turknet logo

İnternet Terimleri

Link Aggregation Nedir? 

Haziran, 2022
Paylaş
  • 3104
  • Link Aggregation Nedir? 

    Birden fazla Ethernet bağlantısının tek bir mantıksal bağlantı haline getiren Link Aggregation, Ethernet bonding, Link bonding, Port aggregation ve channeling gibi farklı isimlerle de kullanılabilir. Bu yazımızda Link Aggregation hakkında detaylardan bahsedeceğiz.

    Link Aggregation Ne Demektir? 

    Link Aggregation, hat birleştirmek için kullanılan bir teknolojidir. Birden fazla sayıdaki port, tek port gibi gösterilebilir. Böylece bant genişliği ve hat yedekliği sağlanmış olur. Hat birleşimi dinamik protokoller tarafından gerçekleştirilir. Link Aggregation, bant genişliğinin düşük veya yetersiz olduğu durumlarda ekstra bant genişliği için kullanılır. Bir başka kullanım amacı ise port yedekliği sağlamasıdır. Cihazlar arasındaki bir hattın düşmesi durumunda trafik diğer hat üzerinden devam eder ve bu şekilde yedeklik sağlanmış olur. Link aggregation kullanmak için her iki cihazın da interface türleri aynı olmalıdır. 

    Link Aggregation Protokolleri

    Link Aggregation, PAgP (Port Aggregation Protocol) ve LACP (Link Aggregation Control Protocol) olmak üzere iki farklı protokole sahiptir. Bu iki protokol temel olarak aynı işlevi yerine getirir ve çok sayıda bulunan fiziksel bağlantının tek bir hat olarak gözükmesini sağlar. 

    PAgP (Port Aggregation Protocol) Nedir?

    PAgP, Cisco tarafından geliştirilmiş ve tescilli bir EtherChannel teknolojisidir. Cisco Ethernet anahtarları aracılığıyla veri ve trafik yükü dengelenmesini sağlar. Ayrıca bir portun VLAN bilgisi, dublex modu ve hızı değiştiyse diğer portları tekrar düzenler. PAgP, otomatik ve istenilen olarak iki farklı modda yapılandırılabilir. Otomatik modda, pakete yanıt verebilir fakat kendi başına paket başlatmaz. Pasif bir arayüz dahil edilir. İstenen modda ise diğer arayüzlerle iletişim sağlanır ve aktif bir arayüz dahil edilir.

    PAgP (Port Aggregation Protocol) Özellikleri Nelerdir?

    LACP (Link Aggregation Control Protocol) Nedir?

    LACP, IEEE 802.3ad standartlarına sahip, çoklu bağlantıları tek bir bağlantı haline getirmeyi sağlayan protokoldür. Bağlantıları otomatik algılayabilir ve maksimum bant genişliği kullanır. Aktif ve pasif olmak üzere 2 farklı moddan oluşur. Aktif mod, paket gönderimini başlatarak diğer portlar ile bağlantı sağlamaya çalışır. Pasif mod, paket gönderimi sağlamaz ve gelen paketlere yanıt verir.

    LACP (Link Aggregation Control Protocol) Özellikleri Nelerdir?

    LACP ve PAgP protokolleri arasında benzerlik bulunur ve temel düzeyde aynı işlemi gerçekleştirirler. Fakat yapılandırma ve bağlantı birleştirme kısmında bazı farklar bulunur. Cihazlarınızın desteklediği arayüze bağlı olarak protokol seçimini yapabilirsiniz. LACP, IEEE tabanlı protokol olduğundan ve maksimum verim elde etmek için daha sık tercih edilir. PAgP ise Cisco’ye özeldir.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar