turknet logo

İnternet Teknolojileri

Multi Gigabit Ethernet Nedir?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 848
  • Multi Gigabit Ethernet Nedir?

    Okul ve şirketlerin Wi-Fi ağlarına bağlıyken komik indirme hızlarına sıklıkla maruz kalmışsınızdır. Yüzlerce öğrencinin aynı internet ağına bağlı olduğu bir yurt düşünün. Sırf indirmeniz tamamlansın diye gece boyu bilgisayarı açık bıraktığınızı anımsıyor musunuz? İşte Multi Gigabit Ethernet tam da bu noktada devreye giriyor! 

    Multi Gigabit Ethernet Nedir?

    Multi Gigabit Ethernet, yüksek hızlı Wi-Fi 5 ve Wi-Fi 6 erişim noktaları ile başlayıp mevcut kablolama üzerinden çok hızlı performans ve PoE desteği sunarak IoT (Internet of Things) cihazlarının yolunu açmayı başaran yeni nesil bir teknolojidir. Halihazırdaki CAT5e ve CAT6 bükümlü çift kablolamayı kullanan Multi Gigabit Ethernet, masraftan tasarruf sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yeni bir kablolama altyapısının getireceği karmaşayı da azaltır.

    Multi Gigabit Ethernet Ne İşe Yarar?

    Günümüzün akıllı dijital iş yeri gereklilikleri, kampüs ağlarına kapasiteyi çok zorlayan talepler getiriyor. Multi Gigabit Ethernet (IEEE 802.3bz standardında), zamandan ve paradan tasarruf etmek için mevcut kablolamayı kullanıyor. Ayrıca 2,5 GbE ve 5 GbE hızlarında PoE gücü sağlayarak günü kurtarıyor.

    Akıllı telefonların, tabletlerin ve IoT cihazlarının hızla artan kullanımı ve kablosuz ağlar arasında hareket eden yüksek bant genişliğine sahip iş yükleri, ağ altyapısının bu talepleri karşılayacak şekilde gelişmesini gerektiriyor. 

    Bu dönüşüm, kuruluşların artan trafik, performans ve güvenlik gereksinimlerini desteklemek için WLAN altyapılarını yükseltmeleri gerektiği anlamına gelir. Kablosuz erişime bağlı artan sayıda mobil ve IoT cihazı ile ağlar, çeşitli cihaz türleri, uygulamalar ve hizmetler karışımını barındırabilmelidir.

    Günümüzde dünya çapında dağıtılan Ethernet kablolarının çoğu, 100 metrede 1 Gbps ile sınırlıdır. Şimdiye kadar, bant genişliği eklemek, büyük yeni kablolama yatırımları anlamına geliyordu. Multi Gigabit Ethernet ile bu maliyet ve kargaşa büyük oranda çözülmektedir. 

    Multi Gigabit Ethernet Avantajları Nelerdir?

    Multi Gigabit Ethernet Kullanım Alanları

    Multi Gigabit Ethernet, yerel ağlardaki bilgisayarları ve sunucuları birbirine bağlamakta kullanılır. Veri aktarım hızındaki ve kablolamadaki iyileştirmeler, birçok işletmeyi kablolu yerel ağlar için Fast Ethernet’i Gigabit Ethernet ile değiştirmeye yöneltti. 

    Yüksek hızlı aktarım için yeniden kablolama masrafına girilmeyecek olması, Multi Gigabit Ethernet’i büyük verilerle oynayan ve yüksek trafik çeken kurumsal ağlar için oldukça cezbedici bir hale getiriyor. 

    Öte yandan, Multi Gigabit Ethernet’ten 10 kat daha hızlı bir ağ standardı olan 10 GbE gibi daha yeni standartlar da ortaya çıkıyor. Günümüzün veri merkezlerinde çekirdek anahtarlama (core switching) için; 10 GbE, 20 GbE, 40 GbE ve 100 GbE dahil olmak üzere sayısız Gigabit Ethernet hızı seçeneği kullanılıyor.

    Özetle, Multi Gigabit Ethernet sağladığı avantajlar ve verimlilikle gelecek yıllarda daha popüler hale gelecek yeni nesil bir teknoloji olarak dikkat çekiyor.

    Yüksek hızlı ve kaliteli internet bağlantısı için TurkNet olarak kendi altyapımızla sunduğumuz GigaFiber hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Altyapı sorgulama yaparak adresinizde alabileceğiniz internet hızınızı öğrenebilir ve İnternet Abonelik Başvurunuzu hızlı ve kolayca yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar