turknet logo

Güncel Yaşam

Kötü Hava Koşulları İnternet Kullanımını Etkiler mi?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 6308
  • Kötü Hava Koşulları İnternet Kullanımını Etkiler mi?

    İnternetiniz gün içerisinde kesiliyor veya yavaşlıyor mu? O zaman pencerenizden dışarı bakmakta fayda var. Çünkü internet kullanımınız hava koşullarına göre de değişiyor! Olağanüstü sağanak yağmur, fırtına ve kar yağışı internet bağlantınızın türüne bağlı olarak şebekenize fiziksel hasar verebilir. Ayrıca elektrik bağlantınıza su girmesine yol açabilir veya kablosuz sinyal parazitine yol açabilir. 

    Uydu internet, hava koşullarından kaynaklanan servis kesintilerine karşı en savunmasız olanıdır. Fakat sabit bir kablosuz olanlar da hava durumuyla ilgili internet sorunları yaşayabilir. Kablo, DSL ve fiber internet bağlantıları böyle durumlara karşı çok daha dayanıklı ve güvenilirdir.

    Karlı ve Yağmurlu Havalar İnterneti Nasıl Etkiler?

    İnternet bağlantıları evlerimizdeki yönlendirici ve kablolardan çok daha karmaşıktır. Evlerimiz ve internette baktığımız web siteleri arasında çeşitli türlerde ağ aygıtı, kablo ve bağlantı vardır. Aradaki ulaşım için bakır kablolama veya daha modern fiber optik bağlantılar gibi fiziksel bağlantı türlerine sahiptir. Özellikle telekomünikasyon ağlarının eski altyapıyı kullanıldığı yerlerde yağmurlu ve karlı havalar kablolarda fiziksel hasara neden olabilir. 

    Ayrıca internet kabloları yer altında olduğu için herhangi bir aşırı yağmur yağması durumunda kablolar veya kablo bağlantıları nemlenebilir ve internet kullanımınızı engeller. Yoğun karlı havalar da ise buz birikmesi ve donma nedeniyle oluşan toprak yığınları elektrik hatlarını çıkarabilir ve internet sağlayıcınızla aradaki bağlantı noktalarına zarar verebilir. Böyle bir durumda kablolarınızın hatları hasar görür veya kırılırsa bağlantınız yavaşlar ve bozulabilir.

    Sıcak Hava İnterneti Nasıl Etkiler?

    Sıcak hava dalgalarının interneti etkilemesi yaygın bir sorun değildir ancak yine de görülebilir. Sıcak havanın internet bağlantınızı etkileyebileceğini ve ısının çevrimiçi bağlantınızı bozduğundan şüpheleniyorsanız izleyebileceğiniz adımlar vardır. Sıcak havanın yoğun olduğu bir zamanda sık karşılaşılan sorunlardan biri, aşırı yüklenmiş elektrik şebekelerinden kaynaklanan elektrik kesintileri veya kararmalardır. 

    Elektrik, internet sinyalinizi sağlayan kulelere ve bu sinyalleri almak için kullandığınız yönlendiricilere ve bilgisayarlara güç sağlar. Beklenmeyen elektrik kesintileri yukarıdakilerin tümünü olumsuz yönde etkileyebilir. Ani bir elektrik kaybıyla önemli sinyaller ve bağlantılar kesilebilir ve sistemlerin yavaş yeniden başlatmalar yaşamasına veya hatta teknik destek gerektiren çalışamaz durumda kalmasına neden olabilir. 

    Evlerde veya küçük ofislerde kullanılan tüketici sınıfı yönlendiriciler, sıcak bir alanda tutulursa aşırı ısınma ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Bu sorunla ilgili en yaygın düzeltme, yönlendiriciyi daha serin bir konuma taşımaktır, böylece aşırı ısınmadan güç almak zorunda kalmaz. Böylece aşırı sıcaklığın internet sinyalini gerçekten etkilemediğini, bu sinyali paylaşan ekipmanı etkilediğini görebilirsiniz. Ekipman güç kaybettiğinde, aşırı ısındığında ve kapandığında, sinyal kaybolacaktır. Ancak, ekipman yedeklemeye başladığında, tüm sistemler tekrar sorunsuz çalışana kadar sinyal zayıf veya aralıklı olabilir. Herhangi bir olağanüstü hava koşulundan dolayı etkilenen internetinizin sorununu çözmek için açıkta kalan kablolara veya bağlantılara dokunmayın. 

    Özetle, internet altyapıları farklı hava koşullarına uygun olacak şekilde tasarlanıyor. Fakat bulunan lokasyon ve hava koşullarının normale göre farklılık göstermesine bağlı olarak internet erişiminde aksamalar ortaya çıkabilir. Yüksek hızlı ve kaliteli internet bağlantısı için TurkNet olarak kendi altyapımızla sunduğumuz GigaFiber hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Altyapı sorgulama yaparak adresinizde alabileceğiniz internet hızınızı öğrenebilir ve İnternet Abonelik Başvurunuzu hızlı ve kolayca yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar