turknet logo

İnternet Hızı

Latency (Gecikme) Nedir ve Nasıl Düşürülür?

Aralık, 2022
Paylaş
  • 6381
  • Latency (Gecikme) Nedir ve Nasıl Düşürülür?

    İnternetteki verilerin iletimi ve geri bildirimi oldukça hızlı olacak şekilde tasarlanmış olsa da çeşitli sebeplerden dolayı gecikmeler yaşanabilir. Gecikme süresi her ne kadar teknik anlamdan tamamen ortadan kaldırılamasa bile düşük seviyelere indirilmesi mümkündür. Latency ne kadar yüksek ise bir internet sitesinin yanıt hızı o kadar düşer ve kullanıcıların bekleme süreleri artar. Yüksek gecikme süreleri, çevrim içi oyunlarda bağlantı aksamalarına ve internet üzerinden izlenen videoların daha yavaş şekilde size aktarılmasına neden olabilir. Latency nedir ve nasıl düşürülür? Detaylı bir şekilde inceleyelim.

    Latency (Gecikme) Nedir?

    İnternet bağlantınızın tepki hızı olarak tanımlayabileceğimiz “Latency (Gecikme)” bir veri paketinin gönderilen kaynaktan çıkıp, hedefine ulaşması ve tekrar gönderildiği kaynağa geri dönmesi boyunca geçen zamandır. Örneğin; bilgisayarınızdan Türkiye’nin başka bir şehrinde bulunan bir sunucuya veri gönderdiğinizi varsayalım. Siz bu veriyi göndermeye başladığınızda saat 09:30:00.000 ise veri o sunucuya ulaştığında saat 09:30:00.095’i gösteriyor olsun. Bu iki zaman aralığındaki 95 milisaniyelik fark, sizin internet bağlantınızdaki latency, yani gecikme süresidir.

    Ping birimi ile ölçülen latency, bir milisaniye değeri olarak tanımlanır. 50-100 milisaniye aralığı her ne kadar kabul edilebilir sayılsa da 0-50 milisaniye aralığı, dünya standartlarındaki iyi denilebilecek latency aralığıdır. Latency aralığı ne kadar düşük olursa, internet bağlantıları gerçek zamana en yakın şekilde verileri işleyerek, hem internet üzerinden video izlerken hem de çevrim içi oyunlar oynarken iyi bir deneyim sunar.

    Latency (Gecikme) Neden Olur?

    Latency oluşumuna sebep olabilecek birçok faktör mevcuttur. Bu faktörleri maddeler halinde sıralayacak olursak:

    Latency (Gecikme) Nasıl Düşürülür?

    Arka planda interneti kullanan uygulamalar ve fazladan açtığınız internet sekmeleri arasından kullanmadığınız uygulama ve sekmeleri kapatarak latency oranınızı düşürebilirsiniz.

    Modeme bağlı olan birden fazla cihaz (bilgisayar, telefon, tablet, internetli televizyon) varsa, bu internet hızında ciddi düşüşlere neden olabileceği için kullanmadığınız cihazların bağlantılarını bir süreliğine kesebilirsiniz.
    Son olarak, internetten dosya indirmenin latency süresini arttıran bir başka unsurdur. İnternet üzerinden film, oyun veya yazılım indirdiğiniz süreç boyunca aktif olarak internet kullanmanız durumunda, internet bağlantı hızınız istediğiniz seviyelerde seyretmeyebilir. İşlemlerinizi önem sırasına göre düzenleyerek aksamaların ve gecikmelerin azalmasını sağlayabilirsiniz.

    Latency (Gecikme) Nasıl Önlenir?

    Latency değerini tamamen sıfırlamak veri alışverişinin çalışma prensibi sebebiyle mümkün değildir. Ancak seviyesini düşürmek mümkündür ve daha hızlı işlem yapabilme kabiliyetini artırır.

    İnternet ağ bağlantısının hızı iyi bir veri aktarımı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda altyapı desteğinin de güncel durumda olması gerekir. Bu noktada TurkNet olarak kullanıcılarımız için kendi altyapımızla GigaFiber hızında internet hizmetini sunuyoruz. 1000 Mbps download ve upload hızıyla gecikme süresini en aza indirilebilirsiniz. Hemen altyapı sorgulama işlemi yaparak kısa sürede bulunduğunuz bölgede GigaFiber olup olmadığı öğrenebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar