turknet logo

Oyun Dünyası

Oyunlarda Lag Nasıl Düşürülür?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 6197
  • Oyunlarda Lag Nasıl Düşürülür?

    Online oyunlarda lag yani gecikmeler kullanıcıların sık sık karşılaştığı hoş olmayan durumlardan biridir. Bu gecikmeler oyuncuların oynadıkları oyunlardan keyif almamasına sebep olur ve çözülmesi gereken bir sorundur. Bu yazımızda sizin için lag nedir ve lag düşürme gibi soruların cevaplarını verdik.

    Lag Nedir?

    Lag, en temel olarak oyunlarda yaptığınız bir işlemle bunun gerçekleşmesi arasındaki zaman farkıdır. Bir tuşa bastığınızda oyundaki karakterinizin de ona uygun olarak hareket etmesi gerekir. Ya da yazdıklarınız sohbet penceresinde gözükmez ve karakteriniz bir yeteneğini kullanamaz. Ping miktarı yüksek olursa lag yani gecikme meydana gelir. Lag yüzünden karakteriniz ölebilir ya da oyundan atılabilirsiniz. Bu gecikme oyuncular için çok rahatsız edici bir durumdur. Lag düşürme için başta internet hız testi ve ping testi yapıp ev internetinizin durumuna bakabilirsiniz.

    Oyunlarda Lag Neden Olur?

    Lag oyuncuların sık sık yaşadığı bir sorundur. Bunun pek çok sebebi olabilir. Bunlar genellikle sunucular arasındaki gecikme sebebiyle gerçekleşirler. Ping değeri arttıkça lag yaşarsınız. Lag düşürme için de ping değerinizin online oyunlar için 0-30 ms arası olması gerekir. Oyunlardaki sinyalinizin gidiş dönüşü 1000 milisaniyenin üzerindeyse lag yaşarsınız. CTRL + F yaparak oyun içindeki lag sürenize bakabilirsiniz. Sunucuların kalabalık olması, ev internetinizi birkaç kişinin kullanması, kopuk hatlar, bilgisayarınızda çok fazla programın açık kalması, bilgisayarınızda virüs bulunması gibi pek çok farklı lag sebebi olabilir. Eğer siz oyun oynarken evde kardeşiniz de film izliyorsa bu ping değerinin artmasına sebep olabilir ve lag yani gecikme yaşarsınız. İnternet hızınız da bu konuda önemli bir faktördür. Aboneliğinizin olduğu paket size yeterli internet hızı sağlamıyor olabilir.

    Oyunlarda Lag Düşürmek için Ne Yapılmalı?

    Oynadığınız oyundan keyif almak için lag düşürme oldukça önemlidir. Bunun sebebi genellikle internet hızıyla ya da sunucuyla alakalı olduğu için en efektif çözüm Ethernet kablosu kullanmaktır. Ethernet kablosu ile bağlantı sorunlarını engellemiş olursunuz. Kablolar interneti kayıpsız aktarırlar ve böylece internet hızınız yükselir. Kablosuz internet her ne kadar daha konforlu olsa da Ethernet kablosu hala daha internet hızının en fazla olduğu yöntemdir. Bunun dışında mutlaka internet hız testi yapmalısınız. Bilgisayarınızda internet kullanan her türlü programı kapatmalısınız çünkü çok fazla programın açık olması ping değerinizi arttırarak lag yaşamanıza sebep olur. Kablosuz internette interneti kullanan tek kişi olmaya çalışın çünkü interneti birden fazla kişi kullanıyorsa ve kullanan herkes oyun oynama, indirme, dizi – film izleme gibi interneti çok kullanan aktiviteler yapıyorsa bu internet hızınızı düşürür ve oyunlarda gecikmeler yaşarsınız. Sorun geçici faktörler de olabilir. Örneğin oyun oynarken indirme yapıyorsanız bu internetinizi yavaşlatır. Bilgisayarınızda bulunan bir virüs ping değerini arttırıyor olabilir, bunun için de antivirüs programlarını kullanmanızda fayda var. Modemle ilgili bir sorun da yaşıyor olabilirsiniz. Lag yaşadığınızda modemi kapatıp açabilirsiniz. Sorun tamamen modeminiz ise de yeni bir modem almanız gerekebilir.

    Kesintisiz oyun deneyimi için 1000 Mbps hızında sınırsız internet hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Altyapı sorgulama işlemini gerçekleştirerek ulaşabileceğiniz bağlantı hızını öğrenebilir ve abonelik başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar