turknet logo

Telekomünikasyon Sektörü

Taahhüt Sorgulama Nedir?

Ekim, 2022
Paylaş
  • 16940
  • Taahhüt Sorgulama Nedir?

    İnternetin ülkemize geldiği ilk günden bu yana kullanıcıların aşina olduğu bir kavram taahhüt. Temel olarak internet servis sağlayıcısına verilen, belli bir süresi olan yazılı anlaşma diyebiliriz taahhüde. Genel olarak 12 veya 24 ay süresi oluyor. Eğer bu süre bitmeden hizmeti iptal ettirmek isterseniz de yüksek tutarlarda taahhüt cayma bedeli ödemeniz gerekir. Bu sebeple kullanıcılar bazen erken iptal ettirmek istese de taahhüt süresinin bitmesini beklemek zorunda kalıyorlar. İşte bu noktada taahhüt sorgulama yaparak ne kadar süre sonra biteceğini öğrenebilirsiniz.

    Taahhüt eskiden bir zorunluluk olsa da artık kullanıcılar için özgür internet seçenekleri de var. Yani sadece memnun olduğunuz sürece kullanabileceğiniz internet hizmetleri sayesinde taahhüt, cayma bedeli gibi kavramları hayatınızdan çıkartabilirsiniz.

    Taahhüt Sorgulama Nasıl Yapılır?

    İnternet hizmetini kullanırken bir sebepten dolayı iptal ettirmek istediniz ama taahhüdünüz var. İnternet taahhüt sorgulama yapmak, ne kadar süre sonra biteceğini öğrenmek istiyorsanız ilk yapabileceğiniz şey, servis sağlayıcınız ile iletişime geçmek. Müşteri hizmetlerini arayarak kalan taahhüt sürenizi kolayca öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak eğer internet servis sağlayıcınızın Online İşlemler’i varsa oraya giriş yaparak da taahhüt sürenizi öğrenebilirsiniz.

    Bu iki alternatifin hiçbirinden sonuç alamadıysanız taahhüt öğrenme için en kesin yol sözleşmenize bakmak. Çoğu zaman evin karanlık köşelerinde duran bu sözleşmelerde ne kadar süreli taahhüt verdiğiniz, hangi ay ve günde başladığı yazar. Buradan ne kadar süre kaldığını anlamış olursunuz.

    Taahhüt Bitiş Zamanımı Nasıl Takip Edebilirim?

    Taahhüdünüzü sizin yerinize TaahhütSayar takip etsin.

    Taahhüdünüzün ne zaman biteceğini öğrendiniz diyelim. Bundan sonrasında onu takip etmek gerekiyor. Aksi halde taahhüt süreniz bittikten sonra mevcut hizmetinizi kullanmaya devam ederseniz liste fiyatları üzerinden faturalandırma yapılır. Bu rakamlar da oldukça yüksektir. İnternet servis sağlayıcınız bitiş süresine yakın size yeni teklif sunmak için arar fakat eğer aranmadıysanız ya da bu aramaları açmadıysanız kaçırabilirsiniz.

    Takip yapmakla ben uğraşmayayım derseniz de tüm internet kullanıcılarına sunduğumuz TaahhütSayar sayfasından faydalanabilirsiniz. Sayfadaki ilgili formu doldurduktan sonra biz sizin yerinize takibi yapar, sona yaklaştığınızda da size bilgi veririz. Böylece yeniden taahhüt vermek zorunda kalmazsınız ve özgür internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

    Cayma Bedelini Nasıl Öğrenebilirim?

    Cayma bedeli genel olarak internet kullanıcılarının kaçmaya çalıştığı bir şey. Bu bedel sebebiyle bazı kullanıcılar istemedikleri bir hizmeti taahhüt sonuna kadar kullanmak zorunda kalabiliyor. Eğer siz de hizmetinizi taahhüdünüz bitmeden iptal ettirmek istiyorsanız taahhüt cayma bedeli ile karşılaşabilirsiniz. İnternet servis sağlayıcınız ile iletişime geçerek cayma bedeli sorgulama yapabilirsiniz. Genelde başka yöntemler ile taahhüt cayma bedeli öğrenme pek mümkün olmuyor. Operatörler bu bilgiyi çok açık bir şekilde her yerden beyan etmiyor. Mobil uygulama ya da online işlemler gibi yerlerden bulamayabilirsiniz.

    Taahhütlü İnternet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    İnternet hizmeti almak veya seçmek bazı durumlarda kullanıcılar için bir kabusa dönüşebiliyor. Aslında herhangi bir ürün veya hizmet alırken yaşadıklarınızdan farklı bir durum yok. Kot almaya gittiğinizi düşünelim. Yine karşınıza yüzlerce farklı renk, model ve kesim gibi seçenekler çıkacaktır. Sizin de ihtiyacınıza, tarzınıza ve bütçenize göre bir tercih yapmanız gerekir. İnternet hizmetinde de aynı durum var. İlk olarak ihtiyacınızı belirleyerek işe başlamalısınız. Önceki deneyimlerinizden beğenmediğiniz yönleri de aklınızda tutarak tercihinizi yapabilirsiniz.

    Taahhütlü bir hizmet istemiyorsanız, özgür internetle tanışın!

    Taahhütlü İnternet Paket Seçenekleri

    Taahhütlü bir hizmet tercih ederken yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk olarak ihtiyacınızı belirlemelisiniz. Çünkü aramaya başladığınız anda karşınıza yüzlerce farklı tarife ve paket çıkacak. Seçeneklerinizi daraltmak için ihtiyacınız belli olmalı.

    Taahhütlü internet paketleri genel olarak taahhüt sürelerine ve hızlarına göre ayrılırlar. Bazı operatörler bunların yanına farklı opsiyonlar sunabilir. Ancak sizin ilk olarak dikkat etmeniz gerekenler hız ve taahhüt süresi. Hız konusunda ihtiyacınızı belirledikten sonra ne kadar süre taahhüt vermek istediğinizi düşünmeniz gerekiyor. Minimum 12 ay ama genellikle 24 ay taahhüt süreleri bulunuyor.

    Cayma Bedelleri

    Cayma bedeli, kullanmış olduğunuz hizmetin liste fiyatı ve taahhüt sürenize göre değişkenlik gösterir. Bunu hesaplamanın kolay bir yöntemi ne yazık ki yok. Hemen hemen herkesin cayma bedelleri farklıdır. Kullanıcılar hizmetleri liste fiyatları üzerinden almadığı için taahhüt cayma bedeli öğrenme zordur. Bunun için operatörünüz ile iletişime geçmeniz gerekir.

    Taahhütlü hizmetlerde yıl boyu farklı kampanyalar ile liste fiyatlarının çok çok altında hizmetler sunulur. Örneğin sizin 10 TL ödediğiniz hizmetin belki de liste fiyatı 100 TL olabilir. Sizin cayma bedeliniz işte bu 10 TL değil 100 TL üzerinden hesaplanır.

    Taahhüt İptal Koşulları

    Taahhütlü bir hizmeti iptal ettirmek istediğinizde karşınıza standart olarak bir cayma bedeli çıkacaktır. Bu tutarı ödemeniz halinde kolayca iptal ettirebilirsiniz. Fakat bu tutarı ödemeden iptal ettirmek çok istisnai bir durumdur. Bunun için imzaladığınız sözleşmenizi detaylıca incelemenizi öneriyoruz. Hangi durumlarda sözleşmenizi iptal ettirebileceğiniz detaylıca bu sözleşmede yazar.

    Genel kapsamda bakacak olursak sözleşmede beyan edilen hizmet gerekliliklerinin yerine getirilememesi halinde cayma bedeli ödemeden çıkma şansınız olabilir. Ancak ilk olarak sözleşmeyi incelemenizi öneriyoruz.

    Taahhüt Süreleri

    Yaygın olarak kullanılan taahhüt süreleri 12 ve 24 aydır. Daha azı pek olmasa da daha fazlası olabilir. Operatörlerin zaman zaman yaptığı kampanyalar ile farklı taahhüt süreleri ile hizmet alabilirsiniz. Eğer ben taahhüt istemiyorum diyorsanız da taahhütsüz internet hizmetlerine yönelmeniz gerekiyor. Hizmeti herhangi bir sebeple iptal ettirmek istediğinizde bu taahhüt süreleri size şans vermeyecektir. Taahhüt ceza sorgulama ya da taahhüt bedeli sorgulama yaparak iptalin size maliyetini öğrenebilirsiniz.

    Abone olduktan sonra taahhüt sürenizi mobil uygulamalardan veya çağrı merkezlerinden takip edebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar