turknet logo

İnternet Hızı

Tarayıcı (Browser) Eklentileri İnternet Hızını Etkiler mi?

Ocak, 2023
Paylaş
  • 762
  • Tarayıcı (Browser) Eklentileri İnternet Hızını Etkiler mi?

    Tarayıcı eklentileri çoğu zaman kolaylık sağlarken, dikkatli kullanılmadığı takdirde internet hızına olumsuz etki edebilir. Tarayıcı eklentileri hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

    Tarayıcı (Browser) Eklentileri Nedir? Ne İşe Yarar?

    Tarayıcı eklentileri, tarayıcınızın işlevselliğini arttırmak için kullandığınız ekstra programlar veya uygulamalardır. Tarayıcınızın özelliklerini genişleterek daha fazla ve pratik işlem yapmanıza olanak tanır.
    Eklentiler ile kullanıcı, arayüzü değiştirebilir ya da tarayıcıya bazı web hizmeti işlevleri ekleyebilir. Bu eklentiler sayesinde müzik, dil çeviri, yazım hataları, oyunlar vb. birçok kullanışlı özellik tarayıcı üzerinden erişilebilir ve daha kullanışlı olabilir.

    Tarayıcı (Browser) Eklentileri Nasıl Kullanılır?

    Eklentilerin genel kullanımıyla ilgili örnekler aşağıdaki gibidir:

    Ancak, unutmayın ki çok fazla eklenti kullanmak, tarayıcınızın performansını düşürebilir ve internet hızınızı yavaşlatabilir. Bu yüzden ihtiyacınız olan eklentileri kullanmalı ve gereksiz eklentileri kaldırmak için zaman zaman tarayıcınızı temizlemelisiniz.

    Tarayıcı (Browser) Eklentileri İnternet Hızını Yavaşlatır mı?

    Eklentiler, tarayıcınızın bellek kullanımını arttırarak, internet hızını yavaşlatabilirler. Ayrıca, eklentiler tarayıcının başlangıçta yüklenmesi için gereken süreyi uzatabilir. Bu da tarayıcınızın hızlı bir şekilde açılmasını engeller.

    Ayrıca, bazı eklentiler, arka planda çalışırken internete bağlı kalabilirler. Bu da internet hızınızı düşürebilir. Örneğin, bir güncelleme kontrol eklentisi, arka planda sürekli güncellemeler için internete bağlı kalabilir.

    Ne kadar çok bellek kullanılırsa, her tarayıcı uzantısının hız üzerindeki etkisi de o kadar artar. Bu da internet hızının giderek yavaşlaması demektir. Ancak hangi eklentilerin internet hızını yavaşlattığı ve hangilerinin tarama hızınızı hiç etkilemediğini kolayca görebilme şansınız vardır.

    Tarayıcı (Browser) Eklentileri Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

    Tarayıcılar üzerinde eklentilerin nasıl devre dışı bırakılabileceğini aşağıdaki adımları izleyerek gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca diğer birçok tarayıcıda yine benzer şekilde kullanmadığınız uzantıları iptal edebilirsiniz.

    Chrome: Tarayıcınızı açın ve sağ üst köşedeki üç nokta simgesine tıklayın. açılan sekmeler arasından “Diğer araçlar/Eklentiler ya da uzantılar” seçeneğine tıklayın. Devre dışı bırakmak istediğiniz eklentinin yanındaki “Etkinleştir/Devre Dışı Bırak” düğmesine tıklayın. Ayrıca buradan kaldırmak istediğiniz eklentileri de kaldırabilirsiniz.

    Internet Explorer: Internet Explorer tarayıcınızı açın. Menü çubuğunda “Eklentiler” seçeneğine tıklayın. Eklentiler penceresinde, devre dışı bırakmak istediğiniz eklentiyi seçin. Eklentiye sağ tıklayın veya “Devre Dışı Bırak” düğmesine tıklayın. Değişiklikleri onaylamak için “Tamam” düğmesine basarak işlemleri sonlandırın.

    Firefox: Firefox tarayıcısını açın. Adres çubuğunda “about:addons” yazın ve Enter tuşuna basın. Eklentiler sekmesine tıklayın. Devre dışı bırakmak istediğiniz eklentiyi bulun. Eklentinin sağ tarafındaki “Devre Dışı Bırak” seçeneğini işaretleyin. Onaylamak için “Devre Dışı Bırak” alanına tıklayın.
    Tarayıcınızın eklentilerini düzenledikten sonra internetteki hız deneyiminizi arttırmak için kendi altyapımızla oluşturduğumuz GigaFiber’i tercih edebilirsiniz. Altyapı sorgulama işlemi sonrasında kolaylıkla abonelik başvurusu yapabilir ve yüksek hızda internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar