turknet logo

İnternet Teknolojileri

İnternet Altyapı Teknolojileri Nelerdir?

Ekim, 2021
Paylaş
  • 4847
  • İnternet Altyapı Teknolojileri Nelerdir?

    1990’larda hayatımıza giren çevirmeli İnternet’ten 2020’lerin başında gelişen Fiber Optik teknolojilere kadar İnternet altyapılarındaki değişim her geçen gün farklılaşmaktadır. Birden çok ağın bağlanması anlamına gelen İnternet, esasında pek çok farklı altyapıdan oluşur. Gelin İnternet altyapısı hakkında çok daha fazlasını keşfedelim.

    İnternet Altyapısı Nedir?

    Temel İnternet altyapısı, İnternet’in işleyişinde hayati bölümleri oluşturan tüm ekipman ve programlama çerçeveleri için kullanılan bir terimdir. Bu anlamda çeşitli sistemlere bilgi göndermek ve almak için çalışan bir dizi uzak donanım ve yazılımları ifade eder. İnternet altyapısı, web sitelerini, uygulamaları ve içeriği oluşturan bilgilerin barındırılması, depolanması, işlenmesi ve sunulmasından sorumludur.

    İnternet altyapısı veri merkezini, bilgisayar donanımını, yazılımı, depolama ve ağ bağlantı cihazlarını barındırır. Veri merkezi, temelde İnternet işlemlerini yürütmek için optimize edilmiş bilgisayarlar olan “sunucularla” dolu büyük bir yapıdır ve tüm bu sunucuları kendi amaçları için kullanan tek bir büyük şirkete ait olabilir ya da İnternet altyapı şirketlerine dağıtılabilir. Telekomünikasyon şirketlerinin tümü, müşterilerine İnternet’e bağlanma hizmeti verebilmek için veri merkezlerine bağlanır. 

    İnternet altyapı seçenekleri İnternet Servis Sağlayıcı şirkete ve bölgeye göre değişir. Bu nedenle İnternet paketi ve İnternet bağlantı türü seçmeden önce bağlantı hızı veya bant genişliği, maliyet, kullanılabilirlik, güvenilirlik ve rahatlık gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Hangi İnternet planının en doğru olduğunu belirlemek için farklı altyapı türlerini ve bağlantı hızlarını inceleyebilirsiniz.

    ADS Altyapı Nedir?

    ADSL, asimetrik sayısal abone hattını ifade eden bir kısaltmadır ve daha eski bir geniş bant çeşididir. Mevcut telefon hatlarının bakır telleri üstünden çalışan ve genelde küçük işletmelerde ya da ev geniş bandında kullanılan bir geniş bant bağlantısıdır. 

    VDSL Altyapı Nedir? 

    VDSL, çok yüksek bit hızlı dijital abone hattını ifade eder. Yüksek hızlı İnternet sağlamak için telefon hattınızda bakır teller veya fiber optik kablolar kullanır. VDSL, sektördeki en hızlı indirme ve yükleme hızlarından bazılarına sahiptir. 

    Fiber Altyapı Nedir? 

    Fiber optik teknolojisi, veri taşıyan elektrik sinyallerini ışığa çevirir ve ışığı, insan saçı çapındaki şeffaf cam elyafların içinden gönderir. Fiber, verileri mevcut DSL veya kablo modem hızlarından çok daha yüksek hızlarda, binlerce Mbps ile iletir.  

    İnternet Altyapısı Nasıl Yükseltilir?

    Günümüzün hızlı dünyasında sürekli ve hızlı bir şekilde bağlantıda kalabilmek için altyapı değişikliği çok önemlidir. Bu güncellemeler, internet hızından en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamaya yardımcı olur ve size bir dizi belirli temel avantaj sağlar. Ancak altyapıyı güçlendirme yetkisi, kullanıcıların sorumluluğunda değildir. Bunun için gerekli çalışmaları İnternet hizmeti sağlayan telekomünikasyon şirketleri yapabilmektedir. Nitekim gerçek hız, hizmet sağlayıcının altyapıyı size ne kadar yakınlaştırdığı ve kullanılan bant genişliği miktarı da dahil olmak üzere, hizmet sağlayıcının hizmeti nasıl yapılandırdığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişecektir. 

    Fiber Altyapının Avantajları Nelerdir?

    Fiber optik İnternet, tipik olarak DSL’den daha hızlıdır. İnternet Servis Sağlayıcıdan uzaklık, elektrik hatlarına yakınlık ve elektrik kesintileri gibi faktörler DSL bağlantısını ve hızını etkileyebilmektedir. Fiber optik İnternet elektrik üzerinden sunulan bir hizmet olmadığından, elektrik kesintileri ve güçlü elektrikli ekipmanlara yakınlık bağlantınızda parazite neden olmaz. Fiber optiklerin sunabileceği hızlar, müzik ve video indirme, TV ve film akışı, gerçek zamanlı çok katılımlı oyunları oynama, bilgisayar, mobil cihaz ve akıllı TV gibi birçok cihazı aynı anda bağlama imkanları sunar. 

    Fiber optik İnternet’in DSL’den çok daha hızlı ve daha güvenilir olduğu göz önüne alındığında, bu tür altyapıların daha pahalıya mal olabileceğini düşünebilirsiniz. 1000 Mbps‘ye varan hızıyla Türkiye’nin en hızlı İnternet hizmetini sunan TurkNet Fiber sayesinde gelişmiş altyapı, ücretsiz modem, kotasız ve taahhütsüz kullanım fırsatıyla İnternet hizmetinden kesintisiz ve hızlı bir şekilde yararlanabilirsiniz.

    İnternet Altyapı Sorgulama

    İnternet hizmetinden yararlanabilmeniz için bulunduğunuz bölgede aktif altyapı olması gerekmektedir. Aktif altyapı sisteminin ADSL, VDSL ve Fiber Optik bağlantı türlerinden hangisini desteklediğine göre altyapınıza en uygun hizmeti tercih edebilirsiniz. Bulunduğunuz alandaki altyapı hizmetlerinin hızını ve türünü öğrenmek için TurkNet İnternet altyapı sorgulama hizmetinden destek alabilirsiniz. Ayrıca operatör değişikliği yapmak isterseniz hizmetinizi iptal ettirmeden geçiş talep etmek daha hızlı ve kolay olacaktır. Sahip olduğunuz portu kaybetmeden geçiş işlemleriniz tamamlanır. Bu geçiş sıfır bir abonelik açılmasına göre çok daha hızlı olur. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar