turknet logo

İnternet Hızı

Modemi Kapatıp Açmak Ne İşe Yarar?

Şubat, 2023
Paylaş
  • 4783
  • Modemi Kapatıp Açmak Ne İşe Yarar?

    Modemler bir bilgisayar gibi çalışır; yani bir işlemci, anakart ve yazılıma sahiptirler. Bu nedenle, zaman zaman donanım ve yazılım kaynaklı sorunlar yaşanabilir. Aynı bilgisayarınızda olduğu gibi, işlemleri yenilemek ve önbelleği temizlemek için ara sıra modemi yeniden başlatmak (kapatıp açmak) çeşitli bağlantı sorunlarının çözümü olabilir. Peki, güç döngüsü (power cycling) olarak da bilinen, modemi kapatıp açmanın faydaları nelerdir?

    Modemi Kapatıp Açmanın Faydaları Nelerdir?

    Önbelleği Temizler

    Modem önbelleği, cihazınızın internet sitelerinin konumu gibi sık erişilen bilgileri toplamak için kullandığı düşük kapasiteli bir bellektir. Cihazınızda geçici olarak depolanan bu veriler, zamanla internet bağlantınızı yavaşlatabilir. Modeminizi kapatıp açmak, internet bağlantısı sorunlarının çözülmesine ve bağlantı hızınızın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

    Bağlantıyı Yeniler

    Modeminiz, cihaz ile internet servis sağlayıcınız arasında bir bağlantı kurarak çalışır. Güç döngüsü yapmak ağ yapılandırmalarını sıfırlayarak bu bağlantıyı yeniler. Böylece veri paketlerinin modeminiz ve internet sağlayıcınız arasındaki akış hızı daha düzenli hale gelir. Modeminizi kapatıp açtıktan sonra tekrar kurulan bu bağlantı, çoğu zaman daha düşük gecikme süreleri (latency) ile sağlanır. Böylece, internet hızınız ve bağlantı kalitesi artabilir.

    IP Adresi Kaynaklı Sorunları Giderir

    Bazı durumlarda bir ağdaki iki cihaz aynı IP adresine sahip olabilir ve bu da bağlantı sorunlarına neden olabilir. Güç döngüsü yapmak, ağınızdaki cihazlara IP adresi atayan DHCP’yi (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü) yeniler. Bu sayede, modeminizi yeniden başlatarak ağınızdaki cihazlara yeni IP adresleri atayabilir ve IP kaynaklı sorunları kolayca çözebilirsiniz!                                                                                        

    Yazılım Güncelleme ve Hataları Konularında Yardımcı Olur

    Yukarıda da bahsettiğimiz bilgisayar gibi işleyen modemler, elektronik parçalarının yanı sıra bir yazılımla çalışırlar. Modeminiz için bir ürün yazılımı güncellemesi varsa, modemi açıp kapatmak güncellemenin yüklenmesine yardımcı olabilir. Bu güncellemeler genellikle modeminize performans artışı, güvenlik yamaları ve hata düzeltmeleri getirmektedir. Ayrıca, yazılım nedenli yaşanabilen aksaklıklar için de güç döngüsü yapmak oldukça işe yarayan bir etkendir.

    Bağlantı ve Cihaz Güvenliğini Artırır

    Bir yönlendiriciyi yeniden başlatmak, açık bağlantı noktalarını kapatarak cihaza yetkisiz erişimi durdurur. Böylece, bilginiz dahilinde olmayan kullanıcılar internet ağınızı kullanamazlar. Eğer internet hızınızda beklenmeyen bir düşüş yaşar veya izinsiz kullanıcı görürseniz, güç döngüsü yapmak geçici olarak ağ güvenliğinizi sağlayacaktır.

    Aşırı Isıdan Kaynaklı Sorunları Çözer

    Farklı kullanım şartları ve hava koşulları nedeniyle modeminiz çok ısınabilir. Aşırı ısınma, internet hızınızın düşmesine veya diğer bağlantı sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle ısınma sorununu en kısa sürede çözmek gerekir. Modeminizin havalandırma kısmındaki toz ve kalıntıları temizledikten sonra modeminizini kapatıp açmak, aktif işlemleri de sıfırlayarak aşırı ısınma sorununun giderilmesine yardımcı olacaktır.

    VPN Bağlantısını İyileştirir

    VPN (Sanal Özel Ağ), çevrimiçi etkinliğinizi ve kişisel bilgilerinizi korumak için internet bağlantılarını şifreleyen bir teknolojidir. Bir modem kapatılıp açıldığında, VPN ayarları da dahil tüm ayarları sıfırlanır. Bu durum, VPN bağlantısını etkileyebilecek tüm yapılandırma sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, güç döngüsü yapıldığında ağ ve önbellek de temizlendiğinden, VPN veri paketlerinin akışı daha hızlı olacaktır. Böylece daha stabil ve hızlı bir şekilde VPN’inizi kullanabilirsiniz.

    Genel olarak, modeminizi kapatıp açmak, çeşitli internet bağlantı sorunlarını çözmenin basit ve etkili bir yoludur. Modeminizi kapatıp 30 saniye kadar bekledikten sonra tekrar açmak, yukarıda bahsettiğimiz birçok soruna çözüm sunabilir. 

    Yüksek hızdaki GigaFiber ile ücretsiz modem desteği alırken internet deneyiminizi iyileştirebilirsiniz. Altyapı sorgulama işleminin ardından kotasız, taahhütsüz şekilde bağlantınızı oluşturmak için abonelik işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar