turknet logo

İnternet Teknolojileri

Modem Firmware Güncellemesi Nedir?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 6422
  • Modem Firmware Güncellemesi Nedir?

    Evlerimizde ve iş yerlerimizde en az bir bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlar internet bağlantısı sayesinde dünyaya açılan bir kapı niteliğindedir. Bu internet ise bilgisayarlarımıza routerlar ve modemler aracılığıyla gelir. Aslına bakılırsa bilgisayarın gerçekleştirdiği bazı işlevleri bu aracılarda gerçekleştirmektedir. Yani bu cihazlar da aslında birer bilgisayardır. Bilgisayarlarda bulunan işlemci,  bellek ve depolama birimi modemlerde ve routerde de bulunmaktadır. 

    Modem Firmware Güncellemesi Nedir?

    Modemlerin de birer bilgisayar olduğunu söylemiştik. Bu da başka bir konunun önemini vurguluyor. Güvenlik… Nasıl bilgisayarlarımız için güncellemeler yapıyorsak bu işlemi modem için de yapmalıyız.  Bilgisayarların kendine özel donanım yazılımları olduğu gibi modem da vardır.  Bu yazılımın adı “firmware” dır.  Sizlere zarar verebilirler. Bunun engellemenin ise en etkili yöntemlerinden biri modem firmware güncellemesi yapmaktır.

    Verilerimizin güvenliği için ekstra çaba sarf etmeliyiz. Bunun sebebi ise bilgisayar korsanlarının ve kötü niyetli kişilerin modemlere erişmeye çalışmasıdır. Modemlerde bulabilecekleri güvenlik açıklarından girmeye çalışarak verilerinizi çalabilirler. Bu açıkların önüne geçebilmenin farklı yöntemleri bulunsa da en basit ve etkili olarak öne çıkan yöntem, üreticilerin sunduğu firmware yazılımını güncellemesidir.

    Modem üretici firmaları sizlere güvenlik güncellemeleri sunmaktadır. Önemli olan bu güncellemelerin düzenli olarak yapılmasıdır. Bu konuda bilgisayar kullanıcıları bilinçli olmalı ve güncellemelerini aksatmamalıdırlar. Çoğu modem üreticisi, düzenli olarak güvenlik güncellemeleri sunmaktadır. Güncellemeler sonrasında değişimleri sizler fark etmeseniz de güvenlik açıkları verilmeyecek şekilde sistem kendini her seferinde geliştirerek zararlı içerikleri, yazılımları engeller.

    Modem Firmware Güncellemesi Nasıl Yapılır?

    Modeminizde firmware güncellemesi yaparken çok dikkatli olmalısınız.  Kullandığınız modemin  firmware dosyasını kurmalısınız. Kurmaya çalıştığınızda benzer modem isminde dosya görebilirsiniz. Sizin modeminize ait olduğundan emin olmalısınız. Yanlış dosya yüklemeniz halinde bilgisayar donanımlarınız çalışmayabilir.  Firmware dosyasından emin olduktan sonra kurulum aşamasına geçebilirsiniz. Cihazınızın altına bakarak ya da sistem arayüzüne girerek “System Status” menüsünden donanım sürümünüzü öğrenebilirsiniz. Bu işlemler çoğu cihaz için aynıdır. System Status menüsüne girdikten sonra ana ekranda modem bilgilerini ayrıntılı şekilde görebiliriz.  Uygun komut dosyasını bulmaya geldi sıra. Bulduğumuz donanım dosyasını üreticinin web sitesine giderek indirmeliyiz. İndirilen dosyayı masaüstüne kaydedip kurmamız gerekiyor. Kurulum işleminde ise dikkat edilmesi gereken noktalardan biri kurulum aşamasında asla müdahale etmemektir.  Bu durumda internet ve elektrik bağlantısından emin olmalıyız. Güncelleme menüsüne girerek kullanacağımız güncelleme paketini seçmeliyiz.  Cihaz bizden firmware dosyası isteyecektir. “Dosya seç” e tıklayarak masaüstüne kaydettiğimiz firmware dosyasını seçmeliyiz. Seçim sonrasında cihazınız sıfırlanacağı gibi varsayılan ayarları koru seçeneği bulunmaktadır.  Dosya seçimi sonrası, tanımlama ve özelleştirme işlemleri yapılacak ve güncelleme işlemi gerçekleşecektir. Güncelleme işleminin başlaması için ise “Karşıya Yükle” butonuna basmayı unutmayınız. Bu işlemler sonrasında cihazınız kullanıma hazır olacak.

    Modem Firmware Güncellemesi Neden Önemlidir?

    Modem Firmware güncellemesi modeminiz için oldukça önemlidir. Modeminiz içerisinde yazılımsal bir hata varsa güncelleme sonrasında bu hata bulunarak düzeltilir. Güvenlik açıklarını kapatarak verileriniz için daha korunaklı bir sistem geliştirir. Son olarak güncelleme yapıldığı takdirde kullanıcı yeni özelliklere de sahip olur. Değişen ve hızlanan dünyada hiçbir şeyin olduğu gibi kalması beklenemez. Bu sebeple teknoloji geliştikçe biz de güncellemeler sayesinde bu yeniliklere erişebiliriz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar