turknet logo

Güncel Yaşam

Ev İnterneti Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 2876
  • Ev İnterneti Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

    Ev interneti satın alma, kullanıcıların üzerinde çok düşündüğü bir konudur. Çok fazla seçenek ve çok fazla kriter olduğu için dikkat etmeniz gereken noktalar var. Bu sebeple ev interneti alırken nelere dikkat etmelisiniz bilmeniz gerekir. Siz de ev internetinizden memnun değilseniz veya ev interneti satın alma konusunda bilgi almak istiyorsanız bu yazımızda sizin için ev interneti alırken nelere dikkat etmelisiniz? Sorusunun cevabını verdik.

    Ev İnterneti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    İnternet hayatımızın önemli bir parçası. Özellikle pandemiyle birlikte evde geçirilen vakit arttığından internetin önemi de arttı. Artık iş ve okul hayatı da evdeki internet üzerinden yürümeye başladı. Aynı anda büyükler işlerini yürütürken çocuklar da derslerini dinliyor. Bu sebeple ev interneti ve hızına olan ihtiyaç arttı. Ev interneti satın alma konusunda Mbps, altyapı, maliyet, taahhüt süresi, internet kotası gibi dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Ayrıca ev içerisinde kaç kişinin internet kullandığı veya evinizin ne kadar büyük olduğu da dikkat edilmesi gereken diğer konular. Tüm bu kriterleri göz önüne alarak operatörlerin size sunduğu teklifleri inceleyebilirsiniz. İnternet bu kadar önemliyken ihtiyaçlarınıza cevap veren bir hizmet tercih etmelisiniz. Taahhütsüz bir hizmet seçerseniz de beğenmediğiniz noktada dilediğiniz zaman iptal etme özgürlüğüne sahip olursunuz.

    Kaç Mbps Hizmet Alabilirsiniz?

    Altyapınızı internetten sorgulamadan internet seçimi yapmamalısınız. Altyapınızın desteklediği hızları öğrendikten sonra ihtiyacınıza göre bir seçim yapabilirsiniz. Bazı bölgelerde diğer altyapılara göre daha hızlı olan fiber internet altyapısı varken bazı bölgelerde bu hizmet yoktur. Fiber internet altyapısı en hızlı olan internet altyapısıdır. Bölgenizde olup olmadığını öğrenmenin en basit yolu da  altyapı sorgulama işlemi yapmak olacaktır.

    Altyapı sorgu sonucunda alabileceğiniz internetin kaç mbps olduğuna dikkat etmelisiniz. Mbps internet hızını belirtmek için kullanılır. Ne kadar fazla olursa internetiniz o kadar hızlı çalışır. Bu yüzden altyapınızın karşıladığı en hızlı interneti almanızda fayda var. Günümüzde artık ev değiştiren insanlar yeni ev seçiminde internet altyapısını da bir seçme kriteri olarak kullanıyor. Bu sebeple altyapı oldukça önemli.

    Maliyet

    Evde internet hızı evet çok önemli ama bu hizmetlerin bütçenize bir de maliyetleri var. Bu noktada hem sizi memnun edecek hem de bütçenizi çok yormayacak bir hizmet bulmak en mantıklısı olabilir. Dikkat etmeniz gereken nokta sadece tek bir konuya önem vermemek. Sırf uygun fiyatlı diye seçilen hizmetler bazen sizi internetten bile soğutabilir.

    Tercihinizi yaparken onlarca tarife arasında kafa karışıklığı yaşamadan mümkün olduğunca yalın bir yapı tercih etmenizi tavsiye ederiz. Fiyat performans kıyaslaması yaparak sizin için doğru olan hizmeti seçebilirsiniz.

    Taahhüt

    Taahhüt süresi çok önemli. Hatta bir hizmetin taahhütlü mü taahhütsüz mü olduğu daha da önemli. İnternete abone olmak için genellikle taahhütname imzalarsınız ve o süre içinde interneti kullanmayı bırakamazsınız. Bıraktığınız takdirde çok yüklü miktarda para ödeyebilirsiniz. Bu sebeple imza atmadan önce nasıl bir hizmete imza attığınıza emin olmanızı öneririz. Taahhütsüz hizmet kullanarak böyle bir derdi ortadan kaldırmanız da mümkün.

    Kota Seçeneği

    Evde internet hizmetlerinde geçmiş yıllarda en büyük sorunlardan biri kotaydı. Ay ortasında dolan kotalar internet hizmetinin kesilmesine ya da hızlarının düşmesine sebep oluyordu. Bu sebeple kullanıcılar ya kota aşım ücreti ödüyor ya da hizmeti kullanamıyordu. Günümüzde ise artık çoğunlukla sınırsız hizmetler sunulsa da hala farklı şekillerde kotalar uygulanabiliyor.

    İnternetinizi dilediğiniz gibi kullanmak istiyorsanız tamamen kotasız, sınırsız bir hizmet tercih etmelisiniz. Satır aralarında ifade edilen kotalara dikkat edilmesi gerekiyor. Ne yazık ki sınırsız diye tanıtılan ama aslında sınırsız olmayan pek çok tarife var. Sınırsız ev interneti sayesinde ay içerisinde dilediğiniz kadar dosya, oyun indirebilir ya da aynı şekilde internete içerik yükleyebilirsiniz.

    Kullanıcı Yorumları

    Herhangi bir alışveriş yapmadan önce kullanıcı yorumlarını okumanız faydalı olabilir. Bu yorumlar sayesinde tüketicilerin almak istediğiniz ev interneti hakkında ne tecrübeler yaşadıklarını öğrenebilirsiniz. Son dönemlerde artık kullanıcı yorumları zaten aldığımız hizmetlere ve ürünlere büyük ölçüde etki etmeye başladı. İnternete basit arama ile hizmetlerden memnun olan memnun olmayan tüm kullanıcıların yorumlarına ulaşabilirsiniz.

    İnternet Tesisatı

    Evinize ilk defa internet bağlatıyorsanız internet tesisatını kontrol etmenizde fayda var. Eski tesisatlar yüzünden aldığınız hizmeti yüksek performanslarla kullanamayabilirsiniz. Operatörler sizlere sunduğu hizmeti kablolar aracılığı ile evlerinize getiriyor. Bu kablolamanın kötü veya eski olması ise hizmetin kayıp yaşamasına neden oluyor. Bina içi tesisat çoğu operatör tarafından karşılanmaz. Bu tesisatın yeniden yapılması ya da iyileştirilmesi ekstra hizmet olarak sunulur. Siz bir elektrikçi yardımı ile bu tesisatı yaptırabilirsiniz.

    Aynı şekilde ev içerisinde internet tesisatının da iyi olması gerekiyor. Ne kadar iyi bir kablolama olursa o kadar iyi bir internet performansı alırsınız.

    Ek Hizmetler

    İnternet hizmeti aldığınız takdirde yanında olması gereken bazı ek hizmetler de bulunuyor. Bazıları olmazsa olmazken bazıları zorunlu değildir. Mesela modem olmadan internet bağlantısı kuramazsınız. Eğer mevcut bir modeminiz de yoksa hizmet aldığınız firmadan yeterli kaliteye sahip bir modem temin etmek isteyebilirsiniz. Bu sebeple ek hizmetlerin fiyatlarına da dikkat etmelisiniz.

    Ev İnternetini Kaç Kişi Kullanacak?

    İnternet performansını etkileyen temel unsurlardan biri bu hizmeti kaç kişinin kullandığıdır. Ne kadar çok cihaz internete bağlıysa hepsi birer pay alır. Böylece cihaz başına düşen internet hızı azalır. Ayrıca bu cihazlardan birkaç tanesi de yoğun işlem yapıyorsa diğer cihazların paylarından alır ve kalan cihazlara çok düşük hızlarda internet ulaşır.

    İlk olarak internet bağlatmak istediğiniz zaman ev içerisindeki cihaz ve kişi sayısına bağlı olarak bir hizmet tercih etmelisiniz. İkinci olarak da bu kişilerin internet kullanım yoğunluklarını dikkate almalısınız. Herkes veya her cihaz aynı oranda internet tüketimi yapmaz. Yoğun kullanım yapan çok fazla kişi varsa ona bağlı olarak hızın da artması gerekir.

    İnternet Altyapısı Neden Önemlidir?

    İnternet altyapısı, internetin sizlere ulaşması için kullanılan bir sistemdir. ADSL, VDSL ve fiber internet altyapısı vardır. İnternetin ulaşım işlemi fiber optik kablolar ile yapılıyorsa da buna fiber internet altyapısı denir. Veriler, plastik veya camdan oluşan kablolar üzerinden taşınır ve diğer bağlantılara kıyasla internet hızı daha fazla olur. Çünkü mesafeye bağlı hız kaybı burada yaşanmaz. Kullanım yoğunluğu, internet servis sağlayıcınız, hat kalitesi ve santrale yakınlık gibi faktörler de internet hızınızı etkiler, yani fiber internet altyapısının olduğu her yerde hız aynı olamayabilir.

    TurkNet tamamen kendi altyapısı ile GigaFiber internet hizmeti sunuyor. GigaFiber internet ile kullanıcılar 1000 Mbps’ye kadar download ve upload hızına ulaşabiliyorlar. GigaFiber altyapınız var mı kontrol etmek için altyapı sorgulama sayfamızı ve GigaFiber internet hakkında merak ettiğiniz her şey için GigaFiber sayfamızı ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar