turknet logo

Telekomünikasyon Sektörü

YAPA Nedir?

Mart, 2022
Paylaş
  • 4212
  • YAPA Nedir?

    Türkiye’de sahip olunan altyapıya uygun olarak iki farklı xDSL hizmeti verilebiliyor. Yani aslında iki şekilde internet hizmeti sağlanıyor. Bunlardan biri Veri Akışı Erişimi yöntemi (genelde karşınıza VAE olarak çıkar), diğeri ise Yerel Ağın Paylaşıma Açılması yani YAPA’dır. İngilizce ‘de LLU (Local Loop Unbundling) olarak geçen bu yöntem aslında santralden eve kadar olan bağlantıyı alternatif operatörlerin kendi altyapısında sunmasını sağlıyor. Hemen tüm büyük ülkelerde olan bu yöntem, hizmet kalitesini yükseltmek ve kullanıcıya bir alternatif oluşturmak için oldukça önemli.

    VAE bu yazının konusu olmasa da kısaca bahsetmek gerekiyor, farkını görebilmek için. VAE yönteminde evinizden ya da hizmet aldığınız yerden trafik toplama ve yönlendirme merkezlerine kadar tüm veri, Türkiye’de altyapıyı tesis etme, geliştirme ve bakımını yapmakla sorumlu kuruluş olan yerleşik operatörün kabloları ve cihazları üzerinden geçer. Bu bakımdan alternatif operatörlerin hareket alanı bu yöntemde kısıtlıdır.

    YAPA’da ise yerleşik operatör santrallerine alternatif operatörler kendi cihazlarını kuruyorlar. Biz bu yöntemde hizmet kalitemizi en iyi noktalara getirmek için ülkemiz şartlarında en iyi çalışacak şekilde optimize edilmiş cihazlar kullanıyoruz. Bu şekilde sunulan hizmetin kalitesi artığı gibi bizim de müdahale imkanımız çoğalıyor.

    Kontrolün tamamen operatörde olması santralden evinize kadar olan bölgede fiziksel bir arıza olmadığı sürece merkezimizden direkt olarak cihazlara müdahale ederek sorunları hızlıca çözebiliyoruz. Tabii bu altyapıda ülkemizde hizmet veren operatör sayısı sınırlı. En çok yatırımı yapan ve en geniş kullanıcı sayısına sahip operatörlerden biriyiz. Düzenli olarak da yeni santral sayımızı artırıyoruz. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar