turknet logo

İnternet Teknolojileri

IPv6 Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

Haziran, 2021
Paylaş
  • 3794
  • IPv6 Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

    İnternet hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Gelişen teknoloji sayesinde pek çok alanda kullanılan internete artık çok çeşitli cihazlarla bağlanabiliyoruz. Yani ilk akla sadece telefon bilgisayar geliyor olabilir. Ancak şu an bundan çok daha fazlası var.  Gerçi sadece bu iki cihazın bile sayısı son yıllarda bir hayli fazlalaştı. Akıllı ev teknolojileri ile yakında halılarımız bile internete bağlanabilir.

    Cihazların bu kadar fazlalaşması interneti etkilemiyor mu? Ya da nasıl etkiliyor? Peki bunların IPv6 ile ne alakası var? Tüm soruların cevaplarını detaylandırmaya çalıştık.

    IP Nedir?

    IP adresi, aslında bir kimlik numarası yani seri numaradır. İnternet ağını kullanmak isteyen her cihazın bir IP adresi bulunur. İnternet protokol adresleri ya da kısaca IP adresleri “TCP-IP” (İletişim Kontrol Protokolü – İnternet Protokolü) kullanan, herhangi bir ağ üzerindeki cihazların birbirlerini tanımak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz seri numaralardır. Kısacası bu adresler sayesinde cihazlar internet ağında birbirlerini tanıyıp, iletişim kurabiliyor.

    IP adreslerini, kurumsal telefon numaralarına benzetebiliriz. Telefon numarasını tuşladıktan sonra eğer dahili numarayı biliyorsanız direkt olarak istediğiniz birime bağlanabilirsiniz. Ancak bilmiyorsanız araya bir sekreter girer ve sizi yönlendirir. Böylece bir zaman kaybı ve doğal olarak hız kaybı yaşamış olursunuz.

    IP adresler veya numaralar iletilecek olan bilgilerin doğru yerlere gönderilebilmesini veya doğru yerden bilgi alınmasını sağlar. Günümüzde aktif olan iki çeşit internet protokolü var. Bunlar IPv4 ve IPv6’dır. Çoğu cihaz IPv4’ü kullansa da artan ihtiyaçlar doğrultusunda IPv6 geliştirildi.

    IP adresinizi öğrenmek için IP sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    IPv6 Bize Neler Getirecek?

    IPv6 geliştirilirken; IPv4’ün güçlü yönleri korundu. Ayrıca değişen ihtiyaçları karşılamak için de pek çok yenilik getirildi.

    İnternet ağının her geçen gün daha çok kullanıcıyı kapsamasıyla, yönlendirici trafiği ve yönlendirilecek paket sayısı arttı. Paket sayılarının artmasıyla birlikte de aslında verilerin işlenme hızı önem kazandı. Çünkü ne kadar hızlı veri işleme yapılırsa o kadar yüksek performansa sahip internet kullanabiliriz.

    Başka bir önemli nokta ise IPv4’te yaklaşık 4.2 milyar IP adresi tanımlanıyorken, IPv6 ile birlikte 18,446,744,073,709,551,616 adet IP adres tanımlanabiliyor. Bu da demek oluyor ki bol bol IP adresimiz var artık.

    Bu Kadar IP Adresi Ne İşinize Yarayacak?

    2020 yılına geldiğimizde internete bağlı aktif cihaz sayısı 30 milyara yaklaştı. Hala IPv4 kullanıldığını düşünürsek eğer elimizdeki IP sayısı 4.2 milyar. Yani elimizde bulunan IP adres miktarının yedi katından fazla cihaz var. Bu nasıl sorunlar doğuruyor yazının devamında detaylıca açıklayacağız. Ancak kısaca bahsetmek gerekirse, ilk olarak IP adreslerinin yetersizliğinden bu adresleri uzun bir zaman önce  paylaşmaya başladık. Bundan dolayı da hem performans kayıpları hem de güvenlik açıkları oluşmaya başladı. Bahsettiğimiz paylaşım aslında geliştirilmiş farklı çözümler. Mesela IPv4 dünyasında, her eve bir IP adres atanmaya başlandı ve tüm cihazlar aynı adresi kullanır oldu. Bu geçici çözüm de yetersiz gelince operatörler tek bir IP adresini daha fazla insana kullandırabilecekleri bir sistem geliştirdi. Hala da bu sistemler kullanılıyor. Ancak IPv6 ile artık bu sistemlere olan ihtiyacı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.

    Genişletilmiş Adres Alanı

    IPv6’nın en önemli özelliklerinden biri 128 bitlik adres uzunluğu ile IPv4’e göre daha büyük bir adres alanı sunması. Aslında IPv4’te kullandığımız IP adreslerimizden çok daha uzun ve karmaşık IP adreslerimiz olacak. Bunları bir şifre gibi düşünürsek basamak arttıkça kırılma veya hacklenme ihtimali zorlaşıyor. Sadece bu özelliği ile bile daha güvenli olacağını söyleyebiliriz.

    Şu an IPv6 adres aralığının çok küçük bir yüzdesi için kullanım alanı tanımlanarak, tahsis edilmek üzere ayrıldı. Bu sayede gelecekteki kullanım için yeterince adres mevcut. Geniş adres aralığının sunduğu bir diğer avantaj ise uçtan uca adresleme yapılabilmesi. IPv4 sebebiyle NAT adı verilen bir sistem kullanıyoruz. Bu sistem kullanıcıların tek bir IP ile internete bağlanmalarını sağlıyor. Yukarıda bahsettiğimiz, operatörlerin bir grup kullanıcıya tek bir IP sağladığı sistemin adıdır aslında. Böylece daha az IP ile pek çok kullanıcı internete bağlanabiliyor. Ama tabi bu geçici bir çözüm. Çünkü internet deneyimimizi olumsuz etkileyebiliyor. Uçtan uca bir dosya indirmek istediğiniz zaman bir IP adresini çok fazla cihaz kullandığı için temelde cihazların birbirini tanıması zaman alıyor ve bu da sizin indirme sürenizi etkiliyor. IPv6’da yeterince IP adresimiz olacağı için böyle bir uygulamaya da ihtiyacımız kalmayacak.

    Yeni Güvenlik Özellikleri 

    IPv6 güvenlik konusunda da bazı üstünlüklere sahip. Öncelikle İnternet Protokol Güvenliği (Internet Protocol Security – IPsec) desteği IPv6’da bütünleşik olarak geliyor. Bu bütünleşme ile servislerin daha sorunsuz ve etkin çalışması sağlanıyor. IPv6’nın güvenlik konusundaki bir diğer üstünlüğü, güvenlik için tanımlanmış ek başlıklar ile yetkilendirme ve şifreleme yapılabilmesi. IPv4’ün de güvenlik önlemlerini içinde barındıran bu versiyon, geliştirilme sırasında güvenlik önlemleri ekstra dikkate alınarak çok daha yeterli bir şekilde geliştirildi. IPv6’nın daha nitelikli ve daha güçlü özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. IPv4 geliştirildiği zaman bu kadar yaygın olarak kullanılacağı düşünülmemişti. Ayrıca eksikler ve ihtiyaçlar bilinmiyordu. IPv6 geliştirilirken bu eksikler ve oluşabilecek ihtiyaçlar göz önüne alındığı için daha nitelikli bir versiyon elde edildi.

    Sadeleştirilmiş Başlık Yapısı

    IPv6 paketleri, yönlendiriciler tarafından daha hızlı işlenebilmelerine olanak sağlayan sabit uzunlukta yeni bir başlık yapısına sahip. IPv4 başlığındaki gereksiz bazı alanlar atıldı, bazıları ise isteğe bağlı kullanım için uzantı başlıkları kısmına kaydırıldı.

    Gelişmiş Servis Kalitesi Özellikleri

    İnternet Protokolü, doğası gereği farklı uygulamaların hepsini en iyi çaba (best effort) yaklaşımı ile fark gözetmeksizin ele alır. Nedir bu “Best Effort” yaklaşımı; paketler herhangi önceliklendirme olmadan karşı tarafa aktarılır. Aslında sizin gönderdiğiniz paketin içeriği önemli değildir. Sadece görevini yapar ve karşı tarafa iletmeye çalışır. Şu paket önce gitsin bu paket sonra gitsin gibi bir önceliklendirme yapmaz. Bunu yapmaması ağ üzerinde kontrol edilemeyen bir trafiğe yol açabiliyor. Tüm veriler birden ağa düşüyor. Ayrıca bu sistemde paketlerin ne zaman ulaşacağı da ağ üzerindeki trafiğe göre değişir. Kısacası bu sistemde bizim verilerimiz gecikme yaşayabildiği için internet performansımızı etkileyebiliyor. IPv6 başlığında bulunan yeni alanlar trafiğin daha iyi tanımlanması ve buna göre önceliklendirilmesine olanak sağlar. Bu önceliklendirme paket başlığındaki bilgilere göre yapıldığı için, paketin içeriğinin şifrelenmiş olması önceliklendirmeyi etkilemez. Böylece trafiği kontrollü bir ağ elde etmiş olacağız.

    Otomatik Adres Yapılandırılması

    Otomatik adres yapılandırılması IPv6’nın getirmiş olduğu önemli yeniliklerden. IPv6, ağ üzerinde adres atama sunucusu olmaksızın, ağa bağlı arabirimlerin adres edinmelerine olanak tanıyor. Yani modeminiz evinizde bulunan tüm cihazlara adresleri otomatik olarak atayacak ve bunun için her cihaza ayrı bir ayar yapmanıza gerek olmayacak. Siz modeminize gerekli ayarları yaptıktan sonra gerisini ona bırakın. Tüm akıllı cihazlarınıza otomatik adres tanımlaması yapacak.

    Özetle internet deneyiminizi iyileştirecek bir yenilikle daha kullanıcılarımıza hizmet vermeye başladık. Geleceğin internetini sizlerle birlikte inşa etmeye devam ediyoruz.

    Modem Güncellemesi

    IPv6 teknolojisini kullanmak için modeminizin güncel olması oldukça önemli. Eğer güncel bir yazılıma ihtiyacınız varsa güncelleme dosyasını buradan indirebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar