turknet logo

Sosyal Medya

Start-Up ve KOBİ’ler için Sosyal Medya Yönetimi İpuçları

Ekim, 2022
Paylaş
  • 807
  • Start-Up ve KOBİ’ler için Sosyal Medya Yönetimi İpuçları

    Dijital dönüşümün ön plana çıktığı günümüzde, Start-up ve KOBİ’ler için sosyal medya yönetimi önem kazandı. Bu yazımızda start-up ve KOBİ’ler için sosyal medya yönetiminin detaylarından bahsedeceğiz.

    Start-Up Nedir ve Kobi Nedir?

    Start-up kelimesinin word-for-word yani kelimesi kelimesine çevirisi “başlamak” anlamına geliyor. Start-up, müşterilerin problemlerinin çözümlerini ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla teknolojik araçları kullanarak birtakım ar-ge çalışmalarıyla beraber fikir ürün veya hizmet sunan işletmelere denir. Start-up, girişimcilik ile karıştırıldığı için günümüzde İngilizce olarak kullanılır. Start-up kavramını girişimcilikten ayıran en göze çarpan özelliği ilk aşamada kar amacı olmamasıdır. KOBİ ise küçük ve orta büyüklükteki işletmelere denir. Yıllık istihdam edilmiş 250’den az kişi sayısı ve yıllık net satışı 250 milyon liradan az olan işletmeler KOBİ olarak adlandırılır. 

     KOBİ kategorisine giren bazı işletme türleri ise şunlardır; 

    Start-Up ve KOBİ’ler için Sosyal Medya Yönetiminin Önemi Nedir? 

    Rekabetin sürekli arttığı bu alanda, start-up ve KOBİ’ler işletmelerini öne çıkarmak ve büyütmek amacı ile sosyal medya alanında faaliyetlere başlamalılardır. İstikrarlı bir şekilde yapılan sosyal medya yönetimi sonrasında birçok start-up ve KOBİ işletmeleri rakiplerinin önüne geçebilmesi büyük bir ihtimaldir. Yıllık gelirlerini, işletme bilinirliğini ve güvenilirliğini artırmak isteyen bu tür işletmelerin sosyal medya yönetimine önem vermeleri neredeyse zorunlu bir hale gelmiştir. Ayrıca sosyal medya yönetiminde önemli bir faktör olan güvenlik konusu ile ilgili “Sosyal medya hesaplarının güvenliğini nasıl sağlarız?” içeriğini inceleyebilirsiniz.

    Start-Up ve KOBİ’ler için Sosyal Medya Yönetiminin İpuçları 

    1. Sosyal medya yönetimine uzun süreli bir plan yaparak başlayın. Unutmayın ki işletmeyi kurmak nasıl ki bir plan gerektiriyorsa sosyal medya yönetimine başlamakta uzun süreli bir planlamayı beraberinde getirir. 
    2. Sosyal medya yönetimi sabır gerektirir. Verdiğiniz emeğin karşılığını almak biraz uzun sürebilir, bu yüzden sabırlı olmalısınız. 
    3. Olabildiğince her sosyal medya platformunda hesabınızın olmasına gayret edin, farklı platformlarda sosyal medya hesabınız olması sizlere ek bir avantaj sağlar. 
    4. İşletmenizin halihazırda bir hesabı var ise profesyonel hesaba geçiş yapmalısınız, bu size hesabın istatistiklerini görebilme avantajı başta olmak üzere başka birçok avantaj sağlar. 
    5. Sosyal medya hesaplarınıza kesinlikle iletişim bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde yazın. Ulaşılması kolay bir işletme olun. 
    6. Yapılan paylaşımlar planlı olmalı, eğer her hafta perşembe günü paylaşım yapıyor iseniz her hafta perşembe günü paylaşım yapın. 
    7. Eğer imkanınız varsa bir grafik tasarımcı ile anlaşın. Grafik tasarımcı ile belli başlı renk skalası ve yazı tipleri belirleyerek göze hitap eden paylaşımlar yapabilirsiniz. Yapılan paylaşımlar ilgi çekici olursa daha fazla müşteriye ulaşırsınız. 
    8. Sosyal medya hesaplarınızda kullanacağınız bir logo tasarlayın veya tasarlama işlemi için yardım alın. Bu logoyu, profil resimlerinizde ve paylaşımlarınızda kullanın.
    9. Ürün veya fikirlerinizi doğru ve net şekilde paylaşın. Bu şekilde ürün portföyünüzü müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz de görmüş olur. 
    10. İşletmenizde kullandığınız sloganı yaptığınız paylaşımlarda kullanın. Bu sayede akılda kalıcılığı sağlarsınız.
    11. İlk etapta daha niş bir kitleye ulaşmaya çalışın ve hedef kitlenizi çok iyi analiz edin. Bunu yapmak işletmelere potansiyel müşterilerine ulaşırken yol gösterici olacaktır. 
    12. Halihazırda bir web siteniz var ise sosyal medya hesaplarınıza web sitenizde yer verin. Eğer web siteniz henüz mevcut değilse öncelikle bir web sitesi oluşturun. Bu web sitesinde işletmeniz hakkında bilgiler verin.
    13. Sosyal medya platformlarında reklamlar verin bu konuda uzmanlaşmış dijital pazarlama ile uğraşan ajanslardan yardım alabilirsiniz. Bu ajanslar sizlere içerik hazırlama, pazarlama ve sosyal medya yönetimi konusunda yardımcı olacaklardır.

    Sosyal medya yönetiminde zamanlama ve hız oldukça önemlidir. Gelişmeleri, yorumları, mesajları kısacası tüm etkileşimleri hızlı bir şekilde takip etmek sizi bir adım önde tutacaktır. Bu sebeple de hızlı ve sınırsız bir internet kullanmak işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. TurkNet olarak KOBİ’lere özel tüm ihtiyaçlarını karşılayacak internet paketi sunuyoruz. Ayrıca 1 Gbps Download hızına sahip kurumsal internet paketimizle işletmelere yüksek hızda internet sağlıyoruz. Siz de TurkNet’e gelerek kotasız, taahhütsüz ve limitsiz internet ile iş süreçlerinizi yönetmenin tadını çıkarın!

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar