turknet logo

İnternet Terimleri

Session Description Protocol (SDP) Nedir?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 1841
  • Session Description Protocol (SDP) Nedir?

    SDP, oturumun duyurulması ve gerekli davetiyelerin gönderilerek hakkındaki bilgilendirmelerin yapılmasında görev alır. Spesifik olarak IP üzerinden ses veya video aktarımına dayalı multimedya içeren görüşmelerde medya akışının yolunu kaybetmeden taraflara ulaştırılmasını garanti eden bir pusuladır. Bu yazımızda SDP hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

    Session Description Protocol (SDP) Nedir?

    Oturum tanımlama protokolü olarak bildiğimiz SDP, SIP’nin aksine oturumun kendisi ile değil medyaları ile ilgilenir. Oturumun aktarılan medyaya göre adapte olabilmesini sağlar. Video arama, sesli arama (voIP) gibi multimedya içeren oturumlarda gerekli koşulların oluşabilmesi için gereklidir. 

    Codec’lerden katılımcıların aktarım adresleri ve protokollerine kadar birçok meta veriyi işler ve tanımlar. İlk bakışta SDP’yi bir toplantı salonuna barkovizyon, kulaklık, mikrofon, hoparlör gibi cihazları kuran ve test eden operatörlere benzetebiliriz aslında. 

    Gerçekten de SDP, tek başına medya iletimini sağlayan bir protokol değildir. Parametreleri açığa çıkarıp iletişimi destekleyen bir yapıdadır. Yani kurulan malzemelerle değil, kurulum şemasıyla uğraşır. Oturum başlatmayı ve gerçek zamanlı aktarımı belirleyen protokollerle beraber uyum içerisinde çalışır ve birçok farklı medya tabanlı aramada görev alabilir.

    Bununla birlikte SDP, tek tek medya protokolü belirlemez. Destekleyebileceği medya çeşitlerini SIP’nin önüne serer ve bunlar arasından seçim yapmasını ister. Oturum da buradan itibaren şekillenir. 

    Session Description Protocol (SDP) Ne İşe Yarar?

    SIP üzerinden bir voIP araması yapıldığında, çevrilen numaraya bir davet mesajı eklenecektir. Bu mesaj, SDP uyarınca kullanılacak kodek, iletişimin gerçekleşeceği adresler ve iletişim kanalları hakkında bir bilgi notu yerine geçer. Yani ortada bir medya aktarımı varken o aktarımın hangi esaslarla mümkün olacağı da belirlenmiş olur. 

    En temelinde, SIP telefonu oturumun amacını ve kimliğini belirledikten sonra SDP bilgilerini de aramayı yapandan aranan SIP telefonuna aktarır. Bu ilk temasın ardından kurulumu devam eden çağrı alınır alınmaz gömülü SDP verileri tekrardan aramanın ilk yapıldığı SIP telefonuna yollanacaktır. 

    Bu işlem sayesinde söz konusu çağrı aktifleştiğinde SIP tabanlı bu oturumun tanımlayıcı telefonları, sadece aktarılacak medyadan haberdar olmakla kalmaz. O medyanın; nereye, nasıl bir ortamda (ses, video, müzik) ve ne tarz bir kodek aracılığı ile gönderileceğini de bilir. 

    Özetle SDP, IP’ler ve oturumun medya aktarımına dayalı fonksiyonu belirlendikten sonra, o medya akışının parametrelerinin belirlenmesi işine yarar. İşin sonunda SIP tabanlı çağrı için eldeki ortam, kanal ve kodeklerin aktarılacak medya türüne göre ayarlanmasıyla uyumlu bir protokol yaratılır. 

    Oturum tanımlama protokolü (SDP), sıralı diziler halindeki <character> = <value> satırlarından meydana gelmiştir. Burada <character> satırı, tamamen alfabetik karakterlerden oluşur ve büyük ya da küçük harf kullanımına göre fonksiyonu farklılaşabilir. Yanında <value> olarak gördüğümüz satır ise yapılandırılmış bir metin bünyesindedir.

    SDP şemasında “oturum”, “zamanlama” ve “medya açıklamaları” olarak tanımlayabileceğimiz üç kısım vardır. Elbette ortada tanımlanmış sadece ve sadece tek bir oturum bulunur. 

    Session Description Protocol Terimleri Nelerdir?

    SDP terimleri şu şekilde listelenebilir; 

    İngilizce’de “Session Description Protocol” olarak geçen ve Türkçe kullanımı “Oturum Tanımlama Protokolü” olan SDP hakkındaki terminolojimizi tamamladık. Hiçbir medya akışının sağlamasında bulunmayan ancak iletişim köprüsü görevinde bulunan oturum tanımlama protokolü, birçok terimi de içerisinde barındırmakta. SDP, ilk zamanlar Duyuru Protokolü’nün bir bileşeni olarak karşımıza çıksa da geçen zaman içerisinde başka amaçlara da hizmet etmeye başladı. Gelecekte neler olacağını da hep birlikte göreceğiz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar