turknet logo

İnternet Hızı

İdeal İnternet Hızı Kaç Mbps Olmalı?

Eylül, 2021
Paylaş
  • 216286
  • İdeal İnternet Hızı Kaç Mbps Olmalı?

    “İnternet hızı kaç olmalı?” sorusu, çevrim içi ortamın sunduğu avantajlardan en iyi şekilde yararlanmak isteyen kullanıcıların sıkça araştırdığı konu başlıkları arasında yer alıyor. Kullanıcı deneyimini işlevsel hâle getirecek internet hızı, kullanım amacı ve internet bağlantısının kurulduğu ortama göre (ev, ofis, fabrika, işletme) farklılık gösteriyor. Söz konusu ortamlardaki ihtiyaçlar, internet kullanım türü ve kişi sayısı ise sahip olmanız gereken optimum bağlantı hızı hakkında size önemli ipuçları veriyor.

    Örneğin evde internet kullanımında Video on Demand (VoD) platformlarının kaliteli bir görsel performans için talep ettiği bağlantı hızını karşılamanız bir hayli önemli. İlgili hızın karşılanamaması video kalitesini düşürmenin yanı sıra eş zamanlı olarak mobil cihazlarınızdaki bağlantı kapasitesinin de azalmasına neden olabilir. Çoklu görevler esnasında standart bir web sitesini açarken bile zorluk çekebilirsiniz.

    Öte yandan internet bağlantınızı çevrim içi platformlardan yüksek hacimli dokümanlar, multimedya dosyaları ve oyunlar indirmek için de kullanabilirsiniz. Bu durumda mevcut bağlantı hızınızın indirme (download) ve yükleme (upload) hızını da etkileyebileceğini unutmamalısınız.

    İndirme hızı farklı araçlarla internet protokolü üzerindeki herhangi bir dosyayı elektronik aygıtınıza kaydetme kabiliyeti ve buna bağlı şekilde ortaya çıkan süre olarak tanımlanıyor. Yükleme hızı ise sizin çeşitli platformlara yükleyeceğiniz dosyaları kaydetme hızınız anlamına geliyor. Ayrıca yükleme hızınız ve bant genişliğiniz, indirme hızınız ve bant genişliğinizden daima daha küçüktür.

    Tüm bunların dışında, özellikle oyun tutkunları ve e-spor profesyonelleri için ping süresini düşürmek de büyük önem arz ediyor.

    Mbps Nedir?

    İnternetin ve özellikle internet hızının önemi her geçen artıyor. Tüm internet kullanıcıları bu önemin artmasından dolayı internet terimleriyle bol bol karşılaşmaya başladı. Bir internet hizmeti satın almak istediğiniz zaman karşınıza çıkan ilk terim de MBPS!

    MBPS (mega bit per second), çoğunlukla dosya boyutunu belirten MB (megabayt) terimi ile karıştırılır. Sabit disk ve dosyalarda boyut, byte aracılığıyla hesaplanırken geniş ağ bağlantısı hız verilerinde hesaplama işlemi için bit tercih ediliyor. Ancak Mbps’in dosya boyutuyla bir ilgisi yoktur, internet hızımızı tanımlamak için kullandığımız bir terimdir. Mbps (Megabit per second), saniyede aktarılan veri miktarını ve bant genişliğini ifade eder. Veri miktarları bit ile ölçülür. İki kavram arasındaki çevrimler şu şekilde yapılıyor:

    4 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

    “4 Mbps internet hızı nasıl?” sorusu, söz konusu internet hızını kullananların sayısının çok olması nedeniyle çevrim içi dünyada son derece yaygın bir arama hacmine sahip. Temel internet hızı şeklinde ifade edilebilecek 4 Mbps ile neler yapabileceğinizi ve yapamayacağınızı incelemeye ne dersiniz?

    8 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

    4 Mbps hız ile yapabileceklerinizin <ını genişletmek istiyorsanız 8 Mbps sizin için iyi bir başlangıç olabilir. Arzu ederseniz “8 Mbps internet hızı nasıl?” sorusuna 8 Mbps ile yapılabilecekleri listeleyerek yanıt verelim:

    12 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir? 

    Şimdi 8 Mbps ile yapabileceklerinizin bir adım ötesini düşünebilirsiniz. Klasikleşen “12 Mbps internet hızı nasıl?” sorusuna ise dosya indirme hızı ve yayın açmak için internet hızı kavramları üzerinden cevap vermek pekala mümkün:

    24 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir? 

    “24 Mbps internet hızı nasıl?” sorusunun yanı sıra “35 Mbps internet hızı nasıl?” sorusunu merkeze alan kullanıcı aramalarını da kapsayan ilgili bağlantı hızı, rahatlıkla ideal internet hızı olarak tanımlanabilir. Şayet maksimum seviyede hıza ihtiyaç duymuyorsanız ve belli bir düzeyin altına da inmek istemiyorsanız 24 Mbps yüksek olasılıkla sizin için en uygun seçenek:

    50 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir? 

    Hızlı dosya indirme deneyimi yaşamak, YouTube donma sorunu ile hiç uğraşmamak ve online oyun oynamak (oyunlarda yaşamış olduğunuz ping probleminin tespiti için ping ölçme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz) için internet hızı dendiğinde akla gelen iki benzersiz alternatiften birine mi sahip olmak istiyorsunuz? O hâlde 50 Mbps internet hızı tam size göre:

    100 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

    Neler yapılmaz ki? Öncelikle Netflix internet hızı için maksimum performansı 100 Mbps ile elde edebilirsiniz. “100 Mbps internet hızı ile neler yapılır?” sorusunun yanıtı ise temel şekilde çevrim içi ortamdaki tüm dijital işlemler olarak verilebilir. Öte yandan kullanıcıların en çok merak ettiği konulardan biri olan “72 Mbps internet hızı iyi mi?” sorusunu ise indirme hızı üzerinden cevaplamak daha yararlı olabilir.

    İndirme hızını, internet hızınız üzerinden 8 bit = 1 byte bağlantısıyla hesaplayabilirsiniz. Bu durumda 72 Mbps internet hızı 9 MB/s indirme hızına, 100 Mbps internet hızı da 12.5 MB/s indirme hızına tekabül edecektir. Söz konusu indirme hızlarının sınırsız  internet deneyimini son derece işlevsel şekilde desteklediğinin altını çizmekte yarar var.

    İyi Bir İnternet Hızı Ne Kadar Olmalı?

    İyi bir internet hızı ev içerisindeki kullanımlarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ev içerisinde kaç kişi interneti kullanıyor veya kaç cihaz internete bağlı gibi sorular bu hızı belirlemek için çok önemli. Ancak geçmiş yıllarda olduğu gibi düşük hızlı internetlerle yetinmek günümüzde mümkün değil. Sadece sosyal medya platformları bile kendi başlarına yüksek hızlara ihtiyaç duyuyor. Bunun temelinde ise tüketilen içeriğin miktarı ve görüntü kalitesi var. Yine aynı şekilde dizi ve film platformları, online oyunlar ya da online toplantı platformları gibi sıklıkla kullandığımız bu araçlar eskiye göre çok daha yüksek internete ihtiyaç duyuyor. Tüm ev halkının bu ihtiyaçlarını gidermek için de altyapınızın desteklediği maksimum hızı almak ilerleyen dönemde sıkıntı yaşamanızı engeller. 100 Mbps gibi hızlar bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilirken yoğun kullanımlarda yetersiz gelebilir. Bu sebeple ideal internet hızı için net bir şey söylemek kullanıcıları yanlış yönlendirebilir.

    Sizin İnternet Hızınız Kaç Mbps?

    Tüm bu bilgilerin ardından internet hızınızı merak ediyorsanız İnternet Hız Testi sayfasını ziyaret edebilir saniyeler içinde bağlantı hızınızı öğrenebilirsiniz. İnternet hızınızı öğrendikten sonra da “İnternet Hızı Nasıl Artırılır?” başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Siz de Türkiye’nin en hızlı internetlerinden birini sunan TurkNet’e geçmek istiyorsanız, iletişime geçebilir ve fiber internet paketlerimiz hakkında uzman ekiplerden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca İnternet Altyapı Sorgulama sayfasını kullanarak bölgenizdeki altyapının mevcut durumunu öğrenebilirsiniz.

     

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar