turknet logo

İnternet Teknolojileri

MIMO (Multi Input Multi Output) Nedir?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 3056
  • MIMO (Multi Input Multi Output) Nedir?

    Sosyalleşme, eğitim, iş, iletişim ve eğlence gibi daha birçok alanda teknolojik cihazları ve interneti fazlasıyla kullanmaktayız. Bu kullanımlar sırasında internetimizin hızlı olmasını isteriz. Fakat tek bir ağ üzerinden birden farklı cihazın kullanılması, haberleşme sistemleri üzerindeki bant genişliğinden kaynaklanan sınırlamalar gibi nedenlerden dolayı hız problemi yaşanır. Bu yaşanan hız problemini önlemek ve hızı arttırmak için birçok teknoloji kullanılır. MIMO teknolojisi de bunlardan biridir. 

    MIMO Nedir?

    Multi Input Multi Output (MIMO) teknolojisi Türkçeye, “çoklu giriş çoklu çıkış” olarak çevrilmektedir. Peki, MIMO teknolojisi nedir ve ne işe yarar? Bu teknolojinin kullanım alanları ve sağladığı avantajları nelerdir?

    Son zamanlarda sıklıkla merak edilenlerden bir tanesi de “MIMO nedir?” sorusudur. Multi Input Multi Output, kısaltılmış hali olarak MIMO, haberleşme sistemleri üzerindeki bant genişliği sınırlamalarından kaynaklanan hız problemini ortadan kaldırmak için geliştirilmiş bir teknolojidir. MIMO altyapısında bir veriyi eş zamanlı olarak farklı sinyaller kullanarak çeşitli antenlerden iletilmesini sağlayan ve bunun için de tek bir sinyal kanalını kullanan bir haberleşme amacıyla ortaya çıkarılan bir teknolojidir. 

    Gönderilmek istenen veri iletilecek noktadan farklı veri akışlarına ayrılır. Farklı veri akışına ayrılan bu veri, alıcıya yine aynı sayıda ayrılan diğer MIMO modülü sayesinde birleştirilerek iletilir. Alıcı gönderilen her bir sinyalin gönderim esnasında oluşabilecek pürüzleri hesaba katmalıdır. Bir veri gönderimi sırasında oluşabilecek pürüzler ise şunlardır:

    MIMO teknolojisinin üç farklı alt kategorisi bulunmaktadır. Bunlardan ilki SISO’dur. Açılımı Single Input Single Output olan SISO, Türkçeye “tek giriş tek çıkış” olarak çevrilmektedir. SISO, standart teknolojileri temsil eder. 

    İkinci alt kategori ise SIMO’dur. Açılımı Single Input Multi Output olan SIMO’nun Türkçe çevirisi “tek giriş çoklu çıkış” olarak yer alır. SIMO, verinin tek bir girişi ama birden fazla çıkışının olduğu teknolojileri ifade eder. Üçüncü ve son kategori ise MISO’dur. Multi Input Single Output ise çoklu girişin tek çıkışın olduğu teknolojileri ifade etmektedir. 

    MIMO Ne İşe Yarar?

    Çoklu çıkış ve çoklu girişin sağlandığı farklı MIMO konfigürasyonları vardır. Bunlardan en çok kullanılanları şu şekildedir:

    Çoklu giriş çoklu çıkış teknolojisi MIMO, çoklu yayınım sayesinde kablosuz ağ bağlantısının kapasitesini çoğaltır. Network teknolojisinde 802.11n kablosuz ağ teknolojilerinde dört kanallı MIMO teknolojisi kullanılırken 802.11ac teknolojisinde sekiz kanallı MIMO teknolojisi kullanılmaktadır. Kullanılan bu kanal sayıları Access Point üzerinde bulunan antenlerin sayısına göre sınırlıdır. Bu sebeple her anten bir sinyali yaymaktadır. 

    MIMO Teknolojisinin Kullanım Alanları ve Avantajları Nelerdir?

    MIMO teknolojisinin sağladığı birçok avantaj vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

    Yazımızda ağ iletişiminin çoklu antenler sayesinde daha hızlı ve kaliteli şekilde kullanılmasını sağlayan MIMO teknolojisi hakkındaki bilgileri öğrenebilirsiniz. MIMO teknolojisinin ne olduğunu ve kullanıcılara sağladıkları avantajları öğrenerek sizlerin de kullandığı Wİ-Fİ yönlendiricilerinin, MIMO teknolojisini kullanıp kullanmadığını kontrol edebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar