turknet logo

Güncel Yaşam

Photoshop ve Illustrator Arasındaki Farklar Nedir?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 3386
  • Photoshop ve Illustrator Arasındaki Farklar Nedir?

    Photoshop ve Illustrator birbirleri ile sıklıkla karıştırılan programlardır. İkisinin arasındaki farkları öğrendikten sonra hangisini kullanacağınıza karar verebilirsiniz.  

    Photoshop Nedir?

    Photoshop, Adobe firmasının geliştirdiği bir yazılımdır. Bu yazılımlar resim ve fotoğrafları piksel tabanlı işlemenizi sağlayarak hayalinizdeki görseli oluşturmanıza imkan tanır. Adobe Photoshop zamanında o kadar büyük bir ses getirmiştir ki bir resim ya da fotoğrafın üzerinde işlem yapmak anlamına gelen “photoshoplamak” kelimesi türemiştir. Adobe Photoshop programını çeşitli görsel ve fotoğraflar üzerinde kullanmak için bilgisayar veya tablet kullanabilirsiniz.

    Photoshop ile Neler Yapılabilir?

    Photoshop ile neler yapılır sorusunun cevabı uçsuz bucaksızdır. Çünkü bu sorunun yanıtı tamamen sizin yaratıcılığınıza bağlıdır. Ancak neler yapabileceğiniz hakkında size kısaca bilgi vermek gerekirse; dijital ortamdaki görselleri kesme, kırpma, silme, kopyalama, yapıştırma ve ışık, renk gibi özellikler üzerinde değişiklik yaparak düzenleme yapabileceğiniz bir sistem denebilir.

    Photoshop programını kullanarak yapabilecekleriniz aşağıdaki gibi listelenebilir:

    Illustrator Nedir?

    Illustrator, Photoshop’un aksine vektörel tabanlı bir yazılım çeşididir. Illustrator’un bu denli popüler olması ve sıklıkla tercih edilmesinin en büyük nedeni bu vektör özelliğidir ve tamamen vektörlere bağlı kalınarak tasarımlar yapılır. Illustrator’de oluşturulan vektör grafikleri çözünürlükten bağımsızdır. Yani Illustrator’de; ne kadar büyük ya da küçük boyutlarda çalışmalar yapılırsa yapılsın tasarımın görüntüsünde herhangi bir bozulma olmaz.

    Illustrator ile Neler Yapılabilir?

    Illustrator’da gerçek fotoğraflar kullanmanıza gerek yoktur. Bu yazılımın sunduğu çok yönlü çizim araçları ile kendine özgün vektörel çizimler yaratarak illüstrasyonlar ve tipografiler oluşturabilirsiniz.

    Aslında Illustrator ile Photoshop’ta yaptığınız çoğu şeyi yapabilirsiniz ve Illustrator’u grafik tasarımı, web tasarımı, site arayüzleri ve firmaların kartvizit, afiş, broşür, logo ve banner tasarımı gibi pek çok kurumsal kimlik çalışmaları için kullanabilirsiniz.

    Genellikle çok büyük ya da çok küçük tasarımlar için Illustrator programına başvurulur. Çünkü, Illustrator programlarında hazırlanan çalışmaların ölçeklendirilmesi ya da boyutlandırılması çok rahat ve kolay bir şekilde yapılır ve görüntüde bozulma ya da kalite düşüklüklerinin önüne geçilir.

    Photoshop ve Illustrator Arasındaki Farklar Nedir?

    Photoshop’un piksel tabanlı Illustrator’un ise vektörel tabanlı programlar olduğundan bahsedilmişti. Peki aralarındaki fark ne? Illustrator’de yapmış olduğunuz çalışma vektörel olarak saklanırken Photoshop’ta tam tersi olarak her bir pikselin bilgileri ayrı ayrı saklanmaktadır. Bu yüzden desen, şekil ve logo gibi çizimlerde Illustrator daha avantajlıdır. Photoshop piksel tabanlı bir program olduğu için istediğiniz büyüklükte ya da küçüklükçe boyutlandırmalar yapamazsınız. Boyutlarının büyütülmesi halinde çalışma pikselleşmeye başlar ve haliyle de görüntü kalitesi düşer. Photoshop ve Illustrator arasında karar vermeden önce bahsedilen faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir. Böylelikle iş ve çalışmalarınız için gereken doğru programı tercih etmiş olursunuz. Ayrıca tasarım dünyası ile ilgili “Dijital tasarım nedir?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar