turknet logo

İnternet Teknolojileri

Modemler Bozulur mu? Ne Kadar Sürede Değiştirilmelidir?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 11365
  • Modemler Bozulur mu? Ne Kadar Sürede Değiştirilmelidir?

    Modemlerin sıklıkla yıpranan hareketli ya da mekanik parçaları olmaz. Fakat her cihazın olduğu gibi bu aletlerinde miladı dolabilir. Buna ek olarak yeni teknolojilerinde ortaya çıkışı cihazların değişmesini de gerektirebilir. Tüm bu nedenlerden ötürü cihazları değiştirmeniz kullanım performansınızı arttırmak noktasında çok önemli fark yaratabilir. 

    Modem Bozulur mu?

    Modemler birçok nedenden dolayı arızalanabilir. Bu arızaların temelinde cihazın sürekli fişe takılı olmasından ötürü ısınması olabilir. Tüm elektronik cihazlar gibi, modemler de kullanım sırasında ısı üretir. Modemler normalde sürekli açık oldukları için asla soğuma şansları yoktur ve genellikle hep sıcaktırlar. Bunun nedeni, çoğu modemin içerisinde pasif soğutmaya sisteminin olmamasıdır. Pasif soğutma sistemi bulunmayan modemler bulunanlara göre daha çabuk ısınır ve bir süre sonra internet performansını düşürebilir. 

    Kimi modemlerin verimli soğutucuları vardır, birçoğunun büyük havalandırmaları vardır. Modemdeki tozu düzenli bir şekilde temizlemek gereklidir. İyi bir şekilde havalandırılan alana modemi yerleştirerek bu faktörün azaltılmasına yardımcı olabilirsiniz. Fakat ısı her zaman  modemin bozulmasında ana etken olarak yer almaya devam edebilir. Modemler, patlamış bir kapasitör gibi dahili bileşenlere verilen hasar nedeniyle de arızalanabilir. Toz, elektronik cihazlar için iyi olmayan ısı birikimini şiddetlendirir ve bu bileşenler, ısı sorunu ortadan kalkmış olsa bile, yalnızca sık kullanılmasından dolayı arızalanma potansiyeline sahiptir. Bu faktörler nedeniyle modeminiz bir süre eskisi kadar iyi çalışmayabilir ya da bozulabilir.

    Modem Kullanımına Etki Eden Faktörler

    Bu faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir; 

    Modemin Ömrü Nasıl Uzatılır?

    Modemi iyi havalandırılan bir alana kurarsanız daha uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanım sağlayabilirsiniz. Modemin çevresindeki hava sirkülasyonu için yeterli yer olduğuna dikkat edin. Modeminizi doğrudan bir prize bağlamak yerine bir aşırı gerilim koruyucuya bir cihaza bağlayarak ömrünü uzatabilirsiniz. Yıldırımların neden olduğu güç dalgalanmaları, bir modemi hızla tahrip edebilir. Aşırı gerilim koruyucu bu gibi durumlarda cihazınızı koruyabilir. 

    Cihaz, modemi çalışır durumda tutar ve bir elektrik kesintisi durumunda güç dalgalanmalarından korur. Modeminizi düzenli olarak temizlemenizde ömrünü uzatan bir başka etkendir. Modemi tozdan arındırmak için basınçlı hava ya da hava kompresörü kullanabilirsiniz. Toz birikmesi modemin ömrünü kısaltır ve ekstra ısıya neden olur.

    Modem Ne Kadar Sürede Değiştirilmelidir?

    Modeminiz yukarıdaki sorunları yaşatıyorsa en kısa sürede değiştirmeniz önerilir. Modem arızası internete erişim sağlayamamanıza neden olur. 

    TurkNet güvencesi ile ihtiyaç duyduğunuz modem desteğini sağlayabilirsiniz. Yeni modeminizin kurulum aşamasında karşılaşabileceğiniz sorunlar için modem kurulum rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar