turknet logo

İnternet Terimleri

USB Wi-Fi Adaptörü Nedir? Ne İşe Yarar?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 13735
  • USB Wi-Fi Adaptörü Nedir? Ne İşe Yarar?

    Günlük hayatta pek çok insan teknolojik cihaz kullanmaktadır. Bu cihazların tüm özelliğini kullanabilmek için internet bağlantısına da ihtiyaç duyulur. İnternet bağlantısı ilk zamanlar bir ethernet kablosu üzerinden gerçekleşirdi. Şimdilerde ise daha çok kablosuz bağlantı kullanılmaktadır. Bu sayede sabit bir alana bağlı kalmaksızın istenilen her yerden internete erişim sağlanabilir. Fakat bazı teknolojik cihazlarda bu özelliği kullanabilmek için çeşitli ek aparatlara ihtiyaç duyulmaktadır. USB Wi-Fi adaptörü de bu ihtiyaç duyulan aparatlardan bir tanesidir. 

    USB Wi-Fi Adaptörü Nedir?

    Kablosuz ağ, istediğiniz cihazda ve herhangi bir alanda dilediğinizce interneti kullanabileceğiniz bir internet servis sağlayıcısıdır. Fakat bazı masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarda kablosuz bir ağ kullanabilmek için gerekli olan Wi-Fi ağ bağdaştırıcı kartı bulunmuyor. Bu durumda Wi-Fi kullanabilmek için birkaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden bir tanesi modem ile bilgisayar arasında internet akışını sağlayabilecek bir kablo düzeneği oluşturmak. Fakat bu düzenek her zaman mümkün olmayabilir. Çünkü modem ile bilgisayar arasındaki mesafe ne kadar uzun ise gereken  kablo uzunluğu da o kadar çok olur ve bazen bu mümkün olmayabilir. Diğer bir yöntem ise Wi-Fi sağlayıcı adaptörlerdir. Wi-Fi sağlayıcı adaptörler kullanıcılar tarafından çeşitli isimlerle anılmaktadır. Wireless  güçlendirici, Wi-Fi adaptörü, wireless adaptör ya da kablosuz adaptör gibi çeşitli isimler tercih edilir. İsimler farklı olsa bile görevleri aynıdır. Modem ile bilgisayar arasındaki internet akışını sağlamaktır. 

    Wi-Fi adaptörleri dahili ve harici olmak üzere iki farklı çeşide sahiptir. Dahili Wi-Fi adaptörleri bilgisayarların ana kartlarının içerisine yerleştirilirken hariciler ise bu işleme gerek kalmadan bilgisayarın dışından bu görevi yürüten cihazlardır. USB Wi-Fi adaptörü de harici bir cihazdır. Harici cihaz olmasının sağladığı birtakım avantajlar vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

    USB Wi-Fi Adaptörü Ne İşe Yarar?

    USB Wi-Fi adaptörü, Wi-Fi ağ bağdaştırıcı kartı bulunmayan dizüstü ya da masaüstü her türlü bilgisayarda kablosuz ağ özelliğinin kullanılabilmesini sağlayan bir özelliktir. Eğer bilgisayarınızda kablosuz ağ özelliği yoksa internet kullanımı için bu adaptörü kullanabilirsiniz. Ek olarak eğer bilgisayarınız Wi-Fi alanının kapsama alanı dışında yer alıyor ise USB Wi-Fi adaptörü sayesinde bu alanı genişletebilirsiniz. Ayrıca Wi-Fi adaptörünün bilgisayar dışında kullanım alanları da bulunmaktadır. Sadece bilgisayarlar için değil televizyon, telefon gibi çeşitli teknolojik cihazlarda da kullanımı mevcuttur. 

    USB Wi-Fi Adaptörü Nasıl Kurulur?

    Kolay ve istenilen her yerde kullanım avantajı olduğundan dolayı çokça tercih edilen USB Wi-Fi adaptörünün kurulumu da oldukça basittir. Basit birkaç işlem yaparak kullanmak istediğiniz cihaz üzerinden kurulumunu sağlayabilirsiniz. Hatta bazı gelişmiş cihazlarda herhangi bir kurulum işlemine gerek kalmadan da çok basit bir şekilde kullanabilirsiniz. 

    USB Wi-Fi adaptörünü kullanmak için yapılması gereken adımlar şu şekildedir:

    1. USB Wi-Fi adaptörünü dosyasını yükleyin. Bilgisayara yüklenen her aygıt kurulum aşamasında çeşitli yazılımlar yüklenir. Bu kullanılacak aygıtın doğru bir şekilde kullanılabilmesi  ve kontrol edilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bir USB Wi-Fi adaptörü satın aldığınızda içerisinden minik bir kurulum CD’si bulunur. Bu CD bilgisayara takılarak kurulum için gerekli işlemler başlatılır. Bilgisayar ekranına gelecek yönlendirmeleri takip ederek yazılım dosyayı yüklemeye başlanır. 
    2. Adaptörün çalışması için gerekli olan yazılım yüklemesi tamamlandıktan sonra bulunan alandaki Wi-Fi bağlantısının başlatılması sağlanır. Bu aşamada sorunsuz bir şekilde internet hizmetinden yararlanılıp yararlanılmadığı kontrol edilir. 
    3. Bir kez kurulum işlemi gerçekleştirildikten sonra daha sonraki kullanımlarda herhangi bir işlem gerçekleştirilmez. 

    Sorunsuz ve sınırsız bir internet kullanımı sağlamak için çeşitli cihazlar tercih edilebilir. Bu cihazları en doğru ve güvenli şekilde kullanmak da oldukça önemlidir. Bu nedenle bir wireless sağlayıcı aldığınızda gerekli kurulum ve kullanım şekillerini iyice araştırmalısınız. 

     

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar