turknet logo

Sosyal Medya

Sosyal Medya Uygulamaları Ne Kadar İnternet Harcar?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 35035
  • Sosyal Medya Uygulamaları Ne Kadar İnternet Harcar?

    Son zamanlarda internete bu kadar bağımlı hale gelmemizin en büyük sebebi de sosyal medya uygulamaları oluyor. Araştırma verilerine göre Türk insanı günde ortalama 7 saat 57 dakikasını internete harcıyor. İnternette geçirilen zaman çok fazla olduğu için kişi başına tüketilen kota da oldukça fazla oluyor. Bu aşamada kullandığımız internetin kotasının yeterli olup olmadığını bilmek çok önemli. Sosyal medya uygulamalarının ne kadar internet harcadığını içeriğimizin devamında ele alıyoruz. Böylelikle daha bilinçli bir internet kullanıcısı olmanız da mümkün olacak. Peki sosyal medya uygulamaları ne kadar internet harcıyor? Gelin birlikte inceleyelim. 

    YouTube

    YouTube günümüzde en çok vakit geçirilen sosyal medya uygulamalarının başında gelmektedir. Her yaştan kullanıcıya sahip olan YouTube mecrası pek çok deneyime ev sahipliği yapmaktadır.  YouTube’da film izleyebilir, şarkı dinleyebilir, canlı yayınlara katılabilirsiniz. YouTube içerikleri yalnızca yetişkinlere değil çocuklara da hitap ediyor. Peki bu kadar fazla kullanılan bir mecra ne kadar internet harcıyor?

    Bir videoyu 480p görüntü kalitesi ile izlediğinizde dakikada 9 MB, saatte ise 540 MB internet harcamış oluyorsunuz. YouTube içeriğini daha kaliteli bir şekilde izlemek istediğinizi varsayalım. Bu durumda harcadığınız internet miktarı daha fazla olacaktır. Bir videoyu 1080p görüntü kalitesiyle izlediğinizde dakikada 50 MB saatte ise 3.000 MB yani 3GB internet harcamaktadır. Görüntü kalitesi arttıkça internet daha hızlı harcanacaktır. Özellikle görüntü kalitesi çok yüksek olan 4K videolarında saatte yaklaşık 16 GB internet harcanmaktadır.  Bu hesaplamalar doğrultusunda Youtube’da günlük ne kadar internet harcadığınızı kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

    WhatsApp

    2 milyar gibi çok büyük bir kullanıcıya sahip olan WhatsApp günümüzde her telefonda bulunan bir uygulamadır. Dünyada en çok tercih edilen bu uygulamada mesajlaşma, görüntülü ve normal arama yapma gibi pek çok özellik vardır ve yeni özelliklerde eklenmektedir. Normal mesajlaşmayı tarihe gömen bu uygulama maalesef internetsiz çalışmıyor. Gelin WhatsApp’ın ne kadar internet harcadığını inceleyelim. 

    WhatsApp’ta birden fazla özellik olduğunu söylemiştik. Bu özelliklerin kullanımına göre internet harcama miktarı değişmektedir. Mesaj gönderdiğinizde harcanan veri miktarı çok azdır. 1 GB veri kullanarak ortalama 6.50 – 7.000 mesaj atabilirsiniz. Sesli mesaj gönderdiğinizde dakikada 1 MB harcanırken sesli görüşmelerde saatte 35 MB internet harcanır. Görüşmelerinizi görüntülü olarak yaptığınızda miktar internet kullanım miktarı hepsinden fazla olur. Görüntülü konuşma yaparken dakikada 5-6 MB, saatte ise yaklaşık 330 MB internet kullanılır. 

    Instagram

    Instagram uygulaması interneti en hızlı harcayan sosyal medya uygulamalarından biridir. Gün içerisinde Instagram’da fotoğrafları görüntülüyoruz ve her fotoğraf için yaklaşık 512 KB internet harcanıyor. Bunu 100 fotoğraf üzerinden hesapladığımızda ortalama 54 MB yalnızca fotoğraf görüntülerken harcanıyor. Video izlediğinizde ise günde ortalama 350 MB harcarsınız. Bu hesaplamalar doğrultusunda Instagram için harcadığınız ortalama internet miktarını öğrenebilirsiniz.

    Facebook

    Facebook internet kullanımı tıpkı Instagram’a benzemektedir. Dakikada ortalama 2,1 MB veri harcanmaktadır. Saatte 130 MB’ye ulaşan bu veri miktarı oldukça fazladır. Kullandığınız internet Instagram’da olduğu gibi açtığınız fotoğraf başına ve izlediğiniz video sayısına göre değişmektedir.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar