İnternet kullanımı günümüzde adeta bireylerin en temel ihtiyaçlarından biri haline gelmiştir. Özellikle iş yerlerinde ve evlerde bu ihtiyaç giderek artmaktadır. Bunun sebebi ise internetin sunduğu geniş olanaklardır. Dünyanın her yerine ulaşmak için internet zorunlu bir araçtır. İnternet kullanımı arttıkça internet verimini ve kalitesini yükseltmek için kullanılan teknolojiler de gelişir. Bu teknolojiler sonucunda ortaya çıkan sistemlerden biri “Load Balancing” yani “Yük Dengeleme”dir.
Load Balancing Türkçe karşılığı ile yük dengeleme anlamına gelmektedir. İsminden de anlaşılacağı üzere bir dengeleme görevi görmektedir. Gelen ağ trafiğini sunucular arasında dengeli bir şekilde paylaştırır. Bu paylaştırma işlemini yaparken donanım veya yazılım olup olmadığına bakmaz veya kullanılan algoritmaların ne olduğu ile ilgilenmez. Asli görevini gerçekleştirirken ve tek bir sunucunun aşırı çalışmasını önleyerek, trafiği kaynak havuzunda bulunan farklı wen sunucularına dağıtır. Trafik dengeli bir şekilde dağıtıldığında sunucu yanıt bekleme süresi en aza indirilerek verim mümkün olan en üst seviyeye çıkarılmış olur.
Load Balancing’in ne işe yaradığını anlatmak için bir örnekten faydalanabiliriz. Trafikte sıkışan pek çok araç olduğunu hayal edin. Aceleniz var ve trafiğin açılması daha uzun sürecekmiş gibi görünüyor. Bu trafik sizin ağınızdaki trafiktir. Load balancing kullanımı ise trafik polisidir, sıkışan trafiği açar. Sistematik olarak araçları doğru konumlara yönlendirir, kazaları önler ve en mümkün olan ve en kısa zamanda hedefinize ulaşmanızı sağlar. Trafikte beklediğiniz süre “sunucu yanıt süresi”, evinize ulaşma metaforu ise aslında size verilen “yanıt”tır.
Load Balancing sistemi rastgele bir dengeleme değildir belirli kurallara bağlı bir şekilde gerçekleşir. Bu dengeleme işlemi HTTPS, HTTP, TCP, UDP için yapılmaktadır ve 4 tür için temel kurallara sahiptir.
Load Balancing görevleri kısaca şunlardır:
Hemen hemen her evde bir internet erişimi ve bu internete bağlanan pek çok cihaz bulunmaktadır. Eğer sisteminiz geç yanıt veriyorsa, yavaşlamalar ve donmalar fark ettiyseniz bu demektir ki; Load Balancing ihtiyacınız var.
Özellikle internet erişiminin ve hızın önemli olduğu işyerlerinde Load Balancing kullanmama gibi bir lüksünüz yoktur. Bunun sebebi sunucular üzerinde çok fazla istek olmasıdır. Bu isteklerin hepsine en kısa sürede yanıt almak için kullanmanız gerekir. Oluşan trafiği dengeli bir şekilde dağıtacağı için sunucularınızın yoğunlaşmasının önler ve aktiflik durumuna göre çalışır.
Bu avantajları şu şekilde listeleyebilmek mümkündür;