turknet logo

İnternet Teknolojileri

NFC Nedir, Nasıl ve Nerede Kullanılır?

Nisan, 2022
Paylaş
  • 172145
  • NFC Nedir, Nasıl ve Nerede Kullanılır?

    Yeni bir teknoloji olmamasına rağmen son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız NFC pek çok akıllı cihazda hayatımızı kolaylaştırıyor. Özellikle NFC ödeme ile kullanıcılara ismini duyurmayı başardı. “NFC nedir, nasıl ve nerede kullanılır?” sorularının cevaplarını bu yazımızda sizler için verdik.

    NFC Nedir?

    NFC ya da Near Field Communication, yakın alan iletişimi anlamına gelmektedir. NFC sayesinde pek çok cihaz, yakın mesafeden veri paylaşımı yapabilir. Bu veri paylaşımı kablosuz bir şekilde gerçekleşir. Cihazlar arasında basit komut bilgileri NFC aracılığı ile sağlanır. NFC herhangi bir ücret karşılığında çalışmaz. Özellikle kullanıcılar bu uygulamayı banka kartlarında, kredi kartlarında ve ulaşım kartlarında sıklıkla kullanıyor. Apple Pay gibi teknolojiler ile artık kullanıcılar telefonları ile ödeme gerçekleştirebiliyorlar. 

    NFC Nasıl Çalışır?

    NFC sisteminin çalışmasına kullanıcılar Bluetooth’tan aşinadırlar. Bluetooth ve Wi-Fi gibi NFC teknolojisi de kablosuz sinyaller ile çalışır. Radyo dalgaları üzerinden NFC bilgi aktarımını sağlar. NFC, teknolojik cihazların yakın mesafeden veri paylaşımlarına izin verir. Özellikle temassız ödeme özelliği NFC’nin en çok kullanılan özelliğidir. Pasif ve aktif cihazlar vardır. Pasif cihazlar, aktif cihazlardan güç çekerek çalışır. NFC teknolojisi pek çok verinin aktarımı için yeterli hızdadır. 

    NFC Güvenli mi?

    Her yeni teknoloji ile birlikte güvenlik sorusu akla geliyor. İnternet ortamında her sistemin belli başlı güvenlik sorunları olabiliyor. NFC genel anlamda güvenli bir teknoloji. Kullanıcılar genellikle telefonlarının çalınmasından korkarlar fakat telefonunuz çalınınca izleyeceğiniz prosedür kartınızı kaybettiğinizde izleyeceğiniz prosedürle aynı. Ayrıca NFC teknolojisinin çalışması için cihazların yan yana gelmesi gerekli. Uzaktan çalışan bir teknoloji değildir. Bu sebeple genel olarak güvenlidir. Fakat yine de güvenlik konusunda endişeleriniz varsa kullanmadığınız zamanlarda telefonunuzdan NFC özelliğini kapatabilirsiniz. 

    NFC Özelliği Her Cihazda Kullanılabilir mi?

    NFC özelliğini yeni cihazların neredeyse hepsi destekliyor fakat ne yazık ki daha eski cihazlar bu teknolojiyi desteklemiyor. Android ve Apple telefonlarda NFC özelliği mevcut ama her modellerinde değil. Cihazlarınızın ayarlar kısmından NFC özelliğini destekleyip desteklemediğini kontrol edebilirsiniz. Ayarlar kısmından kablosuz ağlar bölümüne bakabilirsiniz. 

    NFC Özelliği Hangi İşlemlerde Kullanılabilir?

    NFC sistemi pek çok farklı işlemi desteklemektedir. NFC ile telefon numarası alıp gönderebilirsiniz. İlk olarak her iki telefonda da NFC özelliğinin açık olduğundan emin olmanız gerekiyor. Daha sonra paylaşmak istediğiniz numaranın üstüne tıklayıp iki telefonunda NFC çiplerinin olduğu bölümü birbirine değdirmeniz gerekir. Daha sonra paylaşmak için ekrana dokunmanız gerek. Böylece paylaşma işlemi tamamlanmış olacak. Aynı bu şekilde fotoğraf ve belge de iletebilirsiniz. Birbirinize konum alıp gönderebilirsiniz. NFC özelliğinin en çok kullanıldığı bir diğer işlem de ödeme yapmaktır. Bunun için öncelikle kredi kartlarınızı telefonunuza kaydetmeniz gerekir. Google pay ya da Apple pay ile bu işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz. Daha sonra ödeme yapacağınız zaman telefonunuzu pos cihazına yaklaştırmanız gerekiyor. Bu sayede de kart olmadan ödeme işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar