turknet logo

İnternet Teknolojileri

Modem ve Wi-Fi Şifresini Unuttum Ne Yapmalıyım?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 80115
  • Modem ve Wi-Fi Şifresini Unuttum Ne Yapmalıyım?

    Modem ve Wi-Fi şifresi internet güvenliği açısından oldukça önemlidir. Belirli periyotlarda değiştirerek güvenliğini sağlayabileceğiniz modem ve Wi-Fi şifresi bazı zamanlarda unutulabiliyor. Bu yazımızda Modem ve Wi-Fi şifresini unuttum ne yapmalıyım? Sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

    Modem ve Wi-Fi Şifresi Nedir? 

    Modem, teknolojik cihazların herhangi bir kabloya bağlı olmaksızın internet sağlayıcısına bağlanmasını sağlar. Bu cihazı diğer kullanıcılardan korumak için birtakım güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bu güvenlik önlemlerinde en yaygın olan güçlü bir şifre belirlenmesi ve bu şifrenin paylaşılmamasıdır. Kablosuz ağlarda şifre ile güvenlik sağlamak önemlidir. Çünkü bu ağları birden fazla kullanıcı kullanırsa internet hızında yavaşlama ve donmalar meydana gelebilir. Bu durum da internet hızı kalitesini doğrudan etkileyecektir. 

    Hız düşmesini engellemek için güçlü bir şifre belirlemek gerekir. Modem kurulumuna gelindiğinde her modemin kendine özel adı ve şifresi bulunmaktadır. Kullanıcılar bu ad ve şifreyi istedikleri gibi değiştirebilirler. Bu sayede özellikle şifrenin değiştirilmesi kişinin unutmamasını engelleyecektir. Modeme ait olan ilk şifre daha karmaşık olduğundan değiştirilmesi kullanıcılar için de bir kolaylık sağlayacaktır. Yeni bir Wi-Fi şifresi belirlerken şifrenin en az 8 karakter uzunluğunda olduğuna dikkat edilmelidir. Ayrıca güvenliğinin de üst düzeye çıkarılması için büyük/küçük harfler, rakamlar ve çeşitli noktalama işaretleri kullanılmalıdır. Ayrıca tekrarlayan rakamlardan, sahibine ait bilinen bilgilerden kaçınılmalıdır. 

    Modem ve Wi-Fi Şifresini Unuttum Ne Yapmalıyım?

    Modem kurulumu ilk yapıldığında belirlenen o şifre genellikle karmaşık ve unutulmaya çok yatkın olmaktadır. Değiştirilmediğinde hem gelen yeni bir kullanıcı için şifreyi girmesi zor olur hem de unutulduğunda ya da şifre kaybedildiğinde ne yapacağınızı şaşırabilirsiniz. Ya da şifrenizi değiştirdiğinizi varsayalım. Yeniden oluşturduğunuz bu şifreyi de not almadı ya da ezberlemediyseniz unutabilirsiniz. Bu durumda neler yapabilirsiniz gelin bir bakalım.

    Modem şifresini unuttuğunuz takdirde yapmanız gereken yeni bir şifre belirlemektir. Yeni bir şifre belirleme için birkaç farklı yol bulunmaktadır. İlk akla gelen yeni bir şifre belirlemektir. Belirlenen yeni şifre eski şifreler gibi güçlü olmasına dikkat edilmelidir. Farklı karakterler ve harfler kullanılarak oluşturulan bu yeni şifreyi de unutmamak için ya ezberlenmeli ya da bir yere not edilmelidir.

    Modem Şifresi Unutulursa Yapılması Gerekenler 

    Modem şifresi unutulduğunda yeni bir cihazdan internet sağlayıcısına bağlanılamaz. Bu durumlarda şifreyi yenilemek gerekir. Şifre yenilemek için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu yöntem aşağıda sıralanmıştır.

    Wi-Fi Şifresi Unutulursa Yapılması Gerekenler

    Modem ile cihaz arasındaki internet bağlantısını kurabilmek için kullanılan Wi-Fi şifresini unuttuğunuzda yeni bir şifre oluşturmak için servis sağlayıcılarınız ile bağlantıya geçebilir ya da modem arayüzünün ayarlar sekmesini kullanabilirsiniz. Ayarlar sekmesinde yeni şifre belirlemek için gereken işlemleri yaparak şifrenizi sıfırlayabilir ve dilediğiniz cihazda bu şifreyi girerek internetinizi kullanabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar