turknet logo

İnternet Terimleri

NAC (Network Access Control) Nedir? 

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 5384
  • NAC (Network Access Control) Nedir? 

    Günümüzde bilgi sınırsız bir şekilde hizmetimize sunulmakta. Bu hizmete sahip olmak için tek yapmamız gereken şey ise internet kullanıcısı olmak. İnternette istediğimiz her şeyi bulmamız mümkün. Tek bir tıklama ile tüm bilgiler elimizin altına geliyor. Bununla da kalmıyor, aynı anda bir başka ülkedeki konuşmacıyı dinleyebiliyor, binlerce filme ulaşabiliyor, yüz binlerce şarkıyı dinleyebiliyor veya istediğimiz bir kitabı indirip okuyabiliyoruz. Tüm bu işlemleri gerçekleştirirken araç olarak interneti kullanıyoruz. Peki bu durumun ne kadar güvenli olduğunu hiç merak ediyor muyuz?

    NAC (Network Access Control) Nedir? 

    NAC, aslında bu güvenliği sağlayan çözümlerden biri olarak ön plana çıkıyor. NAC’ın açılımı, “Network Access Control” oluyor. Türkçe anlamıyla “Ağ Erişim Kontrolü” olarak çevriliyor. Temel amacı ağ erişiminin kontrolünü sağlamak. Ağınızın güvenliği için kullanılan bu çözüm uçtan uca ağınızın erişimini kontrol eder, uygulamalara izin verir ya da erişimini engeller. Siber güvenlik teknolojisinde yaygın olarak kullanılan bir çözümdür. Bu yöntem ile ağınıza istenmeyen, izin verilmeyen hiçbir kullanıcı dahil olamaz. NAC ağ güvenliği 4 aşama ile gerçekleşir;

    1. Kimlik Doğrulama
    2. Yetkilendirme
    3. Güvenlik Taraması
    4. İyileştirme

    Bu dört aşamadan sonra ağınıza giriş sağlanacaktır. Bu aşamaların hepsi aynı anda çalışır ve herhangi birinde, bir hata çıkarsa, kullanıcı erişimi engellenir ve ağınız korunur.

    NAC (Network Access Control) Ne İşe Yarar? 

    NAC ağınızı korumak için geliştirilmiştir. Ayrıntılı bir şekilde ne işe yaradığını maddeler halinde ele alalım:

    NAC (Network Access Control) Neden Önemlidir?

    Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok kişi kolaylıkla dünyanın herhangi bir yerinde istediği işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemler sırasında pek çok bilgi paylaşımın da yapmaktadır. Bunlar kimlik veya kredi kartı bilgilerinden aile fotoğraflarına kadar olabilir. Cihazınızda bu bilgileri tutsanız dahi zararlı yazılımlar sayesinde art niyetli kişiler bu bilgilere erişebilir. 

    Kimse verisini bir başkası ile paylaşmak istemez. Bu sebeple NAC kontrolü önemlidir. Verilerinizi korur ve bir başkasının izniniz olmaksızın ağınıza girmesini engeller. Bu engellemeleri yaparken internet performansınızı veya cihazınızın verimliliğini etkilemez aksine sizi korur. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar