turknet logo

İnternet Teknolojileri

Wi-Fi 7 Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 5237
  • Wi-Fi 7 Nedir? Özellikleri Nelerdir?

    Gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaçlarla kablosuz ağ bağlantısı hayatın önemli bir parçası haline geldi. Kullanıcıların farklı taleplerini karşılamak ve daha hızlı internet erişimi sağlamak için Wi-Fi teknolojisi gelişim göstermeye devam ediyor. Bu gelişimin son halkası olarak Wi-Fi 7 ise yeni bir teknoloji olarak dikkat çekiyor. Wi-Fi 7 nedir? ve ne zaman kullanılabilir? Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

    Wi-Fi 7 Nedir?

    Wi-Fi 7, yeni nesil kablosuz internet ağ standardı ve şu anda geliştirme aşamasında bulunmaktadır. IEEE 802.11be standardına sahip olacak Wi-Fi 7 aynı zamanda MU-MIMO (Çoklu giriş çoklu çıkış) destekleyecek. 16×16 UL/DL MU-MIMO bulunacak Wi-Fi 7 ile akış sayısı 16 cihaza kadar yükselecek. Kanal bant genişliği 320MHz değerinde olacak ve WPA3 güvenlik protokolü yer alacak. 30 Gbps veri indirme hızı ile de Wi-Fi 7 büyük fark yaratacak.

    Wi-Fi 7 Neden Gereklidir?

    Wi-Fi 7’nin geliştirilmesi temel neden, ilerleyen süreçte kablosuz bağlantıya ihtiyaç duyacak farklı teknolojilerde yapılacak gelişmeler olarak ifade edilebilir. Bulut depolama, artırılmış & sanal gerçeklik, çevrim içi oyunlar, video konferans ve nesnelerin İnterneti (IoT) Wi – Fi 7 gelişiminde büyük ölçüde yararlanacak alanlara örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca Wi-Fi 7 ile artan veri kapasitesi ve daha düşük gecikme süresi, bu alanlarda kullanım için ideal hale getiriyor. 

    Wi-Fi 7 ile Wi-Fi 6 Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Wi-Fi 7 Ne Zaman Kullanılacak?

     Wi-Fi 7 ürünlerinin 2023 yılın sonlarına doğru piyasaya çıkarak, raflarda yerini alması bekleniyor. Fakat aktif kullanılabilirlik tarihi olarak 2024 yılı belirtiliyor.

    Wi-Fi Teknolojisinin Tarihsel Gelişim Süreci

    Wi-Fi 0 ile başlayan süreç 1997 yılında ortaya başladı. Wi-Fi 0 maksimum 2 Mbps hıza imkan sunuyordu. 1999 yılında ise Wi-Fi 1 ve Wi-Fi 2 duyuruldu. Wi-Fi 1 en yüksek 11 Mbps hıza ulaşabiliyorken Wi-Fi 2 56 Mbps hıza olanak sağlıyordu. 2003 yılında ise Wi-Fi 3 geliştirildi. Wi-Fi 4’ün 2008 yılında kullanımına başlandı ve kullanıcılar 600 Mbps hıza erişebiliyordu. 2014 yılında duyurulan WiFi 5 ile ise 6933 Mbps ve 2019 yılında geliştirilmesi tamamlanan Wi-Fi 6 teknolojisi 9608 Mbps maksimum hız sağlıyor.

    Özetle, yeni bir teknoloji olan Wi-Fi 7’nin kullanılmaya başlanılması ile kullanıcılar daha hızlı internete erişim sağlarken, farklı ürünlerin ya da hizmetlerin üretiminde ve kullanılmasına da büyük etki edecek. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar