turknet logo

İnternet Terimleri

Proxy Nedir?

Mayıs, 2022
Paylaş
  • 13217
  • Proxy Nedir?

    Hem veri güvenliğini artırmak hem de ağ performansını iyileştirmek için kullanılan Proxy’ler, popüler bir teknolojidir. Ziyaret etmek istenilen internet sitesi ile bilgisayar arasında bir ağ geçidi sağlayan Proxy sunucuları, ortaya çıkan veri akışının gizlenmesine yardımcı olur.

    Okullarda bulanan bilgisayar laboratuvarlarında, firmalarda ve büyük internet ağlarında internet kullanımı güvene almak için sıklıkla kullanılır. Bu sunucular internet siteleri ve kullanıcılar arasında bir filtreleme yapar, aynı zamanda internet trafiğini kontrol eder. Böylece ağa giren ve çıkan kullanıcıların izlemesini sağlar.

    Proxy Nedir?

    İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS) tarafından internete bağlanan kullanıcılara otomatik olarak bir IP adresi tanımlanır. Türkçe olarak “vekil sunucu” olarak da ifade edebileceğimiz Proxy, IP adresinizin değişmesini sağlayan bir program veya bir tarayıcı eklentisidir. Bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde bilgisayar ve sitenin yer aldığı sunucular arasında veri akışı gerçekleşir. Proxy, ortaya çıkan bu veri akışını ve aynı zamanda trafiğin gizlenmesini sağlar.

    Proxy Ne İşe Yarar?

    Bu sunucuları, internet trafiğinizi farklı bir sunucuya yönlendirerek, internet etkinliğinizi İnternet Servis Sağlayıcınızdan (ISS) gizler.

    Mevcut IP adresiniz yerine farklı bir ülkeden IP adresini tanımlayarak, bölgenizde engellenmiş olan sitelere erişim sağlayabilirsiniz. Belirli bir sınıra ve limite bağlı kalmamak için oldukça kullanışlıdır. Fakat bunu yaparken verilerinizi ISS yerine Proxy sunucusuna bırakmış olursunuz.

    Bu durum güvenlikle ilgili problemler meydana getirebilir. Bilindik ve popüler sunucular genel olarak güvenli kabul edilirken, kullanılmadan önce araştırma yapmak son derece önemli.

    Ayrıca şifrelemeyle ilgili herhangi bir avantaj sağlamazlar. Bu nedenle özellikle hassas bilgilerle uğraşırken kullanımları ideal değil. VPN’lerin aksine Proxy’ler yalnızca tarayıcınızdaki trafiği yeniden yönlendirir. İnternete bağlanan başka bir uygulama kullanıyorsanız, Proxy sunucunuz üzerinden yönlendirme yapamazsınız.

    Proxy Nasıl Çalışır?

    İnternet erişimi sağlıyorsanız, internet servis sağlayıcınız (ISS) tarafından size verilen bir IP adresi (Internet Protocol Address) bulunmaktadır. IP adresi çevrim içi veri alışverişinin yanı sıra fiziksel olarak da izlenmenizi kolaylaştırır.

    Proxy sunucuları bu noktada devreye girer ve IP adresinizi gizlemenizi sağlar. Bir internet sitesine girmeye çalıştığınızda önce Proxy sunucusunda filtreleme gerçekleşir ve böylece IP adresiniz değişir. Bağlandığınız internet sitesinin sunucusu tam olarak konumunuzu belirleyemez.

    Proxy Neden Kullanılır?

    Gizlilik ve güvenlik: Genel olarak kullanım nedeni gizliliği ve güvenliliği artırmak. Özellikle büyük iş ağlarında özel dosyaları korumak için faydalı olabilir. Genellikle ağları çevrim içi tehditlerden korumaya yardımcı olan güvenlik duvarlarının bileşenlerinden biridir.

    Yüksek ağ performansı: Bir kullanıcı bir internet sitesini ziyaret ettiğinde, Proxy sunucusu gelecekte hızlı erişim için internet sitesinin geçici bir kopyasını kaydeder veya önbelleğe alır.

    Bir kullanıcı gelecekte siteye tekrar erişmek istediğinde, basitçe verilerin önbelleğe alınmış kopyasını alıp tarayıcıya hızlı ve verimli bir şekilde sunabilir. Bu aynı zamanda bant genişliğini artırır ve kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlar.

    Kurumsal izleme: İşletmeler ve okullar gibi kuruluşlar, ağ kullanıcılarının hangi internet sitelerine eriştiğini izlemek ve kontrol etmek için genellikle bu sunucuları kullanır.

    Kısıtlamaları ve engellemeleri kaldırma: Bazı ülkelerde belirli internet siteleri yasaklı olabilir. Yurt dışı seyahatlerinde karşılaşılabilen bu durumu Proxy kullanarak aşabilirsiniz.

    Günümüzde popüler birçok sunucu bulunmakta. Hem hız hem de güvenlik açısında kullanılan bu sunucuları tercih etmeden önce araştırma yapmak oldukça önemlidir. Güvenli olmayan sunucuların farklı problemlere yol açabileceği unutulmamalı.

    Proxy Kullanmak Güvenli mi?

    Proxy kullanımının güvenliği, seçtiğiniz sunucuya ve kullanım amacınıza bağlıdır. Doğru seçimin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması halinde sunucunuzu güvenle kullanabilirsiniz. Bu önlemlerden bazıları şunlardır;

    Güvenlik konusunda tam kontrol istiyorsanız, kendi sunucunuzu kurabilirsiniz. Ancak teknik anlamda konu ile ilgili donanımlı olmak ve iyi bir güvenlik yapılandırmasını sağlamak oldukça önemlidir.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar