turknet logo

İnternet Terimleri

Port Doluluğu Nedir?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 26810
  • Port Doluluğu Nedir?

    İnternet evlerinize altyapı aracılığıyla ulaşıyor. Sadece modem ve kablo ile internet kullanmanız mümkün değil. ADSL, VDSL ve fiber altyapı türleri var. Bulunduğunuz bölgede hangi altyapı imkânı varsa onu kullanabiliyorsunuz. Yeni bir eve taşınan insanlar internet bağlatmak için bir internet servis sağlayıcıya gittiklerinde boşta port yok gibi bir cevap alabiliyorlar. Port doluluğu sebebiyle de evlerine internet bağlatamıyorlar. Portlar ortak kullanıldığı için hangi internet servis sağlayıcısına gittiğinizin de bir önemi yok. Eğer port doluluğu mevcutsa bu sorunu çözmeden altyapılı internet kullanamıyorsunuz. Bu sebeple bu yazımızda sizler için port doluluğu nedir ve port doluluğu sorunu nasıl çözülür? Sorularının cevaplarını verdik.

    Port Doluluğu Nedir?

    Bulunduğunuz bölgedeki internet santralinde boş yer olmaması ve size tanımlı olan “port”ların dolması port doluluğu olarak adlandırılır. Eğer port doluluğu varsa internet servis sağlayıcısına başvurduğunuzda olumsuz bir cevap alırsınız ya da başvurunuz beklemeye alınır. Bu durum yaşandığında da yeni bir port açılmadan internet bağlantısı elde edemezsiniz. Bunun için de altyapı geliştirme çalışmaları yapılır.

    Port Doluluğu Sorunu Nasıl Çözülür?

    Belirttiğimiz gibi geleneksel altyapı sağlayıcı olan Türk Telekom altyapıyı arttırıp yeni port açar. Bunun dışında bireysel olarak Türk Telekom ofislerine gidip port sorunu yaşadığınızı da bildirebilirsiniz. Ofiste dilekçe yazıp port arttırılmasını talep etmeniz gerekiyor. BTK’ye şikayet oluşturabilirsiniz. Bütün bu işlemler can sıkıcı ve uzun olabiliyorlar. Başvurunuz reddedilebilir ya da aylar sonra bir geri dönüş alabilirsiniz. Bu sebeple internet servis sağlayıcısı aracılığıyla başvuru yapmanız daha mantıklı olacaktır. Fakat yine de bu durumda bile işlem uzun sürebilir. Yeni port açılmasını beklerken müşteriler için bazı çözümler vardır. Örneğin altyapısız internet kullanarak internet sorununuzu çözebilirsiniz. Altyapısız internet tıpkı mobil internet gibi çalışır. Telefon operatörlerinden aldığınız modem ve sim kartıyla bağlanırsınız. Modemi prize taktığınızda interneti kullanmaya başlayabilirsiniz ve bunun için herhangi bir altyapıya ihtiyaç duymazsınız. Bir diğer alternatif ise telefonunuzu modem yerine kullanmak. Telefonunuzun interneti arttırıp mobil erişim noktası ile diğer cihazlarınızın da telefonunuzun internetini kullanmasını sağlayabilirsiniz. Fakat birden fazla kişi bağlandığında ping değeri çok artar ve bağlantı sorunları yaşarsınız. Altyapıyla bağlandığınız internet kadar da hızlı olmayabilirler. Her ne kadar 4.5G bağlantısı yeterince hızlı olsa da mobil cihazlara ya da altyapısız modemlere ailece bağlandığınızda hız düşebilir. Örneğin siz online bir oyun oynarken kardeşiniz Netflix’ten dizi izlediğinde lag adı verilen gecikmeler yaşayabilirsiniz. Yine de altyapısız internet seçenekleri port açılana kadar çok iyi bir alternatiftir.

    Her internet servis sağlayıcıda olduğu gibi TurkNet’e de başvurduğunuzda eğer port doluluğu varsa size söylenir ve bekleme listesine alınırsınız. TurkNet operasyon ekipleri altyapının genişletilmesi için geleneksel altyapı sağlayıcı ile iletişime geçer. Yeni port açıldığında internetini kullanabilirsiniz. GigaFiber internet tamamen TurkNet’in kendi altyapısıyla sunduğu bir internet hizmetidir. TurkNet GigaFiber internet ile 1000 mbps’ye kadar download ve upload hızına ulaşabilirsiniz! 750 mbps sabit hıza sahip olursunuz. Siz de GigaFiber sayfamızı ziyaret ederek 1000 Mbps upload ve 1000 Mbps download hızında fiber internet ile ilgili daha fazla bilgi alabilir ve altyapı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz..

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar