turknet logo

İnternet Terimleri

Tracert Nedir?

Mart, 2022
Paylaş
  • 2357
  • Tracert Nedir?

    Tracert tam tanımlaması ne kadar karışık olsa da aslında bir sorgulama yazılımıdır, komutudur. Tracert komutu, bir sunucuya ulaşırken gönderdiğimiz paketlerin geçtiği ağ elemanlarını (mesela yönlendirici ve sunucu gibi) ve bu her ağ elemanında ne kadar süre harcadığını ya da varsa hataları görmemizi sağlar. En çok da transfer sırasında gerçekleşen hataların bulunmasında yardımcı olur.
    Asıl tanımlamaya gelecek olursak da Tracert, hedef olarak belirtilen IP / alan adı ile bilgisayarınız arasındaki erişimin hangi IP’ler üzerinden ne kadar sürede gerçekleştiğini gösteren ağ aracıdır. Başka bir söylemle bir verinin kaynaktan hedefe giden yolunu izlemek için kullanılan bir ağ tanılama aracıdır. Sadece geçen süreyi değil hedef bilgisayar ve kaynak bilgisayar arasında verinin hangi rotayı takip ettiğini ve bu rotalardan geçerken ne kadar bir gecikme aldığını gösterir.

    Traceroute, TTL olarak bilinen yaşam süresi değişkeni değerleri olan İnternet Kontrol Mesaj Protokolü (ICMP) yankı paketlerini kullanır. Her sekmenin tepki süresi hesaplanır. Doğruluğu garanti altına almak için her sekmenin, bu sekmenin tepkisini daha iyi ölçmek için birçok kez sorgulanır.

    Paketlerin internet içinde dağıtımını sağlayan ve Yönlendirici adı verilen ağ cihazları, paketi bir sonraki ağ elemanına iletirken paket içinde bulunan TTL (time-to-live) değerini bir eksiltirler. Bunun sebebi ise varsa ağ içindeki döngülerde paketlerin sonsuza kadar ya da gereğinden fazla yönlendirilmesi önlenmiş olur. TTL süresi için istemciler tarafından genellikle yüksek bir değer olan 64 atanır. Paket ulaşacağı yere kadar toplam 64 adet ağ elemanı değiştirmezse birer eksilerek sağ salim varacağı yere ulaşır. Ağda gerçekten de 64 elemandan fazla eleman olduğu durumda ise TTL değeri 1 olan paketi alan Yönlendirici paketi bir sonraki durağa gönderemeyeceği için çöpe attığını paketin asıl göndericisine bildirir. Bunun için Time Exceeded olarak adlandırılan ICMP Type 11 mesajını gönderir, böylece paketi ağa çıkaran kaynak durumdan haberdar olur.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar