turknet logo

Sosyal Medya

Sıkça Kullanılan Sosyal Medya Terimleri ve Anlamları

Şubat, 2023
Paylaş
  • 9434
  • Sıkça Kullanılan Sosyal Medya Terimleri ve Anlamları

    Sosyal medyanın kullandıkça gelişen kendine has terimlerini ve anlamlarını sizler için derledik.

    Sıkça Kullanılan Popüler Sosyal Medya Terimleri ve Anlamları 

    Birçok sosyal medya platformunda sıklıkla kullanılan ortak terimlerden 6 tanesini sizin için açıkladık:

    Like: Sosyal medyada bir beğenme aracı olan Like, kullanıcılar arasında oldukça popüler. Ayrıca bazı sosyal medya platformlarında Unlike yani beğenmeme seçeneği de bulunur.

    Post: Post adı verilen sosyal medya gönderileri fotoğraf, metin, video türü paylaşımların hepsini kapsar. Sosyal medya platformlarının bazılarında daha çok video, fotoğraf paylaşımı yaygınken bazılarında yazılı gönderiler daha yaygın olarak kullanılır.

    Mention: Başka bir kullanıcıdan bahsetmek anlamında kullanılan Mention, @ işaretiyle birini konudan haberdar etmek üzere kullanılır. Kullanıcılar şikâyet, teşekkür, ortak iş, şakalaşma, bahsetme gibi nedenlerle de bu yöntemi kullanabilir.

    Hashtag: Sosyal medyada gönderinin ilgili olduğu konuyu kısaca belirtmek için # işaretiyle Hashtag kullanılır. Böylece bir Hashtag altında birçok gönderinin görüntülenmesi kolaylaşır. Genellikle bir gönderide birden fazla Hashtag kullanılarak gönderinin ilgi çekmesi amaçlanır.

    Influencer: Sosyal medya üzerinde çok takip edilen ve ürün, marka tanıtan kişiler kısaca Influencer olarak tanımlanır. Takipçi sayılarına göre kategorilere ayrılırlar. Tüm dünyada bir meslek hâline gelmiş olan Influencer’lık, markalar için oldukça önemli bir sosyal medya reklam yöntemi.

    Algoritma: Sosyal medya platformları tarafından kullanılan hesaplar arası etkileşimi arttırmak için kullanılan matematiksel yöntemlerdir.

    Viral: Sosyal medyada hızla yayılan içeriklerdir.

    Feed: Sosyal medya platformlarındaki kullanıcılara sunulan akıştır.

    DM ve PM: Bir kişinin sosyal medya hesabına gönderilen direkt mesajlar DM (direct message) ya da PM (private message) olarak adlandırılır.

    Popüler Sosyal Medya Platformlarına Özgü Terimler Nelerdir?

    En çok kullanılan sosyal medya platformlarına özgü bazı terimleri şöyle sıralayabiliriz:

    Twitter’a Özgü Terimler ve Anlamları 

    Tweet: Twitter’daki gönderiler Tweet olarak adlandırılır. Metinlerde 280 karakter sınırı, videolarda ise 2 dakika 20 saniye sınırı vardır.

    Retweet (RT): Bir kullanıcı başkasının gönderisini paylaşıyorsa bu işlem RT olarak adlandırılır. RT kullanılarak bir tweet’in milyonlarca insan tarafından görülmesi mümkün olabilir.

    Favori (FAV): Kullanıcının herhangi bir gönderiyi en sevdikleri arasına eklenmesi için Twitter’da FAV sekmesi kullanılır.

    Trend Topic (TT): Twitter’da bir Hashtag yani bir konu birçok kişi tarafından konuşuluyorsa, bu konuyla ilgili paylaşımlar çok fazlaysa o konu TT olur. Twitter, ülkelere göre TT sıralaması belirler ve söz konusu liste, kullanıcıların ana sayfasında görülebilir.

    Facebook’a Özgü Terimler ve Anlamları 

    Check In: Bulunulan konumun gönderide paylaşılması Check in olarak adlandırılır.

    Poke: Dürtme anlamına gelen bu özellik, Facebook’ta kişiler arasında bir iletişim biçimi olarak kullanılır.

    Groups: Türkçede gruplar olarak kullanılan bu özellik, insanların herhangi bir organizasyon ya da amaçla, herhangi bir konuda paylaşım yapmak üzere bir araya gelmesi için kullanılır. Böylelikle, kedi sahiplendirmek isteyenler gibi çeşitli topluluklar Facebook’ta bir araya gelebilir.

    Instagram’a Özgü Terimler ve Anlamları

    Timeline: Kullanıcıların kimin ne paylaştığını ana sayfadan görmesi anlamına gelir, Türkçede zaman akışı olarak tanımlanır.

    TBT: İngilizce Throwback Thursday ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe ise “Perşembeye dönüş” anlamına gelir. Genellikle perşembe günleri kullanıcılar, Instagram’da geçmişteki fotoğraflarından birini ya da birkaçını paylaşırlar. Bu gönderilerinde #TBT hashtag kullanılır.

    Story: En fazla 15 saniyelik videoların, kullanıcıların sayfalarında yaklaşık 24 saat süreyle kalması demektir. Bu özellik, Instagram’dan önce Snapchat adlı uygulamada kullanılarak ünlenmiştir.

    Tiktok’a Özgü Terimler ve Anlamları 

    POV: “Point of view” yani “Benim bakış açıma uygun şekilde” anlamına gelen bu terim, Tiktok’ta videoları çeken kişinin bakış açısından durumun nasıl göründüğünü ifade eden bir kelimedir.

    Duet: Bir videoda, başka bir videonun yorumlanması Tiktok’ta oldukça yaygındır. Eğer böyle bir durum varsa Duet kavramı kullanılarak belirtilir.

    Challenges: Meydan okuma videoları için kullanılan bir kavramdır. Bu tür videolar gençler arasında oldukça popüler durumdadır.

    Cringe: Tiktok’ta, videodaki kişinin komik görünmesi ya da videonun oldukça başarısız şekilde çekilmiş olması durumunda Cringe tabiri kullanılır. Bu komik ve yaratıcı videolar Tiktok’ta kolaylıkla sık izlenen videolar arasına girebiliyor.

    Sosyal medya hesaplarınızı kotaya takılmadan yönetebilmek için sınırsız internet paketinden yararlanabilirsiniz. Altyapı sorgulama işleminin ardından başka operatörden geçiş ya da abonelik başvuru işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar