turknet logo

İnternet Terimleri

Modem ve Router Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 37810
  • Modem ve Router Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

    Modem ve router, halk arasında çoğunlukla eş anlamlılarmış gibi kullanılsalar da aslında birbirlerinden tamamen farklı cihazlardır. Modem internet denilince akla ilk gelen en temel cihazlardandır. Arkasına takılan kablolarla veya sabit telefon hattıyla aldığı sinyaller ile interneti cihazlarınıza taşır. Kablolu veya kablosuz şekilde internete bağlanabilirsiniz. Router ise ağ oluşturmaya yarayan cihaz olarak verebiliriz. Bu yazımızda sizler için Modem ve Router cihazlarından detaylı olarak bahsettik.

    Modem Nedir? Nasıl Kullanılır?

    Modem, internet servis sağlayıcısından ve sizin cihazınızdan gelen sinyalleri alarak onları veriye dönüştürür. Modemlerin üzerinde üç tane bağlantı noktası bulunur. Bunlardan biri internete, biri yönlendiriciye, biri güç kaynağına bağlanır. Ayrıca bir de ethernet bağlantı noktası bulunur. Modem kurulumunu yaptıktan sonra da modem kullanımı mümkün olur. Kurulum için genellikle modemle birlikte bir CD verilir, yoksa da modem arayüzü üzerinden kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Şifre değiştirme, isim değiştirme ve modemle ilgili her şeyi modem arayüzü üzerinden yapabilirsiniz. Modemler üzerinde bazı ışıklar vardır. DSL ışığı, modemdeki internet bağlantısı ile ilgilidir. Işık yanıp sönüyorsa modeminizde internetle ilgili bir sorun yoktur. Eğer ışık kesintisiz yanıyorsa o zaman modemde internet bağlantısı vardır fakat modeminiz veri transferini yapmıyordur. Işığın hiç yanmadığı durumda da modeminizde internet yoktur. WLAN ışığının yanıp sönme hızı da veri bağlantısının hızı hakkında bilgi verir. WAN ışığı, hattınızda internet bağlantısının olup olmadığını gösterir. Power ışığı, modem açıkken yanar ve modem kapalıysa ya da internet ulaşmıyorsa yanmaz. Ethernet ışığı ethernet kablosu ile bağlandığında , Wireless ışığı da kablosuz bağlandığında yanar. Modem modelleri değişiklik gösterse de bu ışıklar her modemde bulunurlar.

    Router Nedir? Nasıl Kullanılır?

    Modemlerle çok sık karıştırılan Router’lar sayesinde cihazlar arasında veri alışverişi olur. Bir cihazla internete bağlanıyor olsaydınız routere gerek kalmayacaktı fakat herkes bilgisayar, telefon, tablet, televizyon aracılığıyla internet kullanıyor. Yani evinizdeki neredeyse her teknolojik aletin internete ihtiyacı var. Bu sebeple sizin de routera ihtiyacınız var. Router her cihaza bir IP adresi atıyor. Bu sayede de her cihaz için farklı bir sinyal gönderiliyor. Kısacası modem internet servis sağlayıcısından interneti size ulaştıran cihazdır. Router ise evinizdeki cihazlara farklı sinyaller atayan cihazdır. Modem tek bir IP adresi atarken router farklı cihazlara farklı IP adresleri atar. Sizin de anlayacağınız gibi modem ve router birbirlerinden tamamen farklı cihazlardır ama beraber çalışırlar.

    Her İnternet için Modem Aynı mıdır?

    Tabii ki de hayır!Modem internet hızını etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Kullandığınız internet paketine bağlı olarak doğru modemi kullanmanız önemlidir. Siz de TurkNet ailesine katılarak GigaFiber internete herhangi bir modem ücreti ödemeden sahip olabilirsiniz. Ayrıca taahhüt ve bağlantı ücreti de yok!

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar