turknet logo

Telekomünikasyon Sektörü

İnternet Aboneliğinde Taahhüt Nedir?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 10275
  • İnternet Aboneliğinde Taahhüt Nedir?

    Hepimiz biliyoruz ki artık internet bir lüks olmaktan çıkıp, günlük ve profesyonel hayatımızı sürdürebilmemiz için bir gerekli bir araç haline geldi. İnternet olmadan işlerimizi halledemiyor, eğitim alamıyor veya vakit geçirmekte zorlanıyoruz. Peki bu internet evimize nasıl geliyor? Tabii ki bir internet servis sağlayıcı veya bir operatöre üye olarak evinize bağlattığınız kablolar sayesinde. Çoğu zaman belli bir süre ile internet aboneliğinizi yaptırıyorsunuz. Buna “internet taahhüt süresi” diyoruz. İnternet taahhüt süresi bir ya da iki yıl olabiliyor. Bu yazımızda interneti taahhüdü, taahhütsüz ve kotasız internet kavramlarından bahsettik.

    İnternet Taahhüdü Nedir? Biterse Ne Olur?

    Belirttiğimiz gibi evinize internet bağlatmak için belli bir internet servis sağlayıcıya abone olmanız gerekir. Bunun için genellikle belli bir internet taahhüt süresi vardır. Bir taahhüdü verdiğinizde yasal olarak o konudaki belirtilen zamanda hizmeti kullanacağınıza dair söz vermiş olursunuz. Yani bir internet servis sağlayıcıya abone olduktan sonra taahhüt süresi boyunca o interneti kullanmakla yükümlüsünüzdür. Yaygın internet taahhüt süresi genelde 3, 12 ve 24 ay olarak sunulur.

    Taahhüt Bozmanın Cezası Var mı?

    İnternet taahhüt bitiş tarihi öncesi internetinizden memnun kalmazsanız aldığınız hizmeti iptal etmek için belli bir internet taahhüt bozma bedeli (taahhüt cayma bedeli) ödemek zorunda kalırsınız. İnternet taahhüdü bozma bedeli genellikle hizmetin ücretinden daha az olsa da yine de düşük bir miktar olmaz. Çoğu kullanıcı indirimli ya da kampanyalı paketleri tercih edebiliyor. Böyle bir durumda internet taahhüt sürenizden önce internetinizi değiştirirseniz internet taahhüt bozma bedeline ek olarak indirim ile sağlanan fark ücreti de kullanıcıdan talep ediliyor. Yani internet taahhüt bozma bedeliniz epey yükselmiş oluyor. Ayrıca modem ve kurulum hizmeti verildiyse bunların ücreti internet taahhüt bozma bedeline eklenebilir ya da modeminizin kargoyla geri gönderilmesi istenebilir. Tüm ücretler bir araya geldiğinde kullanıcılar için çok büyük maddi problemlere yol açabiliyor. Bu yüzden kullanıcılar genellikle memnun kalınmasa bile sadece internet taahhüt bozma bedelini ödememek için internet taahhüt süresi boyunca böyle bir hizmeti kullanmaya devam edebiliyor.

    Memnun olmadığınız bir hizmeti kullanmak istemiyorsanız Başka Operatörden Geçiş sayfamızı ziyaret ederek TurkNet’e gelin, internet taahhüt bozma bedelinin bir kısmına kadar biz karşılayalım.

    İnternet Taahhüdünüz Ne Zaman Bitiyor?

    Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir internet servis sağlayıcıya abone olduktan sonra genelde 3, 12 ve 24 aylık taahhüt süreleri boyunca o interneti kullanmakla yükümlü oluyorsunuz. Bu uzun internet taahhüt sürelerinin bitiş zamanını akılda tutmak zor. Mevcut operatörünüz taahhüdü biten internet hizmetiniz için size son anda indirimli veya kampanyalı bir seçenek sunabiliyor. İnternetsiz kalmamak veya bu sorunu hızlıca çözmek için internet taahhüdünüz bittikten sonra bile memnun kalmadığınız bir hizmete devam etmek durumunda kalabiliyorsunuz. Aslında internet taahhüdünüzün ne zaman biteceğini önceden bilirseniz ihtiyaçlarınıza uygun hizmeti araştırmak ve internet taahhüdünüz bittikten sonra seçeceğiniz operatöre karar vermek için vaktiniz kalır. Böylelikle internet taahhüdünüz bitince acele karar vermek durumunda kalmazsınız. Taahhüt sorgulama ile sözleşmenizin ne zaman sonlanacağını öğrenmek mümkün olabilir.

    İnternet taahhüdünüzün bitmesine uzun bir süre var ise ve mevcut servis sağlayıcınızdan memnun değilseniz, TaahhütSayar sayfasını ziyaret edebilir ve taahhütsüz internet hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

    Taahhütsüz Kotasız İnternet Nedir?

    İnternet kotası da kullanıcılar için sorun olan bir başka konu. Kotalı internet kullanıyorsanız kotayı aşmanız durumunda internet hızınız yavaşlatılır. Günün her saatinde aynı hızda internet kullanmak istiyorsanız kotasız internet tercih etmeniz daha doğru bir tercih olacaktır. Kotasız internet seçtiğinizde hızınızın düşmesi korkusunu yaşamadan internetinizi dilediğinizce kullanabilirsiniz. AKK 2019 yılında kaldırılmış olmasına rağmen operatörler bu kotayı genellikle hız üzerinden koyarlar. Dolayısıyla internet taahhüt vermeden önce kotasız internet almaya özen göstermenizde fayda var.

    Herhangi bir taahhüt imzalamadan önce bilmeniz gereken bir diğer nokta da evinizin altyapısı ve internet servis sağlayıcının hat kapasitesidir. İnterneti daha hızlı kullanmak için mantıklı olan fiber internet almaktır; fakat eğer altyapınız buna uygun olmalı. Bu sebeple ilk önce internet üzerinden altyapı sorgulama ile bölgenizin durumunu kontrol etmelisiniz. Eğer fiber imkânınız varsa fiber internet bağlatmayı tercih edebilirsiniz; çünkü fiber internet ADSL ve VDSL altyapıya göre zamana bağlı hız kaybı yaşamadığından çok daha hızlıdır.

    TurkNet kullanıcılarına kotasız GigaFiber internet hizmeti sunuyor. Siz de TurkNet’li olarak yüksek hızlı ve kotasız internetin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz! Başka operatörden geçmek için taahhüt sayar ile sözleşmenizin sonlanmasına ne kadar sürede kaldığını takip edebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar