turknet logo

İnternet Teknolojileri

Wi-Fi Direct Nedir? Nasıl Kullanılır?

Şubat, 2022
Paylaş
  • 14862
  • Wi-Fi Direct Nedir? Nasıl Kullanılır?

    Her geçen kullandığımız cihazlarda biriktirdiğimiz dosyalar artıyor. Fotoğraflar, müzikler veya videolar oldukça fazla yer kaplıyor. Bu biriken dosyaları bir cihazdan bir cihaza aktarmak ise bazı durumlarda problem yaratabilir ya da kullanıcıyı çok zorlayabilir. Teknolojinin gelişmesiyle bu konuda da gelişen onlarca yöntem bulunuyor. İşte Wifi Direct yöntemi de bunlardan biri. En büyük avantajı ise internet kotanızdan bir şey yemiyor olması. Peki Wi-Fi Direct nedir ve nasıl kullanılır?

    Wi-Fi Direct Nedir?

    Wi-Fi Direct, sizlere internet harcamadan dosya aktarım imkanı sunan kablosuz paylaşım  teknolojilerinden birisidir ve yaklaşık 20 yıldır güvenle kullanılmaktadır. Çoğu dosya aktarım alternatifine göre daha hızlı ve daha kalitelidir. Yüksek çözünürlüğe sahip video veya fotoğrafların aktarımı için en hızlı yollardan birisidir ve Bluetooth’tan da daha hızlı çalışmaktadır.

    Bazı uygulamalar aracılığıyla iletilen görsellerin kalitesi düşebilr. Bu sorunun önüne Wi-Fi Direct kullanarak geçebilirsiniz. Wi-Fi Direct ile ilettiğiniz videolar ve görseller daha yüksek çözünürlükte giderler. Böylece de çektiğiniz fotoğrafları ya da videoları kaliteleri bozulmadan iletme imkanınız olur. 

    Wi-Fi Direct’i genellikle Android cihazlarda kullanabilirsiniz. IOS işletim sistemine sahip Apple cihazlar ile kullanmanız mümkün değildir. Apple cihazlarda ise Airdrop teknolojisi vardır. Android cihazların ise hepsinde Wi-Fi Direct kullanabilirsiniz. Sadece telefonlarda değil, aynı zamanda bilgisayarlardan ve tabletlerden de Wi-Fi Direct kullanabilirsiniz. Wi-Fi Direct sayesinde internet harcamadan kaliteli ve güvenli bir şekilde dosyalarınızı diğer cihazlara aktarabilirsiniz. 

    Wi-Fi Direct Nasıl Kullanılır?

    Wi-Fi Direct kullanmak oldukça kolaydır. Wi-Fi Direct destekleyen her cihazla çok daha hızlı, kaliteli ve güvenli veri aktarımı yapabilirsiniz. Ayarlarda Wi-Fi kısmına girdiğinizde Wi-Fi Direct görünüyorsa cihazınız Wi-Fi Direct destekliyordur. Daha sonra Wi-Fi Direct’in üzerine tıkladığınız takdirde bağlanabileceği cihazları bulur. Veri aktarımı yapmak istediğiniz cihazın üzerine tıklayarak kablosuz bir ağ oluşturabilirsiniz. Daha sonra dosyaları seçip paylaş seçeneğine tıklamalısınız. Orada Wi-Fi Direct göreceksiniz. Böylece dosyalarınızı sorunsuz bir şekilde iletebilirsiniz. Wi-Fi Direct, Bluetooth’a göre oldukça hızlıdır. Öyle ki yaklaşık 2 GB olan bir dosyayı bir dakika içinde iletebilirsiniz. Kullanımı çok basit olan Wi-Fi Direct için cihazınızın bu özelliğinin olması yeterlidir. 

    Ortalama 250 Mbps hızla veri gönderen Wi-Fi Direct herhangi bir modeme ya da ağa bağlanmadan dosyalarınızı iletir. İnternet kotanızdan yemez ve internete ihtiyaç duymadan veri aktarımı yapabilirsiniz. Ayrıca Wi-Fi Direct özel bir şifreleme kullanır. Bunu sizin ve verilerinizin güvenliği için yapar. Bu sayede sorun yaşamadan istediğiniz belgeyi iletebilirsiniz. 

    Telefonda oldukça basit olan iletim işlemi bilgisayarlarda da böyledir fakat bazen üçüncü uygulamalara da ihtiyaç duyulabilir. Windows 8.1 ve üzeri olan cihazlarda Wi-Fi Direct özelliği destekleniyor. Sadece bilgisayarlar arasında değil, bilgisayardan telefona ya da tam tersi şekilde de veri aktarımı yapabilirsiniz. Bilgisayara aktarım yapmak istediğiniz cihazın menüsünden Wi-Fi Direct’e tıkladıktan sonra bir ağ adı ve şifre belirleyebilirsiniz. Daha sonra bilgisayarınızdaki arama kısmına kablosuz ağları yönet yazıp Wi-Fi Direct seçeneğine tıklayabilirsiniz. Buraya diğer cihazda belirlediğiniz ağı seçip şifreyi yazdıktan sonra bilgisayarınıza Wi-Fi Direct ile veri aktarımı yapabilirsiniz. Bu anlattığımız Windows 10 için geçerlidir. Daha düşük Windows sürümlerini kullanıyorsanız farklı uygulamalara ihtiyacınız olabilir. 

    Kısacası Wi-Fi Direct, cihazları bir kablosuz ağ yerine birbirine bağlar ve bu sayede internet harcamadan yüksek çözünürlüklü dosyaları, hem kullandığınız cihaz hem de iletmek istediğiniz cihaz Wi-Fi Direct destekliyorsa sorunsuz ve oldukça basit bir yöntemle iletebilirsiniz. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar