turknet logo

İnternet Teknolojileri

Li-Fi Teknolojisi Nedir?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 5440
  • Li-Fi Teknolojisi Nedir?

    Wi-Fi bağlantısına göre daha hızlı veri aktarımını sağlayan Li-Fi Teknolojisi, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Sizler için blog yazımızda bahsettik.

    Li-Fi Teknolojisi Nedir?

    Adını “Light Fidelity” kelimesinin kısaltımından alan kablosuz formdaki optik ağ teknolojisi, cihazların arasında kablosuz iletişimin sağlanması ve verinin iletimi için LED ampulleri kullanıyor. Diğer bir ifade ile, LED ışık dalgaları aracılığıyla kablosuz bir şekilde verilerin aktarılmasına olanak sağlayan bir optik ağ teknolojisi olarak ifade ediliyor. Kablosuz bağlantı türü olarak da bilinen Lİ-Fİ Teknolojisi, verilerin iletilmesi bir başka ifade ile veri aktarımı için gereken sinyal gönderimini LED’leri kullanarak gerçekleştiriyor. 

    Veri aktarımı konusunda güvenli bir teknoloji olan Lİ-Fİ Teknolojisi, kısıtlı kapsama alanı özelliği ile de bilinmekte. Lİ-Fİ Teknolojisi verilerin aktarılması konusunda güvenilir olmasına ek olarak; kapsadığı alan itibariyle kısıtlı olması nedeniyle genellikle alternatif olarak kullanılıyor. RF ağı için tamamlayıcı şeklinde kullanılan Lİ-Fİ Teknolojisinin temeli 2011 yılında atılmıştır. İlgili teknolojiye olan ihtiyaç ise, diğer kablosuz bağlantı yöntemlerinin hem yavaş hızda kalması hem de yetersiz kapasitede olması nedeniyle ortaya çıkmıştır. 

    Emsallerine kıyasla çevre dostu sayılan Lİ-Fİ Teknolojisi, karbon ayak izini azaltması nedeniyle de merak konusu oluyor. Lİ-Fİ Teknolojisi ile günümüzde sıkça duyduğumuz Wİ-Fİ arasında bazı ortak ve farklı yönler bulunuyor. Verilerin aktarılmasını sağlayan Lİ-Fİ ve Wİ-Fİ teknolojileri ilgili aktarımı elektromanyetik olarak gerçekleştiriyor. Her iki teknolojinin birbirinden farklılaştığı en önemli nokta ise, Wİ-Fİ veri aktarımı için radyo dalgalarını kullanıyor iken; Lİ-Fİ teknolojisinde verilerin iletilmesi için LED ışık dalgaları kullanılıyor. Daha net ifade etmek gerekirse, sağlıklı ve çevre dostu olması nedeniyle Lİ-Fİ teknolojisi daha çok araştırılıyor. Günümüzde ise radyo dalgalarını kullanarak verilerin iletilmesini sağlayan Wİ-Fİ’nin yerini Lİ-Fİ teknolojisinin alıp almayacağı çok konuşuluyor. İlerleyen dönemlerde yaygınlaşması beklenen Lİ-Fİ Teknolojisi ile alakalı çalışmalar ise devam etmekte. 

    Li-Fi Ne İşe Yarar?

    Yukarıda tanımı ve özellikleri bulunan kablosuz optik ağ teknolojisi olarak da bilinen Lİ-Fİ teknolojisi, LED ışıklarını kullanarak verilerin iletilmesini sağlıyor. Çevre dostu ve sağlıklı olması nedeniyle de Wİ-Fİ kullanıcıları tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor. Verilerin daha hızlı bir şekilde aktarılması, kullanıcı yoğunluğunun ve talebin artması nedeniyle Lİ-Fİ teknolojisi sıklıkla gündeme geliyor. 

    İlerleyen zamanlarda yaygınlaşması beklenen Lİ-Fİ Teknolojisi ile beraber kullanıcıların yoğunluğunun azaltılması ve verilerin normalden daha hızlı aktarılması söz konusu. Radyo sinyalleri yerine ışık dalgaları yoluyla verilerin hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlarken güvenilir bağlantı sağlaması ile de Wİ-Fİ’yi geride bırakması öngörülüyor. “Hız ve kesintisiz bağlantı benim için önemli!” diyorsanız, Lİ-Fİ Teknolojisi ışık hızında bağlantısı sayesinde verilerinizi normale göre daha hızlı iletmenize yardımcı olacak. İnternet üzerinden film izlemeyi ve film indirmeyi sevenler için de Lİ-Fİ Teknolojisi kısa süre içerisinde büyük çaplı filmleri indirebilecekleri bağlantı teknolojisi olabileceği öne çıkıyor. 

    Li-Fi Nasıl Çalışır ve Uygulama Alanları Nelerdir?

    Kullanıcıların bir diğer merak ettiği konu ise Lİ-Fİ Teknolojisinin çalışma şekli ve uygulama alanları oluyor. Bilgisayarınızdan ya da tabletinizden veri iletimi sağlamak için LED ampullerden yayılan ışığı kullanan bir teknoloji olarak öne çıkıyor. LED ışıktan gelen sinyallerin alınması için alıcı bulunmasına karşın; ışıktan gelen sinyallerin LED ampullere geri gönderilmesi için ise verici mevcuttur. 

    Bir ağ içerisine birden fazla ışık eklenebilen Lİ-Fİ Teknolojisi sayesinde kullanıcılar herhangi bir bağlantı kaybı yaşamadan ışıklar arasında geçiş yapıyor. Lİ-Fİ teknolojisinde verilerin aktarılmasını sağlayan LED ampullere yakın olmak da gerekmez. Doğrudan bir ampul altında olmaya gerek kalmadan bağlantı sağlanabiliyor.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar