turknet logo

Oyun Dünyası

Steam Hız Artırma Rehberi | Turknet

Temmuz, 2021
Paylaş
  • 27668
  • Steam Hız Artırma Rehberi | Turknet

    Steam’de istenen hız performansına erişmek her zaman mümkün olmuyor. Steam’de hız performansını etkileyen faktörleri ve çözümlerini sizler için derledik.

    Dünya genelinde son derece popüler çevrim içi oyun platformu olan Steam, Türkiye’de de en çok tercih edilen platformlarından biri. Türkiye’de Steam kullanıcıları, küresel Steam trafiğinin %1.6’sını oluştururken toplam 13.6 PB değerinde indirme oranına sahipler. Türkiye’de Steam kullanan oyun meraklılarının toplam indirme oranı ise 18.6 Mbps.

    Steam tarafından sağlanan güncel verilere (karşınıza gelen haritadan Türkiye’yi seçmelisiniz) göre 28 Mbps ortalama indirme oranı ile Türkiye’de ikinci sırada yer alıyoruz. Fakat bu başarımız sadece 2021’i kapsamıyor. Çevrim içi oyun portalı Steam’e 2018 Ocak-2021 Haziran arası dönemde Türkiye’den en hızlı bağlanan ikinci operatör konumundayız.

    Steam için İndirme Hızı Neden Önemli?

    Steam indirme hızı neden önemli? Gelin açıklayalım:

    Oyun evreninde yaşanan gelişmeler ile birlikte çevrim içi oyunların boyutlarının arttığı bir gerçek. Oyun boyutlarındaki kayda değer artış, en hızlı servis sağlayıcı operatörlerinin dahi indirme hızında geliştirmeler yapması gerekliliğini gün yüzüne çıkardı.

    Zira günümüzün dijital dünyasında herhangi bir internet kullanıcısı, oyun tutkunu ya da profesyonelinin Steam indirme hızı sorunu ile karşılaşmak istemeyeceği çok açık. Öte yandan internet hızı aslında sadece Steam üzerinden indirilen oyunlar ile sınırlı değil. Konunun bir de oyun içi performans boyutu var.

    Şayet internet hızınız yavaş ise oyun sırasında yapacağınız hamlelerin keskinliği azalabilir, hamlelerin yapılmasında gecikmeler yaşanabilir ve rakiplerinizin gerisinde kalabilirsiniz. Bu noktada gecikme süresi olarak da adlandırılan Ping’le karşılaşmanız son derece muhtemel.

    Bağlı olduğunuz ağda ya da bilgisayarınızda yoğun bir internet kullanımı söz konusu olduğunda Ping değerleriniz, bir başka deyişle oyun içi bağlantılardaki reaksiyon süresiniz, yükselir. Örneğin bilgisayarınızda internet bağlantısına ihtiyaç duyan birden fazla program açıksa ve aynı anda oyun oynamaya çalışıyorsanız Ping değerleriniz tırmanışa geçer.

    Öyleyse ideal Ping değeri ne olmalı? Çevrim içi oyun oynamayı seviyorsanız baz almanız gereken ideal Ping değeri 0-30 arasında olmalı. Eğer değer, bu aralığın dışında ise kablolu bir bağlantıya geçmeli ya da ağdaki aktif internet kullanımını azaltmalısınız. Ayrıca bilgisayarınıza yerleşen virüsler yüzünden de Ping değerleriniz olumsuz etkilenebilir, bunun önüne geçmek için de kapsamlı bir virüs taraması yapmanız yararlı olabilir.

    Peki, ping değerini nasıl ölçebilirsiniz? Oyun performansını doğrudan etkileyen Ping değerini tespit etmek için web sitemizde yer alan Ping Testi sayfasını ziyaret edebilir ve güncel değerlerinizi çok kısa süre içinde öğrenebilirsiniz!

    Steam İndirme Hızı Artırmak için Neler Yapabilirsiniz?

    Steam indirme hızınızdan memnun değilseniz hız arttırma işlemi için tercih edebileceğiniz bir dizi metoda yönelebilirsiniz. Steam indirme hızını artırmanıza yardımcı olacak dört temel yöntemi detaylıca inceleyelim:

    Önbellek temizleme:

    Windows 10 işletim sisteminde Steam ile ilgili hız sorunlarının bir bölümü önbellek temizlenirse çözülebilir. Bunun için Steam’i başlatın, “Ayarlar”a gidin, sol panelden “İndirmeler”i seçin ve açılan sayfada alt kısımda yer alan “İndirme Önbelleğini Temizle” butonuna tıklayın. Açılan pencerede “Tamam”a tıkladıktan sonra işlem tamamlanacaktır. Daha sonra yeniden oturum açarak indirme hızınızı kontrol edin.

    İndirme bölgesi değiştirme:

    Steam yaşadığınız bölgeyi, bağlı olduğunuz ağ üzerinden otomatik şekilde algılar. Bazen donanım arızalarından ya da bölgedeki sunucuların dağınık olmasından kaynaklı indirme konumu sorunu ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda Steam ayarlarına gidip “İndirmeler” sekmesini açtıktan sonra indirme bölgesini değiştirmeniz gerekir. Değişikliğin ardından Steam hızınızda artış yaşanması muhtemeldir.

    Disk kullanımını azaltma:

    Yüksek disk kullanımı Steam indirme hızı sorununun temel nedenlerinden biri olabilir. Arka planda çalışan bazı WPR ögeleri disk kullanımını artırdığı için hız azalır. Bunun için Windows tuşu ve R harfine aynı anda bastıktan sonra > cmd yazıp enter tuşuna basın. Açılan ekrana WPR -cancel yazarak ögeleri temizleyebilirsiniz. Buna ek olarak işletim sistemindeki Teşhis ve İzleme Servisi bölümünü devre dışı bırakarak da disk kullanımını azaltabilirsiniz. Bunun için cmd’yi açın, bu kez stop-service diagtrack yazın ve işlemi tamamlayın. Eğer başlatma işlemini de devre dışı bırakmak niyetindeyseniz set-service diagtrack -startuptype disabled yazmanız gerekir.

    Bant genişliği sınırı değiştirme:

    Zaman zaman bant genişliği sınırı İSS’nin (İnternet Servis Sağlayıcı) sunduğu bant genişliği ile çakışmayabilir, bu da Steam indirme hızınızda soruna neden olur. Böyle durumlarda Steam bant genişliği düzeltmesi yapmak için Steam’i başlattıktan sonra sırasıyla “Ayarlar” ve “İndirmeler” pencerelerini açmalısınız. “İndirmeler” penceresinde göreceğiniz “İndirme Kısıtlamaları” başlığında yer alan “Bant genişliğini sınırla” kutucuğundaki “Onay” işaretini kaldırmalısınız. Açılan pencerede “Tamam”a tıkladıktan sonra indirme işlemine devam edebilirsiniz.

    Bant genişliği sınırını değiştirme yönteminde kararlı bir bağlantıya sahip olmak çok önemli. Şayet kararlı bir bağlantıya sahip değilseniz bant genişliği aralığını İSS değerinize yakın şekilde ayarlamalısınız. Siz de kararlı ve hızlı bir internet bağlantısına sahip olup Steam indirme hızında herhangi bir sorun yaşamak istemiyorsanız Steam en iyi İSS operatörleri arasında yer alan TurkNet’e abone olabilir ve kesintisiz oyun serüvenlerinin keyfini çıkarabilirsiniz! Unutmayınız ki TurkNet, 2018-2021 arasında Türkiye’den Steam’e en hızlı bağlanan ikinci servis sağlayıcısıdır.

    Yukarıda göreceğiniz dört farklı çözümü denemek istemiyor ve daha basit yöntem arıyorsanız Steam daha hızlı indirme işleminde size yardımcı olabilecek ufak bir ipucumuz daha var. Bunun için diğer tarayıcılara kıyasla daha hızlı indirme imkânı sunan oyun odaklı internet tarayıcısı OperaGX’i bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

    OperaGX indirme işlemi sırasında dosyaları daha küçük parçalara böler. Böylece Steam indirme hızı ayarlama konusunda çok daha stabil bir performansa sahip olabilirsiniz. Ayrıca yerleşik oyun modu sayesinde tarayıcıyı arka planda çalışır durumda bırakmanız da hızınızı olumsuz etkilemez.

    Mevcut İnternetiniz Steam için Ne Kadar İyi?

    Hâlihazırda kullandığınız internet bağlantınızın Steam için yeterli olup olmadığını çeşitli veriler ışığında değerlendirmeniz mümkün. Yaptığınız değerlendirmede olumsuz bir netice ile karşılaşırsanız yukarıda bahsettiğimiz Steam indirme hızı arttırma yollarına gidebilirsiniz.

    Ağ bağlantı hızları genel olarak saniyede bitlerin katları şeklinde ölçülen bir sistem aracılığıyla ifade edilir. Ancak Steam indirmeleri, diğer veri indirmelerinde olduğu gibi, saniyedeki baytların katları baz alınarak ölçülür. Bu noktada bir baytın 8 bitlik gruba tekabül ettiğini belirterek mevcut internetinizin Steam için ne kadar iyi olduğunu anlayabileceğiniz metrikleri inceleyelim:

    Öncelikle internet bağlantı hızınız ile Steam indirme hızınızı karşılaştırmak için Steam indirme hızınızı 8 ile çarpmalısınız. Örneğin 384 KB/s Steam indirme hızına sahipseniz bu, genel internet hızınızın 3072 KB/S (3 megabit/saniye) olduğu anlamına gelir.

    Farklı bir örnek ile konuya çeşitlilik kazandırmak yararlı olabilir. Tahmini en yüksek Steam indirme hızınızın 6.25 MB/S olduğunu varsayalım. Bu durumda tanıtılan bağlantı hızınız ise 50 megabit/saniye civarındadır.

    Söz konusu metrikleri kullanarak yapacağınız değerledirmeye ek olarak gerçek internet hızınızın ne olduğuna ilişkin birtakım detaylardan bahsetmek son derece mühim. Bilgisayarınızın görev çubuğunda ya da ağ bağlantı özellikleri bölümünde gördüğünüz hız, büyük olasılıkla yerel alan ağına (LAN) bağlı hızdır. Bu, ilgili bölümlerde gördüğünüz hızın aslında internete bağladığınız hız anlamına gelmediğini ifade ediyor.

    Gerçek internet bağlantı hızınızı ölçmek için web sitemizde yer alan İnternet Hız Testi Ölçme sayfasını ziyaret edebilir ve böylece Steam indirme hızınız hakkında da fikir sahibi olabilirsiniz.

    Bunun yanı sıra internet bağlantı hızını belirleyen temel faktörlerden birinin altyapı kalitesi olduğunu söylemeliyiz. Yaşadığınız bölgede fiber internet altyapısı ne kadar gelişmiş ise evinize gelen bağlantı hızı da o denli yüksek olur. Ayrıca gelişmiş altyapı, internet hızında yaşanabilecek düşüşlerin ve kopma sorunlarının da önüne geçtiği için internet deneyiminiz kesintisiz hâle gelebilir.

    Altyapı donanımı ve kapasitesi, iş yerleri için de bir hayli mühim. İşletmenizde ya da şirketinizde kullanmak istediğiniz internet hizmetinin sürdürülebilir biçimde yüksek bağlantı hızı sunuyor olmasında altyapı olanakları dikkat çekici bir rol oynar.

    Kullanıcı odaklı anlayışımız ile Türkiye’nin en hızlı internetini sizinle buluşturmayı hedefliyoruz! Maksimum hız tek fiyata ve taahhütsüz internet artık mümkün. Öte yandan adresinizden alacağınız maksimum hızı altyapı sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz.

    Mevcut internetinizi kapattırmadan çok kısa sürede TurkNet abonesi olabilirsiniz. En yüksek hız ve en düşük Ping değerine sahip evde internet kullanmanın keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar