turknet logo

İnternet Terimleri

Metadata Nedir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 4990
  • Metadata Nedir?

    Metadata, verilerin tanımlanmasını, erişilebilir olmasını ve kolay anlaşılmasını sağlayan bir veridir. Bilgi güvenliğini, iş akışını ve sürecini yönetmek ve internet kullanıcılarına doğru hizmeti sağlayabilmek için metadata verilerinin önemi oldukça büyüktür. Metadata, web sitelerine konulan meta açıklama ve etiketlerle arama motorlarının daha kolay ve kullanışlı olmasını sağlayan verilerdir. 

    Metadata Nedir?

    Metadata, bir kaynağın ya da verinin öğeleri hakkında bilgi veren datalardır. Her bir alan için farklı verileri temsil ettiğinden verilerin özeti olan veri olarak adlandırmak mümkündür. Metadata’nın pek çok türü mevcuttur. Fiziksel ya da dijital nesneleri tanımlamak için meta verilerinden faydalanılır. Dijital varlıkların sınıflandırılması, erişime açılması ya da saklanması metadata sayesindedir. 

    Bir veri öğesi içinde bulunan veriler için oluşturulan kodlar da metadata sayesinde oluşmaktadır. Metadata için verilebilecek en güzel örneklerinden bir tanesi en yaygın kullanıma sahip olan Google arama motorudur. Google üzerinden herhangi bir konu hakkında arama yaptığınızda size ait bir veri girişi oluşur. Oluşan bu veri metadata sayesinde daha farklı verilerin bulunduğu sitelere yönlendirme yapar. Bu sayede kullanıcıların çeşitli blog ya da web sitesi içeriklerine ulaşması sağlanır.

    Metadata Neden Önemlidir?

    Birçok farklı konu hakkında araştırma yapmak için kullanılan arama motorlarının gelişmesi ve yaygın olarak kullanılması metadata verileri sayesinde gerçekleşmektedir. Bir internet kullanıcısının arama motoruna yazdığı birkaç kelime sayesinde konuyla ilgili web sitesine ya da bloğa yönlendirilmesi metadata verileri ile ilgilidir. Bu yüzden web sitesi ve blog oluştururken SEO kurallarına dikkat edilmelidir. 

    Metadata verileri seo çalışmaları için oldukça önemlidir. Metadata’ların en önemli özellikleri arasında semantik kelimeler, söz yapıları ve dizileri yer almaktadır. Etkili bir seo çalışması için de semantik kelimelerin yer aldığı meta etiketler, meta açıklamalar ve anahtar kelimeler çok önemlidir. Meta etiketler arama motorlarındaki sayfaları açıklayıcı kısa cümleler olarak kullanıcının karşısına çıkmaktadır. Web siteleri için oluşturulan meta açıklama ve etiketler kullanıcıların web sitesine olan ilgisini artırdığından ve sitenin daha fazla trafik çekmesini sağlayacağından oldukça önemlidir. 

    Metadata Nerelerde Kullanılır?

    Her bir alan için farklı bir veri oluşturan Metadata kullanım amacına göre farklı türlere ayrılmaktadır. Bir e-posta hakkında metadata verisi oluşturmak için gönderilen iletinin ne zaman, kim tarafından, saat kaçta, hangi cihaz ve konumdan gönderildiğine dair bilgiler kullanılır. İnternette oluşturulan bir web sitesi hakkında ise sitenin içeriğindeki sayfaları tanımlamak için metadata verileri oluşturulur. Metadata’nın kullanım alanlarına göre türlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

    Metadata verileri doğru bir şekilde inceleyip, tanımladıktan sonra kullanıcıların daha kolay ve net bir şekilde anlaması için belgelendirir. Kullanıcılar tarafından verilerin anlaşılmasını sağlar. Ek olarak web sitelerinde bulunan belgelerin erişilebilir ya da kullanışlı olmasına da katkı sağlar.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar