turknet logo

İnternet Hızı

VPN Kullanmak İnternet Hızını Nasıl Etkiler?

Aralık, 2022
Paylaş
  • 4115
  • VPN Kullanmak İnternet Hızını Nasıl Etkiler?

    VPN (virtual private network ya da sanal özel ağ) internet kullanırken size daha yüksek güvenlik sağlayabilen ve internetteki konumunuzu değiştirmenize yarayan bir servistir. Başka bir ülkedeki VPN sunucularına bağlanarak, o sunucunun olduğu ülkedeymişsiniz gibi internette gezinmek mümkündür. Bu avantajları sunmasına rağmen, VPN kullanımı internet hızında farklı oranlarda olumlu veya olumsuz değişikliklere neden olabilir.

    VPN Kullanmak İnternet Hızını Arttırır mı?

    VPN kullanarak mevcut bağlantı hızının üstünde bir artış elde edemezsiniz. Bunun iki ana nedeni vardır.

    VPN genel olarak internet hızını düşürse de belirli durumlarda size normal bağlantınızdan daha hızlı bir deneyim sunabilir. Buna en büyük örnek, yabancı ülkelere ait devlet sitelerini VPN ile ziyaret etmek gösterilebilir. Örneğin, Çin Halk Cumhuriyeti’nde ikamet eden bir Türk vatandaşı, orada kendi bağlantısını kullanarak Türkiye Cumhuriyeti E-Devlet Sistemi’ne giriş yaptığında oldukça yavaş ve bekleme süreleri uzun bir bağlantı ile karşı karşıya kalabilir. Fakat VPN aracılığıyla konumunu Türkiye olarak değiştirdiğinde, E-Devlet Sistemi daha hızlı ve cevap verme süresi daha düşük olarak ziyaret edilebilir. Bağlantı hızındaki bu artış ülkelerin uluslararası kısıtlamalarının VPN sayesinde aşılmasından dolayıdır.
    VPN kaynaklı hız düşüşleri kullanıcılar tarafından genellikle göz ardı edilir. Çünkü VPN kullanarak elde ettiğiniz coğrafi konum ile normalde erişemediğiniz kısıtlı içeriklere erişmeniz, internet hızındaki düşüşleri çoğunlukla telafi edebilir.

    VPN İnternet Hızını Olumsuz Etkileyebilir mi?

    VPN servis sağlayıcısına göre de değişiklik gösteren bağlantı hızı, sizin sunucunuz ve erişmeye çalıştığınız internet sitesi arasına bir adım daha eklediğinden internet hızında düşüşe neden olabilir. Ufak çaplı gecikmeler dikkat çekmezken sunucuların servis yükünün artmasından kaynaklanan gecikmeler ve bağlantı hızında düşüş yaşanması mümkün.
    Binlerce kullanıcının bağlı olduğu bir VPN sunucusuna bağlandığınız takdirde düşük hızlarla veya bağlantı kopukluğu ile karşılaşma olasılığı yüksek. Yoğun ağ trafiği, çoğu VPN sunucusunun başlıca sorunlarından biri.
    Göz önünde bulundurulması gereken diğer bir nokta ise konumunuz başka bir ülkeye yönlendirilirken, VPN’ler bağlantınıza fazladan bir şifreleme katmanı ekler. Bağlantınızı gizlilik için şifrelemek ve şifrenin çözülmesi zaman aldığından genel anlamda bir yavaşlık söz konusu olabilir.
    Bu genel yavaşlamanın ne oranda olduğunu VPN açık ve kapalıyken yapacağınız hız testi sonuçlarını kıyaslayarak görebilirsiniz. İnternet hızınızı artırmak için VPN kullanmak sorunu  çözmeyeceği gibi farkında olmadan yavaşlama ve donma vb. durumlarla karşılaşmanıza da sebep olabilir. Bunun yerine altyapı sorgulama işlemi yaparak bulunduğunuz bölgedeki maksimum internet hızını öğrenebilir ve sunduğumuz internet kampanyaları sayesinde kotasız, taahhütsüz ve sınırsız internet ile tanışarak yüksek hızda internetin tadını çıkarabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar