turknet logo

Yayıncı Dünyası

Oyun Yayını için İnternet Hızı Nasıl Olmalı?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 9914
  • Oyun Yayını için İnternet Hızı Nasıl Olmalı?

    İnternet üzerinden oynanan oyunlar özellikle gençlerin yeni hobisi! Son yıllarda pandemiyle birlikte evde geçirilen süre arttıkça oyun oynayan insanların sayısı da arttı. Öyle ki çoğu genç neredeyse her gün internet üzerinden oyun oynuyor. Bununla birlikte özellikle Twitch gibi platformlar üzerinden oyun yayını yapmak da popüler hale geldi. Hem keyif almak hem de para kazanmak için pek çok kişi Twitch’de oynadıkları oyunları yayınlıyorlar. Bunun için de internet hızı kavramı öne çıkıyor. Oyun canlı yayını sırasında ping değeri yükselebilir ve oyunda lag adı verilen gecikmeler yaşanabilir. Bu gecikmeler oyun canlı yayını için iyi değildir çünkü bu tarz bir yayını kimse izlemek istemez. Bu sebeple canlı yayınlarınızın kaliteli olması için internet hızı oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizler için oyun canlı yayını sırasında internet hızının ne olması gerektiği sorusunun cevabını verdik.

    Oyun Yayını için İnternet Hızı Ne Olmalıdır?

    Oyun canlı yayını deyince ilk akla Twitch gelse de bunun için farklı platformlar da var. Peki Twitch ya da diğer platformlar için internet hızı ne olmalı? Öncelikle bu yayınlar için gerekli teknik sisteme sahip olmalısınız, bilgisayar, kulaklık, mikrofon gibi. Fakat bunlar tek başına yeterli değildir. İnternet hızı oldukça önemli bir faktördür. Oyun canlı yayını denince internet servis sağlayıcılarının size sağladığı upload hızı hakkında araştırma yapmalısınız. Upload hızınız ne kadar yüksek olursa o kadar iyi bir yayın yaparsınız. Yayın kalitesine göre de o kadar iyi bir yayın yaparsınız. FPS ve yayın kalitesi Twitch yayını için oldukça önemli iki faktördür. 480p görüntü kalitesi ve 30 FPS için ortalama 2 mbps upload hızı gereklidir fakat bu işten para kazanmayı da düşünüyorsanız maalesef bu görüntü kalitesi çok yeterli değildir. 720p için 5 mbps, 1080p için ise en az 8 mbps upload hızı gereklidir. Tabii ki bu oyuna göre de değişmektedir. Bizim size verdiğimiz bu oranlar en fazla internet gerektiren oyunlar içindir. Altyapınız ne kadarını karşılıyorsa en hızlısını almanız daha faydalı olacaktır. Bunun için ilk internet hız testi yapmalısınız. İnternet hız testi size kendi internetinizin kaç Mbps olduğunu ve upload hızınızın da kaç Mbps olduğunu gösterecektir. İnternet hız testi sayfamızı ziyaret ederek hız testi yapabilirsiniz. ADSL, VDLS, Fiber internet gibi sınırsız internet çeşitleri vardır. Bulunduğunuz bölgenin internet altyapısı uygunsa fiber internet almanız daha doğru olacaktır çünkü Fiber en hızlısıdır. Daha kaliteli bir yayın için Fiber internet size istediğiniz hızı sağlayacaktır. Bunun için ilk olarak altyapı sorgulama işlemi ile konumunuzun altyapısını kontrol etmelisiniz.

    TurkNet kullanıcıları için GigaFiber internet hizmeti sunuyor. GigaFiber internet tamamen TurkNet’in kendi altyapısıyla sunduğu bir internet hizmeti. GigaFiber internet ile 1000 Mbps’ye kadar upload hızı da sunuyor. Yani oyun canlı yayınınızda hiçbir sorun yaşamıyorsunuz. Twitch yayınlarında upload hızı bu kadar önemliyken gigafiber interneti düşünmeniz çok mantıklı olabilir! Bunun için altyapınızın buna uygun olması gerekiyor. Siz de hemen internet altyapınızı sorgulayabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar