşılaşılan Kablosuz Ağ Saldırı Çeşitleri 

    1. Dağıtık Hizmet Engelleme Saldırısı (Denial-of-Service – DoS)

    Bu saldırı türü, kablosuz ağların çalışmasını engellemeyi veya yavaşlatmayı amaçlar. İzinli kullanıcıların ağa erişmesini engellemek, ağı kullanılamaz hale getirmek veya performansını önemli ölçüde azaltmak için tasarlandı. Bir DoS saldırısı yapan kişi, ağa büyük miktarda veri yükleyerek veya birçok kaynaktan aynı anda erişim sağlayarak güvenlik açıklarından yararlanmaya çalışır.

    2. Kötü Amaçlı Yazılım Saldırısı (Malware)

    Kötü amaçlı yazılım olarak da adlandırılan bu siber saldırı, kablosuz ağ üzerinden yayılan zararlı yazılımlarla sistemleri ele geçirmeyi amaçlar. Bu yazılım, Truva Atı (Trojan) ve solucan (worm) da dahil olmak üzere birçok biçimde olabilir. Malware bir cihaza yüklendikten ya da indirildikten sonra ağdaki diğer cihazlara yayılabilir. Bu cihazların güvenliğini tehlikeye atabilir. Sonuç olarak, hassas bilgilerin çalınmasına sebep olabilir ve sistemleri çalışmaz hale getirebilir.

    3. Ortadaki Adam Saldırısı (Man-In-The-Middle)

    Ortadaki Adam olarak da adlandırılan MITM , bir kullanıcının kablosuz ağdaki iletişimini ele geçirmeyi ve güvenliğini tehlikeye atmayı hedefleyen bir siber saldırı türüdür. MITM saldırısını yapan kişi, kullanıcıları kandırarak sahte bir erişim noktasına bağlanmalarını sağlar. Böylece, kimlik bilgileri, kredi kartı numaraları ve diğer hassas bilgiler çalınabilir veya üzerinde değişiklikler yapılabilir.

    4. Yetkisiz Erişim Noktası Saldırısı (Rogue Access Point)

    Bir başka sahte erişim noktası oluşturulması ile yapılan bu saldırı, kablosuz ağa yasadışı bir erişim noktası kurularak kullanıcıların gizli bilgilerini ele geçirmek için yapılır. Saldırıyı düzenleyen kişi, ağdaki cihazlar arasındaki iletişimi izleyebilir ve değiştirebilir. Bu sayede erişim noktası üzerinden oturum açma bilgileri veya kredi kartı numaraları gibi hassas bilgilere erişilmesine olanak tanır.

    5. Şifre Ele Geçirme Saldırısı (WEP/WPA Cracking)

    Kablosuz ağların şifreleme algoritmasını kırarak erişim sağlamayı amaçlayan bu saldırı türü oldukça yaygındır. Bir WEP/WPA şifre kırma saldırısında, saldırgan özel yazılımlarla ağdaki şifreleme anahtarlarını kırmaya çalışır. Burada ortaya çıkan güvenlik açıkları üzerinden şifre ele geçirildikten sonra ağdaki cihazlarda bulunan bilgilere erişim sağlanabilir.

    Kablosuz Ağların Güvenliği Nasıl Sağlanabilir?

    Kablosuz ağların güvenliğini sağlamak için farklı şifreleme yöntemleri, güçlü parolalar, güvenlik duvarları ve antivirüs yazılımı gibi önlemlerin alınması gerekir. Wi-Fi ağınızın şifrelenmesinde, WPA2 algoritmasını seçmek en üst düzey güvenliği sağlarken, modeminiz üzerinden yapabileceğiniz MAC filtreleme erişim kontrolü ile izinsiz bağlantıları engelleyebilirsiniz.

    Şifreleme yöntemlerinin yanı sıra, riskli internet sitelerini kullanmamak ve güvenmediğiniz USB bellek ve cihaz bağlantıları kurmamak malware riskinizi azaltacaktır. Ayrıca çoğu zaman ihmal edilen yazılım güncellemelerini (update) yapmak, güvenlik açıklarını büyük oranda giderdiğinden oldukça önemlidir.

    Cihazlarınız için alabileceğiniz bu tedbirler bağlantınızı güvenli hale getirecek olsa da en önemli nokta bilinçli bir internet kullanıcısı olmaktır. Halka açık Wi-Fi ağları üzerinden bankacılık ve E-Devlet işlemlerini yapmamak, kullanıcı sayısı yüksek işyeri ve otel gibi yerlerde de Wi-Fi’yı dikkatli kullanmak hassas bilgilerinizin çalınmasına karşı alabileceğiniz en iyi önlemlerden olacaktır.

    TurkNet GigaFiber‘in sağladığı modem ile evinizdeki kablosuz internet güvenliği artarken ev internetini özgürce kullanabilirsiniz.  Altyapı sorgulama işlemi yaparak abonelik başvuru basamaklarını kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar