turknet logo

Teknoloji

Tasarımla İlgilenenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken Terimler ve Anlamları

Ekim, 2022
Paylaş
  • 1444
  • Tasarımla İlgilenenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken Terimler ve Anlamları

    Tasarım iş hayatımızdan günlük hayatımıza kadar birçok konuda yer buluyor. Tasarımla profesyonel olarak ilgilenmek isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken terimlerden yazımızda bahsedeceğiz.

    Grafik Tasarım Nedir?  

    Tasarım yazmak, çizmek, iz bırakmak gibi birçok farklı kökeni bulunan bir terimdir. Tasarımın ilk temelleri, yüzyıllar öncesinde mağaralara çizilmiş resimler ve sonrasında yazı çağının başlangıcına kadar dayanır. Geçmiş çağlardan bugüne tasarımla ilgili dikkatleri çeken nokta temelde görsel veya yazılı bir şekilde iletişimi sağlamayı amaçlamasıdır. Hayal gücünü, renklere ve şekillere yansıtarak bir kitleye düşüncelerini ifade etme sanatıdır.

    Günümüzde tasarımın bulunduğu alanlar şunlardır;

    1. Kartvizitler 
    2. Broşürler
    3. Reklam panoları
    4. Bilboardlar 
    5. Afişler
    6. Logolar
    7. Dergiler 
    8. Kitaplar
    9. Gazeteler 
    10. Albüm kapakları 
    11. Etiketler 
    12. Tişört ve kazaklar 
    13. Ürün ambalajları 

    Tasarımla İlgilenenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken Terimler ve Anlamları 

    Her meslekte olduğu gibi tasarımda da iş süreçlerine göre belirlenmiş kavramlar ve terimler vardır. Bu terimler sayesinde iş akışları pratik hale getirilmek istenmiştir. Bunlardan en sık kullanılanları ve mutlaka bilinmesi gerekenleri aşağıdaki gibi sıraladık;

    Marka Kimliği: İsminden de tahmin edilebileceği üzere bir işletmeyi temsil eden değerleri görsellere yansıtmaya marka kimliği denir. İşletmenin, kullandığı her türlü araçlar (logo, amblem vb.) marka kimliği objeleridir.

    Slogan: İşletmelerin akılda kalma amaçlı kullandıkları tek cümlelik yazılardır. 

    Eskiz: Grafik tasarım alanında çalışmaların taslağı olarak adlandırabiliriz. Diğer bir deyişle eskiz, karakalemle oluşturulan taslaklardır. 

    Kurum kimliği: İşletmelerin sabit olarak kullandığı öğeler imajına verilen isimdir. 

    Logo: İşletmeleri tanıtma amaçlı tasarlanan işletmenin kimliğinde kullanılan tipografik karakterlerin birleşmesiyle oluşan tasarım şeklidir.  

    Amblem: İşletmeler için tasarlanmış görsel öğeler barındıran simgelere amblem denir.

    Broşür: İşletmelerin verdikleri ürün ve hizmetlerin bilgilerini pazarlama amaçlı hazırlanan tasarımlardır.

    Bilboard: Dışarıda gezerken insanların dikkatini çekme amaçlı konulan büyük boyutlardaki afişlere denir.

    Afiş: İşletmeleri tanıtıma amaçlı tasarlanan iç ve dış duvarlara asılmak için yapılan tasarımlardır. 

    Stok Fotoğraf: Çevrimiçi şekilde lisanslanmış fotoğraflara stok fotoğraf ismi verilir. Stok fotoğrafları tasarımlarda kullanabilmek için stok fotoğrafların lisansını belli bir ücret karşılığında satın alınması gerekir. Fotoğraf çekebilmek için uygun koşullar yoksa stok fotoğrafları satın alıp, kullanmak mantıklı bir yöntemdir.

    Perspektif: İki boyutlu yüzeye üç boyutlu cisimleri yerleştirme yöntemidir.

    Animasyon: Hareketsiz tasarımları, gösterim sırasında hareketlendirecek şekilde düzenleme yöntemidir. 

    Vinyet: Sayfaları düzenleme esnasında, sayfanın tabanına veya kenarlarına çizilen çeşitli figürlere verilen isimdir.

    Simetri: Grafik tasarım alanında, iyi orantı ve dengede parçaların birleştirme yöntemidir.

    Asimetri: Grafik tasarım alanında, belli bir orantıda ve dengede olmayan parçaları birleştirme yöntemidir. 

    RGB: Kırmızı, Yeşil ve Mavi (Red, Green, Blue) renklerinin baş harflerinden oluşmuş bir terimdir. RGB, dijital ekranlarda kullanılan renk paletidir.

    Satürasyon(Saturation): Renklerin yoğunluğunu ve canlı olmasını ifade ederken kullanılan bir terimdir.

    Piksel: Görüntünün ışığı yayan en küçük birimine piksel ismi verilir. 

    Degrade(Gradyan): Birden çok rengin, belli bir örüntü içinde iç içe geçmesine degrade denir. Grafik tasarım alanında sıkça kullanılan renk geçiş yöntemidir. 

    Mizanpaj: Sayfa düzeni anlamına gelir. Grafik tasarım alanında kullanılacak öğelerin belli başlı bir düzende kullanılmasına denir. 

    Silme: Grafik tasarım alanında, görsel öğelerin sayfa üzerinde boşluk bırakılmayacak şekilde konulmasına denir. 

    Lorem ipsum: Bir anlamı olmayan cümleler bütünüdür. Tasarım hazırlanırken yazının nereye geleceğini kararlaştırma aşamasındayken şu cümle yazılır; Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.” Böylece metnin geleceği alan bir süreliğine belirlenir. 

    İllüstrasyon: Grafik tasarımcının, belli bir düzen veya sınırlama olmada tamamen hayal gücüyle yaptığı tasarımlara denir.  

    Görsel Hiyerarşi: Tasarım yapılırken verilmek istenen mesaja göre görsel öğelerin, önemlilik derecesine göre sıralanması anlamına gelir. 

    Çözünürlük: Görüntünün meydana gelmesini sağlayan piksellerin toplamıdır. 

    Brief: Müşterinin yaptırmak istediği şeyi tanımladığı yazılı metinlere brief denir. Breiflerin içeriğinde tasarımın nasıl yapılması gerektiğini gösteren yönergeler vardır.

    Tasarımı öğrenmesi kadar uygulaması da oldukça zaman gerektirir. Tasarım öğrenme sürecinizde izleyeceğiniz videolar ve öğrendiklerinizi uygulamak için indireceğiniz programlar için yüksek hızda bir internet kullanıyor olmak size zaman kazandıracaktır. Kendi altyapımızla hizmet sunduğumuz GigaFiber ile 1000 Mbps internet hızına sahip olabilirsiniz. Hemen altyapı sorgulama yaparak bulunduğunuz lokasyondaki GigaFiber altyapısını kontrol edebilirsiniz. Eğer bulunmuyorsa GigaFiber istiyorum sayfasından talep oluşturabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar