turknet logo

İnternet Teknolojileri

Modem Işıkları Yanmıyorsa Ne Yapılmalı? Kırmızı Yanıyorsa Ne Yapılmalı?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 28461
  • Modem Işıkları Yanmıyorsa Ne Yapılmalı? Kırmızı Yanıyorsa Ne Yapılmalı?

    Modem genel tanımıyla; bilgisayar, tablet, telefon gibi akıllı cihazlar ile internete bağlanılmasını sağlayan bir cihazdır. Modemlerin üzerinde internet bağlantısına uygun olup olmadığını gösteren birtakım ışıklar bulunur. Bu ışıkların anlamlarını yazımızda bulabilirsiniz.

    Modem Üzerinde Bulunan Işıklarının Anlamları Nelerdir?

    Modem Işıkları Yanmıyorsa Ne Yapılmalı?

    Modem üzerinde birden fazla farklı anlamlara sahip ışıklar bulunmaktadır. Bu ışıkların farklı anlamları olduğunu biliyoruz. Önce hangi durumlarda bu ışıkların yanmayacağını belirtelim. Eğer kablo bağlantılarında ya da modem güç kaynağında bir sorun oluştuysa güç düğmesinin ışığı yanmayabilir. Bu durumda modem kullanılamaz. Bunun yanı sıra DSL bağlantısından kaynaklanan bazı sorunlar olabilir. 

    Örneğin modemin bulunduğu çevrede baz istasyonlarından kaynaklanan problemler ya da o bölgede yoğun bir internet trafiği mevcutsa bu yoğunluktan kaynaklı modem ışıklarında yanmama durumları olabilir. Peki, bu ışıklarda bir ya da birkaçının yanmadığı durumlarda ne yapılmalıdır? Modem ışıklarının yanmadığı durumlarda sıkça kullanılan yöntem bir süre modemin fişini çekmektir. Bir süre kullanım dışı bırakılan modem daha sonra tüm bağlantıları tekrardan takılarak tüm ışıkların yanmasını bekleyebilirsiniz. Yine de ışıkların durumunda bir değişiklik olmuyorsa modemin bağlı olduğu kabloların kontrolünü yapmalısınız. Uzun süre bakımı yapılmayan kablolar zamanla aşınabilir ve bu aşınma modem gücünü veya internet sağlayıcısının bağlantısını etkileyebilir. Bölgede oluşan bir arıza olup olmadığının kontrolünü yapmalısınız. Diğer bir yandan DNS bağlantısını kontrol etmeli eğer ışığı yanmıyor ise farklı bir sunu kullanılarak tekrar denemelisiniz. Tüm bu noktaları kontrol ettikten sonra hala ışıklar yanmıyorsa servis sağlayıcılarınız ile iletişime geçerek destek alabilirsiniz. 

    Modem Üzerinde Kırmızı Işık Yanıyorsa Ne Yapılmalıdır?

    Modem üzerinde kırmızı ışığın yanmasının birden fazla sebebi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi elbette faturalardır. Eğer ödenmemiş bir ya da daha fazla faturanız var ise modeminiz kullanıma kısıtlanmış olabilir. Bu yüzden faturalarınızı düzenli olarak kontrol etmeli ve borcunuz olup olmadığını teyit edebilirsiniz. Diğer bir durum ise bölgesel kaynaklanan sorunlardır. Alt yapıdan kaynaklanan için bir süre bekleyebilir ya da arıza kaydı oluşturabilirsiniz. Son olarak ışıkların yanmamasının sebeplerinden de biri olan kablolar. Kablolar arasında temassızlık, kopya ya da aşınma gibi durumlar modem ışıklarında kırmızı ışık yanabilir. Kablolar kontrol ederek ve gerektiği durumlarda değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar