turknet logo

İş Dünyası

Online Mülakat Rehberi: Nasıl Olur, Nasıl Giyinmeli, Neler Sorulur?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 3665
  • Online Mülakat Rehberi: Nasıl Olur, Nasıl Giyinmeli, Neler Sorulur?

    İşe alım süreçlerinde yetkili kişiler tarafından bireylerle yapılan görüşmelere mülakat denir. Mülakatlar; bireylerin ilgili pozisyonlara uygun olup olmadığını anlayabilmek için yapılır. Kimi zaman bireysel olarak yapılan bu mülakatlar, grup mülakatı şeklinde de yapılabilir. Grup mülakatlarında bireyler, diğer adaylar ile daha kolay karşılaştırılır ve insan kaynakları tarafınca daha etkili bir şekilde değerlendirilir. Son zamanlarda teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte yüz yüze yapılan mülakatlar yerini online mülakatlara bıraktı. Online mülakatlar tamamen internet ortamı üzerinden gerçekleştirilen ve stresi biraz da olsa azaltan mülakat türüdür diyebiliriz. Yüz yüze gerçekleşen mülakatlar kimi zaman yetkili kişileri karşınızda gördüğünüz için heyecan yapmanıza sebep olur. Fakat online olarak yapılan mülakatlarda kişi gerçekten de karşınızda olmayıp bir ekranın içerisinden sizinle iletişim kurduğu için heyecan riskinizi yüz yüze yapılana oranla neredeyse yarıya indirebilir. 

    Online Mülakat Nedir?

    Mülakatlar; günümüzde çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Bunlardan en aşina olduğumuz tür tabi ki yüz yüze yapılan mülakatlardır. Bunun yanı sıra özellikle pandemi döneminde yaygınlaşan online mülakat türü de gittikçe yaygınlaşmakta. Online mülakat; tamamen internet üzerinden gerçekleşen, kişinin zaman sıkıntısından dolayı veya mekan olarak ulaşamayacağı bir yerde olmasından kaynaklı yapılan mülakat türüdür. Günden güne yaygınlaşan online mülakatların hayatımıza sağladığı kolaylıklar da göz ardı edilemez. Gün içerisinde görüşmeye gidemeyecek durumda olan bireyler için sağlanan bu kolaylık yetkili bireyler için de oldukça verimlidir. Kısa süre içerisinde birden fazla adayı deneme şansı bulan yetkili merciler neredeyse mülakatların büyük bir kısmını online olarak gerçekleştirmeye önem veriyorlar.

    Online Mülakatta Nasıl Giyinmeli?

    Mülakatlarda giyilen kıyafetler oldukça önemlidir. Karşınızdaki kişinin size bakış açısını tamamen etkileyen giyim tarzınız online şekilde de olsa çok büyük önem arz eder. Göz teması kurduğunuz anda farkında olmasak da yetkili kişiler sizleri kıyafetlerinizden, saçınızı toplayış şeklinize kadar incelerler. Zihinlerinde sizlerle alakalı aşağı yukarı bir fikir oluşur. Bu nedenle yapılan her hareket oldukça önemlidir. Online mülakat esnasında olabildiğince sade ve şık giyinmek iyi bir izlenim oluşturmanızı sağlayacaktır. Aşırı renkli giysilerden, abartılı takılardan ve abartılı makyajlardan kaçınılmalıdır. Giysiler mutlaka ütülü olmalıdır. Maksat karşıdaki kişinin gözünü yormadan sizlere odaklanabilmesini sağlamaktır. Odak nokta giysileriniz değil siz ve ağzınızdan sizinle alakalı çıkacak her kelime olmalıdır. Abartılı giysiler mülakat sırasında oldukça göz yorar ve karşınızdaki insanın anlatacaklarınıza odaklanmasını güçleştirir. Olabildiğince sade ve şık giyinmek, pastel tonlar tercih etmek mülakatın olumlu geçmesine yardımcı olacak etkenlerden yalnızca birkaçıdır.

    Online Mülakatta Neler Sorulur?

    Mülakatların yapılmasının temel amacı bireyi daha yakından tanıyabilmektir aslında. Sorulan her soru bireyin pozisyona uygun olup olmadığını, nasıl bir karaktere sahip olduğunu ve firmaya ne kadar verim katabileceğini anlamak adına sorulur. Temel bazı sorular vardır ki her mülakatta mutlaka gündeme gelir. Maddeler halinde sıralamak gerekirse;

    1. Bize kendinizden bahseder misiniz?
    2. Bu işi isteme motivasyonunuz nedir?
    3. Bu iş için doğru aday olduğunuzu düşünmenizin sebebi nedir?
    4. Bugüne kadar elde ettiğiniz en büyük başarı sizce nedir?
    5. Sizi motive eden herhangi bir şey var mıdır?
    6. Şu an ki işinizden neden ayrılmak istiyorsunuz?
    7. Başka hangi firmalara başvuru yaptınız?
    8. Herhangi bir sorunuz var mı?

    Özet olarak, mülakatların online olarak gerçekleşmesinin hem bireylere hem de yetkili kişilere faydası oldukça fazladır. Zaman açısından her iki tarafı da yormadan halledilen online mülakatlar gün geçtikçe daha da yaygınlaşmaktadır. Gelecek günlerde yüz yüze mülakatların tamamen kaldırılıp yerini online mülakatlara bırakması söz konusu bile olabilir. Online mülakata girmeden önce “Zoom için minimum internet hızı ne olmalı?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz?

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar