turknet logo

Güncel Yaşam

İnternet Bağlantısında Doğru Kablo Seçimi Nasıl Yapılır?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 25203
  • İnternet Bağlantısında Doğru Kablo Seçimi Nasıl Yapılır?

    Kablosuz internet daha rahat olduğu için pek çok kullanıcı tarafından tercih edilse de kablolu internet hala en hızlısıdır! Özellikle online oyun oynayanların vazgeçilmezi kablosuz internet veri kaybı yaşatmıyor. Lag adı verilen gecikmeleri yaşamamak için de modeminize bağladığınız bir ethernet kablosu aracılığıyla daha hızlı bir internet elde edebilirsiniz. Sadece online oyunlarda değil, aynı zamanda Netflix’te bir dizi izlerken de kabloyla internete bağlanırsanız dizinin çözünürlüğünü arttırabilir ve donma gibi can sıkıcı durumların önüne geçebilirsiniz. Bu sebeple sizler için bu yazımızda internet kablo bağlantısı konusunu ele aldık.

    Ethernet Kablosu Seçenekleri

    Her ne kadar Wifi daha yeni bir teknoloji gibi düşünülse de ethernet yani LAN kablosu da yerinde saymıyor! Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte yeni kablolar üretiliyor. Bu kablolar da birbirinden farklı özellikler gösteriyorlar. Daha sağlıklı bir internet kablo bağlantısı için ise kablo seçimi önemli hale geliyor. İnternet kablo bağlantısı sağlamak için gerekli olan ethernet kabloları genellikle numaralarla isimlendirilirler. CAT5E, CAT6, CAT6A, CAT7 gibi. CAT7 içlerinde en iyi iletim hızına sahiptir. Seviye arttıkça Mhz değeri de artar. CAT7 kabloda maksimum Mhz değeri 750 iken CAT5E kabloda bu 350 Mhz olur. Mhz frekans değişimi hızı etkiler. CAT5E kablolar en fazla 1000 Mbps hıza ulaşırken en yakın teknoloji olan CAT6 10.000 mbps hıza kadar ulaşabiliyor! CAT6 kablolar 10 gigabit ethernet desteğine kadar ulaşırken CAT5E 1 gigabit ethernet desteğine ulaşır. Yani birbirlerinin en yakın rakibi olan bu kablolar arasında bile oldukça fark vardır.

    Kablonuzu ne için aldığınızı ve nerede kullanacağınıza göre bir seçim yapabilirsiniz. CAT6 kategorisindeki kablolar evde yeterlidirler. Daha çok kişinin bağlandığı internetlerde ise CAT7 kategorisindeki kabloları tercih edebilirsiniz. Fakat bu CAT7 kategorisindeki kabloları evde tercih etmemelisiniz anlamına gelmemektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi kategori arttıkça hız da artar. Aynı zaman da fiyat da. CAT6 kategorisindeki kablolar hem CAT7’ye göre daha ucuz olurlar hem de ev için yeterlidirler. Evde aynı zamanda CAT5E kablolar da tercih edebilirsiniz.

    Kablo Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Öncelikle kabloların hızları genellikle 100 metre içindir. 100 metreden uzun kablolarda hızda çok büyük bir değişiklik olmamasına rağmen yine de ping değerinin artma ihtimali vardır. Yani kablonun uzunluğu kısaldıkça ping değerinde artma ihtimali de azalır diyebiliriz. Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu da kablonun nereden alındığıdır. Neredeyse her yerde Ethernet kablosu bulmanız mümkün. Elektrikçilerde, teknoloji aletleri satan mağazalarda ve internette. Müşterileri cezbetmek için de çok ucuz fiyatlarda bulabilirsiniz. Fakat bu kabloların çoğu kalitesizdir ve hemen bozulurlar! Bu sebeple bilindik markalardan kullanıcı yorumlarını okuyarak kaliteli kablolar almanız konforlu bir fiber internet deneyimi yaşayabilmeniz için daha mantıklı olacaktır.

    Abone olduğunuz internetin hızlı olması da Ethernet kablosu kadar internet hızınızı etkiler. En hızlı altyapı fiber altyapıdır. TurkNet ise tamamen kendi altyapısıyla GigaFiber internet hizmeti sunmaktadır. GigaFiber internet size 1000 mbps’ye kadar download ve upload hızı sağlar. GigaFiber internet aldığınızda TurkNet kullanabilmeniz için size ücretsiz bir modem sağlar. Bu modemle internete kablosuz bir şekilde bağlanabileceğiniz gibi Ethernet kablosu aracılığıyla da bağlanabilirsiniz. Kablosuz internet mobil cihazlarda da kullanılabilmesi sebebiyle daha fazla tercih edilebilir fakat internetin ping değerini düşürmek için oyun oynarken Ethernet kablosu ile bağlanabilirsiniz. Yüksek hızlı ve kaliteli internet bağlantısı için TurkNet olarak kendi altyapımızla sunduğumuz GigaFiber hizmetimizden yararlanabilirsiniz.Altyapı sorgulama yaparak adresinizde alabileceğiniz internet hızınızı öğrenebilir ve İnternet Abonelik Başvurunuzu hızlı ve kolayca yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar