turknet logo

Oyun Dünyası

Oyun Motoru Nedir ve Ne İşe Yarar? En İyi 10 Oyun Motoru

Ekim, 2022
Paylaş
  • 7112
  • Oyun Motoru Nedir ve Ne İşe Yarar? En İyi 10 Oyun Motoru

    Oyun oynamayı seven ve aynı zamanda bu alana da meraklı olanlardan mısınız? Cevabınız evet ise oyunların anahtar görevi gören oyun motorları hakkında detaylı bilgi için yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Oyun Motoru Nedir ve Ne İşe Yarar?

    Oyun motorları oyunların ana bileşenlerinden bir tanesidir. Bir oyuncunun kendisini oyun içerisinde gibi hissetmesini sağlayan grafikler, karakter hızları, karakterlerin komutları oyun motorunun temel görevlerinden sadece birkaçıdır.

    Oyun motorları ile programcılar oyun geliştirebilir, oyunlara eklenti ekleyebilir ve oyuncuya en üst düzey deneyimi yaşatacak optimizasyonları yapabilir. Oyun motorları mantıksal tasarım, grafik derleme motoru, ses düzenleyici motor, fizik motor ve AI modülü olmak üzere beş ana bileşenden oluşmaktadır.

    Bu özellikleri içeren oyun motorları kendi oyunlarınızı tasarlamanızı sağlamaktadır. Kendi zevklerinize göre bir oyun motoru seçmek için göz önüne alınması gerekenler ise:

    gibi sorulardır.

    Günümüzde oyun sektörünün içerisinde adını sıklıkla duyduğumuz en iyi oyun motorları ise Unity ve Unreal Engine olarak geçmektedir. Yine kendi zevkinize ve ihtiyacınıza göre göz önüne almanız gereken maddeleri düşünerek bu iki en iyi oyun motorlarından birini seçebilirsiniz. 

    En İyi ve Popüler 10 Oyun Motoru Nedir?

    Oyun motorlarına ve oyun sektörüne ilgi duyanlar için en çok tercih edilen 10 oyun motorunu listeledik. Listede oldukça popüler olan oyun motorlarının yanı sıra kullanımı kolay ve kodlama gerektirmeyen oyun hazırlama programları ile de karşılaşabilirsiniz. Kısa oyun motorlarını tanıtalım.

    1. Unity:

    En çok tercih edilen oyun motoru denince Unity ilk akla gelen. Kolay arayüzü ve zengin içerikleri birçok oyun geliştirici tarafından ilgi görüyor.

    2. Unreal:

    Oyun geliştirmeye yeni başlayanlardansanız Unreal tam size göre. Özellikle de 3D oyun geliştirmek isteyeler için Unreal oyun motoru kaçırılmayacak bir nimet.

    3. Corona SDK Spritekit:

    Oyun motoru tasarlama işine 2D oyun geliştirerek başlamak isteyenlerdenseniz sizin için oldukça kullanışlı bir oyun motoru olan Corona SDK’nın Lua isimli programlama diline göz atmayı unutmayın.

    4. SpriteKit:

    IOS tabanlı 2D oyunlar gerçekleştirmek için kaçırılmayan bir oyun motoru olan SpriteKit, oyun programlayıcılar için 2D başlıklar konusunda geniş bir yelpaze sunuyor.

    5. AppGameKit:

    Kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan oyun motoru C++ programlama dilini kullanıyor.

    6. Construct 2:

    Hiçbir kodlama bilgim yok diyorsanız Construct 2 oyun motoruna bir göz atın. Çapraz platform özelliğe sahip olan oyun motoru oyunu dışarı aktardığınızda birçok farklı alanda oynayabilme şansını size sunuyor.

    7. Fusion:

    Kodlama dili bilmeyenler için bir diğer önerimiz ise Fusion. 2D basit oyunlar geliştirmek ve bu şekilde kendini geliştirmek isteyenleri buraya alalım.

    8. GameMaker Studio 2:

    Yoyo Games’in oyun motoru olarak karşımıza çıkan GameMaker Studio 2 GML isimli kendi programlama diline sahip.

    9. CocoonJS:

    HTML5 oyunlar geliştirebildiğiniz oyun motoru, Cordova ile uyumlu olarak çalışmakla birlikte zengin bir arşiv ile buluşmanızı sağlıyor.

    10. MonoGame:

    MonoGame oyun motoru kullanmak istiyorsanız internet üzerinden birçok içeriğe ulaşmanızı  mümkün hale getiriyor.

    Oyun oynamayı seven herkesin ihtiyacı olan ve oyunculara birçok avantaj sunan, yüksek hıza sahip GigaFiber interneti kendi altyapımızla sunuyoruz. Kotaya ve limitlere takılmadan oyun keyfi yaşamak için siz de hemen altyapı sorgulama gerçekleştirebilir sonrasında ise başka operatörden geçiş işleminizi başlatabilirsiniz!

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar