turknet logo

İnternet Teknolojileri

Wi-Fi 6 Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar ve Avantajları Nelerdir?

Ocak, 2023
Paylaş
  • 21671
  • Wi-Fi 6 Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar ve Avantajları Nelerdir?

    Wi-Fi 6, birçok cihazın aynı anda bağlı olabildiği, daha yüksek hızlı veri transferi ve az gecikme süresine sahip bir ağ oluşturmayı sağlar. Bu teknoloji hakkında detayları inceleyelim.

    Wi-Fi 6 Nedir?

    Yüksek Verimli Wi-Fi olarak da bilinen Wi-Fi 6, kablosuz internet teknolojilerindeki yeni nesil kablosuz ağ bağlantı türüdür. Wi-Fi 6, birden fazla cihazla internet bağlantısı ihtiyacı duyan birey ve kuruluşların kablosuz bağlantı sorunlarına cevap olarak doğmuştur. Günümüzde kullanılan 802.11ac Wi-Fi bağlantısı üzerinde yapılan iyileştirmelerle birlikte Wi-Fi 6, 802.11ax adı altında işleyiş gösterir.

    Wi-Fi 6’nın Özellikleri Nelerdir?

    Wi-Fi 6, yüksek seviyede veri taşıyabilen sinyal akışı sağlamak için verimli 1024 dördün genlik modülasyonu (1024-QAM) ve 160 MHz (megahertz) bir kanal kullanır. Bu sebeple oldukça hızlı kablosuz internet bağlantısı sunar. Bu teknolojinin temel amacı yoğun kullanıcı hacmine sahip alanlarda (büyük ofisler, alışveriş merkezleri, kafeler gibi) kullanıcı başına düşen internet hızını ve sinyalini arttırmaktır. Eğer yüksek kullanıcı sayısına sahip bir internet bağlantınız varsa Wi-Fi 6 uyumlu bir modem ihtiyaçlarınızı karşılar.

    Wi-Fi 6 Teknolojisinin 6 Avantajı

    Hız Artışı: Veri ileten bir sembol olarak tanımlandırılan OFDM, Wi-Fi teknolojisinin önemli parçalarından biridir. Wi-Fi 6 normalden 4 kat daha uzun OFDM taşıyıcıları kullanarak hem internet kapsama alanını arttırır hem de %11’e varan bir hız artışı sunar.

    Yüksek Veri Transferi: Veri akışını sağlayan kablosuz internet bant genişliği normalde üst sınır olarak 80MHz’dir. Fakat Wi-Fi 6 bu bant genişliğini 160MHz olarak iki katına çıkarır ve modemden cihaza giden internet hızını da artırmış olur.

    Çoklu Kullanıcı Desteği: Wi-Fi 6 veri ileti sembolu olan OFDM’lerin çoklu kullanıcılı versiyonu olan OFDMA kanallarını kullanır. Standart bir kablosuz bağlantıda veri aktarımı bir cihazdan diğerine gerçekleşirken, OFDMA birçok verinin birden fazla cihaza aktarılmasına olanak sağlar.

    4 Kata Kadar Fazla Kullanıcı Kapasitesi: Kullanıcı hacmi yüksek alanlarda Wi-Fi 6 teknolojisinin kullandığı 8×8 uplink / downlink sistemleri, kablosuz ağ dahilinde 4 kata kadar daha fazla kullanıcı kapasitesine sahiptir.

    Enerji Tasarrufu: Hedef Uyanma Süresi (Target Wake Time) olarak tanımlanan yeni teknoloji sayesinde Wi-Fi 6, aralıklı olarak kablosuz internet bağlantısı gerektiren cihazların (örneğin akıllı ev sensörleri ve aksesuarları) internet sinyali alma sürelerini düşürerek, enerji tasarrufu sağlar.

    Yüksek Güvenlik: Kablosuz ağ şifreleme sistemleri olan WPA ve WPA2’nin yeni nesil versiyonu olan WPA3 ile uyumlu Wi-Fi 6, kablosuz ağınızın her zamankinden oldukça güvende olmasına yardımcı olur.

    Wi-Fi 6 Teknolojisi Türkiye’de Var mı?

    Yeni nesil bir teknoloji olan Wi-Fi 6, Türkiye’deki her cihazda bulunmuyor. Fakat genel olarak ülkemizde bulunan Wi-Fi 6 logolu olan bütün modemler bu teknolojiyi destekler. Wi-Fi 6 veya 802.11ax olarak da cihaz özellikleri listesinde yer alabilir.

    Wi-Fi 6 Uyumlu Cihazlar Nelerdir?

    Wi-Fi 6 2019 yılında piyasaya sürüldüğünden, 2019 ve sonrası üretilen birçok modem bu teknolojiye uyumludur. Buna rağmen bazı akıllı telefon, bilgisayar ve tabletler Wi-Fi 6’ya uyumlu olmayabilir. Fakat üst seviyedeki çoğu akıllı telefon bu teknolojiyi destekler.

    Wi-Fi 6’nın Wi-Fi 5’ten Farkı Nedir?

    Bu iki kablosuz bağlantı teknolojisi 5 yıl arayla kullanıma sunulmuştur. 2014 yılında kullanıma açılan Wi-Fi 5, 3.5 Gbps (3500 Mbps) bağlantı hızı kapasitesine sahipken, 2019’da piyasaya sürülen Wi-Fi 6, 9.6 Gbps’e (9600 Mbps) ulaşan hızları destekler. Böylece Wi-Fi 6’da iki kattan fazla bağlantı hızı kapasitesi bulunur.

    Geniş alana genel bir bağlantı sinyali yayan Wi-Fi 5’in aksine Wi-Fi 6, Beamforming (hüzmeleme) teknolojisini kullanarak, kablosuz ağa bağlanan cihazların konumlarına göre sinyal dağılımı yapar ve bu sayede daha hızlı ve kesintisiz bir bağlantı sağlar.

    Wi-Fi 6’nın avantajlarından tam anlamıyla yararlanabilmek için internet hızınız önemlidir. Hız testi yaparak mevcut internet hızını öğrenebilirsiniz. Bağlantı hızınızdan memnun değilseniz ya da daha yüksek hızda internet kullanmak istiyorsanız internet kampanyaları sayfamıza göz atabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar