turknet logo

İnternet Terimleri

Statik ve Dinamik IP Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Nisan, 2022
Paylaş
  • 36089
  • Statik ve Dinamik IP Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

    IP adresleri, internete bağlanan her cihazı yerel ağlar üzerinde tanımlar ve bu sayede kullanıcılar internet kullanabilirler. Her cihazın IP adresi benzersizdir. Aynı zamanda bu adresler statik ve dinamik IP olarak ikiye ayrılıyorlar. Peki, statik ve dinamik IP nedir? Aralarındaki farklar nelerdir? Yazımızda sizler için bu soruların cevaplarını verdik. 

    Statik IP Nedir?

    İnternete bağlanan cihazların değişmeyen IP adreslerine, statik IP denir. Sabit olması sebebi büyük sistemlerde kullanılır. Örneğin sunucu gibi cihazlar ve web siteleri kendilerine ait bir statik IP kullanırlar. Bu tarz büyük cihazların ve kurumların statik IP kullanmalarının sebebi bunun değişmemesidir. Kullanıcı ya da kurum değiştirmediği sürece statik IP sabit kalır, değişmez. İnternet servis sağlayıcılarıdan ücret karşılığında statik IP adresi alabilmek mümkündür. 

    Dinamik IP Nedir?

    İnternete bağlanabilen cihazların değiştirilebilir IP adresine ise dinamik IP denmektedir. İnternete her bağlandığınızda cihazınıza, DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) tarafından farklı bir IP adresi tanımlanır. İnternet bağlantınız kesildiğinde dinamik IP adresiniz kesilir ve bu adres farklı bir cihaza atanır. Hatta internet kullanımınız sırasında da dinamik IP adresiniz değiştirilebilir. Statik IP dolaşım için yeterli gelmediği zamanlarda ve yerlerde dinamik IP kullanılır. Dinamik IP, statik IP adreslerinin aksine ücretsiz olarak kullanıcılar tarafından kullanılabilmektedirler. 

    Statik ve Dinamik IP Aralarındaki Farklar Nelerdir?

    Statik ve dinamik IP arasındaki ilk fark yukarıda da belirttiğimiz gibi statik IP adresleri sabitken, dinamik IP adreslerinin sabit olmaması ve sürekli değişmeleridir. Dinamik IP kullanımında internet servis sağlayıcıları, birkaç kullanıcıya farklı zamanlarda atayabilirler. Statik IP adresleri ise belli bir ücret karşılığında internet servis sağlayıcılarından temin edilirler ve değişmezler. Evlerdeki kullanıcılar genellikle dinamik IP kullanırken, pek çok kişinin internete bağlandığı işyerleri statik IP kullanırlar. 

    Özellikle pandemi ile birlikte Zoom görüşmeleri, çevrim içi dersler ve toplantılar hayatımızda büyük öneme sahip oldular. Statik IP ile yapılan online toplantılar dinamik IP ile yapılanlara göre daha kararlı ve kesintisiz bir bağlantı sunarlar. 

    Güvenlik konusunda ise dinamik IP biraz daha öndedir. Statik IP adresi değişmediği için saldırılara daha açıktır çünkü internet üzerinden statik IP adreslerine yapılan bir saldırı direkt hedefi bulacaktır. Fakat dinamik IP adresleri sürekli değiştikleri için hedefi bulmak daha zordur. Hedef bulunsa bile fiziki bir saldırı gerçekleştirmek için statik IP adreslerine göre daha fazla zaman alır. 

    Maliyet konusunda da statik ve dinamik IP adresleri farklılıklar gösterirler. İnternet servis sağlayıcıları statik IP adresleri için ek ücret talep edebilmektedirler. Dinamik IP için ise böyle bir durum söz konusu değildir ve tamamen ücretsiz bir şekilde kullanıcılara atanırlar. Statik ve dinamik IP adresleri arasında yapılandırma farkı vardır. Statik IP adreslerinin kurulum işlemleri DNS sunucuları tarafından otomatik olarak gerçekleştirilirken, dinamik IP adreslerinin atanması DHCP tarafından gerçekleştirilir. 

    Özetle, Statik ya da dinamik IP adreslerinden biri olmadan bir cihazın internete bağlanması olanaksızdır. İnternete bağlanan her cihaza bir IP adresi atanır ve bu sayede cihazlar internet bağlantısını gerçekleştirebilirler. Evlerde genellikle kullanıcılar dinamik IP kullanırlar fakat statik IP kullanmak istiyorsanız internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçip belirli bir ücret karşılığında statik IP kullanabilirsiniz. Dinamik IP kullanmaya devam etmek istiyorsanız ise herhangi bir şey yapmanıza gerek yok çünkü bu adresler size her zaman ücretsiz ve otomatik olarak atanmaya devam edecekler.

    IP adresinizi öğrenmek için IP adresi sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar