turknet logo

Güncel Yaşam

Kullandığınız Uygulamalar Ne Kadar İnternet Harcar?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 19406
  • Kullandığınız Uygulamalar Ne Kadar İnternet Harcar?

    İnternet hepimizin neredeyse her an kullandığı bir hizmettir. İş, eğitim, oyun, video ya da görüntülü konuşmalar için interneti kullanırız. Bunları gerçekleştirmek için birçok farklı uygulamalar kullanıyoruz. Peki bu uygulamaların hepsi aynı miktarda mı internet kullanıyorlar? Tabii ki de hayır! İnternette yaptığınız her işlem az ya da çok miktarda internet harcar ama bu eşit miktarda değildir. Kullandığınız uygulamalara göre birden kotanız dolabilir! Bu sebeple sizin için bu yazımızda en çok internet yiyen uygulamalar nelerdir? Hangi uygulama ne kadar internet harcar? Sorularının cevaplarını verdik.

    Hangi Uygulama Ne Kadar İnternet Harcar?

    Film izlemek, mesajlaşmak, müzik dinlemek ya da görüntülü sohbet etmek için herkesin bildiği ve çoğunluğun kullandığı uygulamalar vardır. Bu uygulamaların ne kadar internet harcadığını sizler için derledik.
    En çok internet yiyen uygulamalar genellikle film ve dizi izlediğiniz uygulamalardır. Bu sebeple Netflix ve Amazon Prime gibi dijital platformlar çok fazla internet harcar. Tabii ki bu durum izleme kalitesine göre de değişir. . HD olarak izlediğiniz bir dizi ya da film saatte 1 GB kadar internet bile kullanabilir! En düşük kalite ayarında ise saatte ortalama 250 MB internet harcar, bu bile yeterince fazladır. Bu sebeple Netflix’i mobil cihazınızın internetiyle değil de bir Wi-Fi ağına bağlanarak izlemeniz daha akıllıca olacaktır.

    YouTube ise video ya da film izlenen başka popüler bir uygulamadır. YouTube da en çok internet yiyen uygulamalar arasındadır. YouTube’un internet kullanımı izlediğiniz videonun görüntü kalitesine göre değişiklik göstermektedir. 480P kalitede izlediğiniz bir video saatlik ortalama 540 MB internet harcarken 1080P ortalama 3 GB kadar harcar! Eğer YouTube’ta özellikle mobil internetinizle çok vakit geçiriyorsanız internetiniz çok kısa sürede bitebilir!

    Spotify ise ülkemizde en çok kullanılan müzik uygulamasıdır. Müzik uygulamalarında sektörün lideri konumundaki müzik kalitesine göre saatte en fazla ortalama 150 MB internet harcar!
    Zoom ise özellikle pandemiyle birlikte herkesin hayatına daha da çok girdi. Toplantılar, eğitimler ve görüntülü görüşmeler için sıklıkla tercih edilen Zoom, en çok internet yiyen uygulamalar arasındadır. Burada da görüntü kalitesine göre harcanan internet miktarı değişse de yine de oldukça fazladır.Sosyal medya uygulamaları ise çok fazla vakit geçirilen ve internet harcayan diğer uygulamalardır. Örnek olarak Instagram’da izlenilen reels, videolar ve canlı yayınlar internetizi harcar. Oyunların ise internet kullanım oranları oldukça değişkendir. Her oyunun kalitesine ve veri akışına göre internet harcama oranı değişir.

    Uygulamaların İnternet Hızına Bir Etkisi Var mı?

    İnternet hızını farklı faktörler belirler. Uygulamaların çalışma sistemi ve harcadıkları internet de bu faktörlerden biri olabilir. İnterneti çok yiyen uygulamalar ping değerini arttırabilir. Bu da internete daha yavaş bağlanmanıza sebep olur ve oldukça rahatsız edici bir hal alabilir. Örneğin siz online bir oyun oynarken evde başka biri Netflix’ten dizi izlediği zaman ping değeriniz artabilir ve bu da oyununuzda lag adı verilen gecikmelere sebep olur. Bu sebeple internet hızınızın belli bir seviyede olması gerekir. Siz de hemen internet hız testi yapabilirsiniz. Yaptığınız internet hız testi sonrasında daha hızlı ve kotasız bir internet için siz de TurkNet’e başvurabilirsiniz!

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar